Janukovics sajnálja és vádolja Juscsenkót

2004.12.16. 19:49
Viktor Janukovics ukrán kormányfő szerint Juscsenko erővel és nem a demokrácia játékszabályainak betartásával akar hatalomra jutni. Ukrajnában december 26-án megismétlik az elnökválasztás második fordulóját. Juscsenko korábban azzal vádolta meg a kormányt, hogy köze van a megmérgezéséhez.
Viktor Janukovics ukrán kormányfő, elnökjelölt ellenzéki ellenfele vádjára válaszolva közölte, hogy nincs kapcsolatban egyetlen olyan hivatallal sem, amely Viktor Juscsenko megmérgezése mögött állhatna. Viktor Janukovics az AP-nek adott interjúban ismételten azzal vádolta meg Juscsenkót, hogy amerikai pénzből finanszírozzák a kampányát, és a Nyugat beleavatkozik Ukrajna belügyeibe.

Viktor Juscsenko az amerikai hírügynökségnek adott csütörtöki nyilatkozatában azzal vádolta meg az ukrán kormányt, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat vezetőjével és helyettesével elköltött vacsorán mérgezték meg szeptember 5-én.

Janukovics közölte: sajnálja Juscsenkót, akivel az elnökválasztás megismételt második fordulóján mérkőzik meg december 26-án, de hozzátette, nem lenne igazságos bármilyen hivatalnak szemrehányást tenni. "A hatóságok" - ez nagyon tág fogalom - közölte. Ebbe beletartozik a parlament, az igazságszolgáltatás, a helyi hatóságok, a rendvédelmi szervek és a kormányt vezető államfő is. Én nem szeretnék kapcsolatba kerülni az hatóságok azon részével, amelyekről Juscsenko beszélt, tette hozzá.

Viktor Janukovics csütörtökön újságírók előtt azzal vádolta meg ellenfelét, hogy párthívei toborzására "totalitárius szektákra jellemző módszereket" alkalmaz. "Ellenfeleink sokkal inkább erővel, mint demokráciával akarnak hatalomra kerülni." "Ez inkább egy alattomos államcsínyre hasonlít, mint forradalomra" - fogalmazott a kormányfő.  • Tippek
  • Árfolyam