Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Juscsenko védekezésre kényszerítette Janukovicsot

2004.12.21. 12:01
A megismételt elnökválasztási forduló előtt megismételt tévévitát tartott a két ukrán elnökjelölt hétfőn. Az első vitát és választást csalással nyerte meg Viktor Janukovics miniszterelnök-elnökjelölt, ez alkalommal Viktor Juscsenko került fölénybe. Az ellenzéki jelölt a választások elcsalását és az ország rossz gazdasági helyzetét hangoztatta, a kormányfő az ország kettéosztásával replikázott.
Élőben közvetített televíziós vitában csapott össze egymással hétfő este Viktor Janukovics ukrán kormányfő és Viktor Juscsenko ellenzéki vezető, az ukrajnai elnökválasztás vasárnap megismételésre ítélt második fordulójában induló két jelölt.

#alt#
Janukovics a tévében
(fotó: EPA)
Szabadabb ország vagy narancsszínű puccs

Viktor Juscsenko a vitában kijelentette, Ukrajna szabad ország lett a november 21-i - visszaélésekkel tarkított - választás nyomán megindult, ma már narancsszínű forradalomként emlegetett tüntetéssorozatnak köszönhetően.

A 100 perces vita során jobbára védekezésbe szoruló Viktor Janukovics erre azt mondta, a megmozdulások sorozata alig volt több, mint egy "narancsszínű puccs", amellyel ellopták az általa megnyert választásokat.

Nyelvi különbségek

A szimpatizánsok tömeggyűlései nyomán védjegyévé vált kék színben pompázó nyakkendőt viselő, kezdetben oroszul beszélő Janukovics arra figyelmeztette ellenfelét, sohasem lesz egész Ukrajna elnöke, győzelme esetén is csak az ország nyugati fele fogja államfőnek tekinteni. A Janukovicsot támogató keleti országrész főként oroszok lakta terület, ahol az orosz nyelv a domináns.

A végig ukránul beszélő Juscsenko, aki a vita alkalmából kampánya színének megfelelően narancssárga nyakkendőt öltött - zakója zsebéből ugyanilyen színű kendő kandikált ki - ismét választási csalással vádolta Janukovicsot. "Ön vallásos, igaz?" - kérdezte az ukrán kormányfőtől. "Ne lopj (mondja az írás), maga mégis ellopott hárommillió szavazatot" - jelentette ki.

Annak a véleményének adott hangot, hogy Ukrajna egységes állam, amelyet sem ő maga, sem Janukovics nem képes megosztani. Ukrajnát nem lehet megosztani nyelv, vallás és semmilyen más ismertető jel alapján - fejtegette.

Juscsenkót gazdasági problémák érdekelték

#alt#
Juscsenko a tévében
(fotó: EPA)
Juscsenko kérdéseinek zöme gazdasági ügyekre irányult, a nyugdíjakra, a bérekre és a költségvetésre. Janukovics védelmébe vette kormánya teljesítményét, megemlítve a nyugdíjak közelmúltbeli egyszeri felemelését, s egyebek mellett a választási törvény módosításának szükségességét hangsúlyozta.

A két elnökjelölt között ez volt az első televíziós vita azóta, hogy az ukrán legfelsőbb bíróság visszaélésekre hivatkozva törölte az elnökválasztás november 21-i második fordulójának eredményeit, s december 26-ra kitűzte a forduló megismétlését.

Az első vitát Janukovics nyerte

A második forduló előtt tartott tévévitából még Viktor Janukovics kerülhetett ki győztesen, a kormányhoz közelálló televízió munkatársai ugyanis mindent megtettek annak érdekében, hogy Juscsenkót rossz színben tüntessék fel (arcára például erős reflektort irányítottak, amitől a politikus izzadni kezdett), az akkori - a mainál lényegesen kiegyensúlyozatlanabb - médiaállapotokra jellemző módon a vita után csak Janukovicsot nyíltan támogató vendégek elemezték a vitát.