Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

A magyar hatóságok is nyomoznak az ifjúnyilas után

2005.11.16. 19:04
Népirtás bűntettének gyanúja miatt rendelt el nyomozást a Polgár Lajos ellen tett feljelentés ügyében a Fővárosi Főügyészség. A nyilas vezető 1949-ben vándorolt ki Ausztráliába, miután felettesét, Gera Józsefet kivégezték.

A magyar hatóságokhoz az ősz folyamán érkezett meg a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ kérelme, melyben átfogó vizsgálatot kértek Polgár Lajos, az Ausztráliában élő egykori nyilas vezető második világháborús tevékenységével kapcsolatban.

Az ügyészség gyanúja miatt elrendelt nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda végzi.

A Simon Wiesenthal Központ igazgatója korabeli bírósági jegyzőkönyvek fénymásolatát csatolta kérelméhez és azok alapján arra a megállapításra jutott, hogy Polgár számos magyar zsidó sorsát érintő döntést hozott, és feltehetően gyilkosságok és üldözések részese volt.

Hamis adatokat adott meg a honosításkor

A 89 éves Polgár Lajos elismerte, hogy ifjúsági vezető volt a Nyilaskeresztes Pártban, és az egyik magas rangú pártvezető, a háborús bűnök miatt később kivégzett Gera József titkáraként is dolgozott, írta szeptember közepén a news.com.au ausztrál internetes újság.

Polgár Ausztráliában 1958-ban folyamodott állampolgárságért. Bevándorlásakor, 1949-ben hamis nevet és születési évszámot adott meg, s ezért kérdőre vonták honosításakor még 1958-ban.

Polgár Lajost - a párt volt debreceni körzetvezetőjét - kinevezték a Hűség Házának parancsnokává is, írta néhány hete a The Australian című ausztrál lap.

Polgár Lajos mellett a világháború után Ausztráliában letelepedő Charles Zentai ellen indítottak eljárást a Wiesenthal Központ adatgyűjtése nyomán. A magyar hadseregben szolgált Zentait egy zsidó fiú 1944-es meggyilkolásával vádolják.