Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Több ezer európai halálos áldozata lehet a cunaminak

2004.12.31. 15:15
Több mint ezer svéd és német állampolgárról nem tudnak semmit saját kormányait, de több száz főt tartanak eltűntként a francia hatóságok is. A franciák 117, svédek 44 halottról tudnak, Csehország pénteken jelentette be hivatalosan az első cseh halálos áldozatot. Amerikai állampolgárok ezreiről még mindig nem tud Washington, húsz-harminc magyarról nincs informcáiója a külügyminisztériumnak.
A vasárnapi földrengés és szökőár áldozatainak száma a 120 ezret is meghaladhatja, ez a szám pedig még tovább nőhet, mivel több ezer európai és más külföldi országokból érkezett turistáról semmilyen információval nem rendelkeznek a külügyminisztériumok.

A katasztrófa összefoglalója >>>

Külföldi országok halálos áldozatainak száma
#alt#
Tekintse meg képeinket! (12.28.)
OrszágHalottEltűnt/Nincs információ
Franciaország117~620
Svédország44~2500
Németország341000 fölött
Nagy-Britannia29n.a.
Norvégia21430
Olaszország14700
Egyesült Államok122-3000
Svájc11850
Dánia7419
Ausztria5 (130?)~800
Finnország4263
Csehország190
Magyarország020-30
forrás: BBC, MTI, Index
20-30 magyarról nincs informcáió

A magyar külügyminisztérium eltűntként egyelőre senkit sem tart nyilván, de 20-30 magyarral a kapcsolatfelvétel egyelőre nem sikerült. Ennek egyik oka az, hogy a katasztrófa következtében nehéz a kommunikáció a térségben, a másik, hogy sokan nem jelentkeztek a magyar külképviseleteken.

A külügyminisztérium adatai szerint a katasztrófa idején 400 magyar tartózkodott a térségben, de ez az adat csak a szervezett utakon részt vett turistákat tartalmazza, az egyéniileg kiutazók száma "sötét ló" a konzuli főosztály osztályvezető-helyettese, Takács László szerint, számukat megbecsülni sem tudják.

Bővebben a magyar a katasztrófa magyar vonatkozásairól >>>

A thaiföldi hatóságok jelentése szerint a 4100 regisztrált külföldi turista mintegy fele eltűnt a vasárnapi szökőár köevtkeztében. A thai hatóságok eddig 431 külföldi halálát erősítették meg.

117 francia halt meg

Legalább 117 francia állampolgár esett halálos áldozatául a dél-, délkelet-ázsiai szökőárnak, és ez a mérleg még súlyosbodhat, jelentette be a francia külügyminisztérium.

Eddig 21 áldozat holttestét azonosították, kilencvenhat személy eltűnt, és gyakorlatilag semmi esély arra, hogy a víz és a sár által elsodort földi maradványaikat megtalálják.

130 osztrák állampolgár valószínűleg elhunyt

A francia sebesültek száma 250, közülük egy tucatnyian válságos állapotban vannak. További 530 francia állampolgárról, akik "valahol a Bengáli-öbölben tartózkodnak", semmi híre a párizsi hatóságoknak, írja az MTI.

Öt nappal a katasztrófa után az eltűnt osztrákok közül 130-ról vélhető, hogy már nincsenek az élők sorában. Hivatalosan azonban továbbra is csak 5 osztrákról bizonyos, hogy meghaltak, mert holttestüket azonosították. 2000-3000 amerikairól nem tudnak

A brit külügy 26 brit állampolgár halálát erősítette meg, a thai hatóságok ugyanakkor 43 brit halottról tudnak. Az amerikai külügyminisztérium eddig 12 amerikai halottról tett jelentést, de 2-3 ezer személy hollétéről nincs informáiójuk.

Nyolcvan orosz turista holléte ismeretlen a vasárnapi szökőár óta, közölte az orosz külügyminisztérium pénteken. 630 orosz turistát sértetlenül találtak meg Thaiföldön. Eddigi adatok szerint két orosz - egy 33 éves nő és hatéves fia - halt meg a thaiföldi Phuketben.

Több mint ezer németet még keresnek

33 német halottja és 260 sebesültje van a szökőárnak a német külügy pénteki jelentése szerint, de több mint ezer német állampolgárról egyelőre semmit sem tudnak, jelentette be Gerhard Schröder német kancellár.

Svédország csütörtökön megerősítette, hogy hat svéd halálos áldozata van a katasztrófának, de továbbra sem tudnak 1000 személyről, írja a BBC. A cunami idején mintegy 20 ezer svéd tartózkodott a térségben.

A térségben tartózkodó 930 norvég állampolgár közül csütörtökig 13 személyt nyilvánított halottnak a norvég külügyminisztérium.

A dél-ázsiai katasztrófa észak-európai túlélői, családjaik és segélyszervezeteik képviselői élesen bírálják országaik hatóságait, mivel a katasztrófa sújtotta területeken megkésve nyújtottak segítséget állampolgáraiknak.

Bővebben a skandináv népharagról >>>

Csehország elismerte első halottját

A Cseh Köztársaságban első esetben erősítették meg hivatalosan, hogy van cseh halálos áldozata a dél-ázsiai tengerrengés-katasztrófának, miközben 90 azoknak a cseh állampolgároknak a száma a térségben, akikkel továbbra sem sikerült kapcsolatot teremteni. Közülük többen feltételezhetően nem élték túl a természeti katasztrófát, jelentette az MTI.

A külföldi tudósítók jelentése szerint az európai országok által közölt számadatok valószínűleg messze nem fedik a halálos áldozatok valós számát, a külföldi hatóságok ugyanis a halott azonosításához kötik a halottá nyilvánítást, írja a BBC.