Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Putyin leléptette legnagyobb riválisát

2003.10.30. 22:20
Putyin, orosz elnök felmentette tisztségéből Alekszandr Volosint, az elnöki adminisztráció vezetőjét. Volosin menesztése várhatóan alapjaiban rajzolja át a kremlbeli erővonalakat, és Putyin táborát erősíti az oroszországi parlamenti választások előtt néhány héttel.
Vlagyimir Putyin orosz elnök felmentette Alekszandr Volosint, az elnöki adminisztráció vezetőjét, és azonnal kinevezte utódját Dmitrij Medvegyevet.

Változó erőviszonyok

Putyin csütörtökön írta alá a Volosin felmentéséről szóló rendeletet. Putyin az újonnan kinevezett Medvegyev első helyettesévé Dmitrij Kozakot, helyettesévé Igor Suvalovot nevezte ki, jelentette az ITAR-TASZSZ.

Az orosz elnöki adminisztráció szerdán még cáfolta a Volosin távozásáról szóló sajtóértesüléseket. Két vezető orosz napilap, a Vedomosztyi és a Kommerszant is azt közölte, hogy Volosin beadta lemondását, és azt Vlagyimir Putyin elnök elfogadta. Erről szóló hírt közölt az Eho Moszkvi rádió is, az NTV híradása szerint viszont az elnöki hivatalban cáfolták az értesülést.

Az orosz média beszámolói Mihail Hodorkovszkij orosz vállalkozó letartóztatása elleni tiltakozásnak tartják Volosin lemondását, a Kreml egyelőre nem indokolta meg lépését.

Változó erőviszonyok

Volosin menesztése várhatóan alapjaiban rajzolja át a kremlbeli erővonalakat. Mint a Kommerszant Mihail Hodorkovszkij Jukosz-elnök hét végi letartóztatásával kapcsolatban szerdán írta, a Kreml régi és új lakói között harc zajlik.

Az előbbiek élén Alekszandr Volosin, az adminisztráció vezetője áll, utóbbiak, "a KGB-s csoport" tagjai Putyinnal kerültek a hatalomba.

Nem egyszerűen az érdekszférák elhatárolásáról van szó, hanem arról, hogy milyen lesz Oroszország Putyin második elnöki periódusa alatt.

Oroszországban december hetedikén tartják a parlamenti választásokat.

A Jukosz befogása

Hodorkovszkijt, a Jukosz gázipari vállalat egykori tulajdonosát szombaton tartóztatta le az ügyészség adócsalás vádjával, majd csütörtökön lefoglalta az orosz Jukosz olajvállalat irányító pakettjét, amelyek a teljes részvényállomány mintegy 53 százalékát képviselik. A Jukosz-papírok árfolyama a hírek hatására zuhanni kezdtek, ezért Putyin elnök kénytelen volt személyesen megnyugtatni a nagyvállalatok vezetőit, nincs ok az idegességre.