Gerzson
-3 °C
3 °C

Jessica Lynch is cáfolja saját hősi tetteit

2003.11.08. 14:53
Jessica Lynch kritizálta az amerikai hadsereget, amiért eltúlozta tetteinek és kiszabadításának hősiességét az ABC News műsorvezetőjének, írja a Drudge Report.
A lap információi szerint Lynch elmondta, kifejezetten zavarta, hogy hamis képet állított be róla a hadsereg: "Arra használtak fel, hogy szimbolizáljam ezt az egészet." - válaszolt Lynch.

Zavarják a valótlan történetek

Jessica Lynch
"Kifejezetten zavar, hogy mindenféle történetek keringnek rólam, hogy hős lettem - folytatta Lynch - pedig csak én tudhatom az igazságot, négy társam már nem lehet itt, hogy elmondja."

Megmentéséről beszélve, az akciót nem tartotta olyan veszélyes küldetésnek, mint ahogyan azt a hadsereg bemutatta.

Jessica Lynchet sikeres mentőakció akcióval szabadították az amerikai tengerészgyalogosok Dél-Irakban. A március 23-án fogságba esett 19 éves közlegényt Nászírija egyik kórházából szabadították ki. A történetet hamar a hősies háború szimbolumává alakította a háborúpárti politika és sajtó.

Egy riportfilm cáfolt először

A Jessica Lynch állítólagos hőstetteivel és bravúros kimentésével dicsekedő híradásokat elsőként, május végén a BBC egyik dokumentumfilmje kérdőjelezte meg.

A filmben többek között arról számoltak be, hogy a Násziríja melletti kórházban valójában nem is voltak iraki fegyveresek, ezért a felmentő csapatok vaktölténnyel lövöldöztek a bevetésről készült videó felvételen.

Pentagon: a média hibája

A Pentagon cáfolt, és a médiára kente az ügy eltúlozását: Barry Whitman szóvivő szerint a túszmentésről megjelent, találgatásokon alapuló lapjelentések valóban zavart okozhattak. A Washington Post hosszú, színes riportban számolt be Lynch hőstetteiről. A lányt megszúrták, meglőtték, de két tárat ő is beleeresztett az ellenségbe.

"A Pentagon azonban soha nem számolt be részletesen arról, mi történt Lynchcsel, mert nem is tudjuk pontosan" - nyilatkozta Whitman a BBC-nek. Jessica Lynch azért nem számolt be maga a történtekről, mert amnéziás lett a történtek után, bár erről is megjelentek ellentétes információk.

Vizsgálat indult

A védelmi minisztérium ezután kivizsgálást indított, ahol megállapították a Nasziríjánál eltévedt konvoj katonája, a tizenkilenc éves lány aligha harcolhatott, mivel egy karambolban már az elején megsérült.

Később az elkészült jelentés is megerősítette: Lynch még a katonai Humveeben sérült meg, amikor egy gránáttámadás után járműroncsba ütköztek a csatát megelőzően. Bár a közlegény életét a gondos iraki orvosok mentették meg, több menekülés közben fogságba került társát, kivégezték.

Feleség lesz

Jessica Lynch életét azóta is követi a média. Súlyos sérüléseiből már felépült, és jelenleg éppen férjhez menni készül. Emlékezetét is visszanyerte, élményeiről írott könyve még novemberben megjelenik Amerikában.