Az USA-t fenyegetik a mexikói drogbandák

2009.02.10. 15:03
Egyre többen tartanak attól, hogy az USA-ban terjeszkedő mexikói drogbandák miatt a Mexikó északi részén tapasztalt erőszakhullám az Egyesült Államokba is átterjedhet. Az amerikai hatóságok szerint a bandák már több száz amerikai városban jelen vannak, ahol az elmúlt években egyre több droggal összefüggésbe hozható bűncselekményt követtek el.

Amerikai kormányzati tisztviselők szerint beigazolódni látszanak azok a félelmek, miszerint a Mexikóban az egymással és a hadsereggel harcoló drogbandák miatt kialakult erőszakhullám az Egyesült Államokat is veszélyezteti, írja az AP. A hatóságok szerint ugyanis 2008-ban az USA-ban elkövetett rengeteg gyilkosság, emberrablás és fegyveres betörés kötődött a mexikói drogbandákhoz.

Több politikus várakozásával ellentétben ugyanakkor nem elsősorban a déli határ mentén szaporodtak meg az erőszakos cselekmények, hanem olyan távolabbi városokban, mint például Phoenix és Atlanta. A hatóságok szerint az említett helyeken 2008-ban több száz emberrablást és számos gyilkosságot a mexikói bandák megbízásából követtek el.

A hatóságok attól félnek, hogy további településekre is átgyűrűzhet az erőszak, mivel az amerikai igazságügyi minisztérium információi szerint a mexikói bandák országszerte már 230-nál is több városban vannak jelen, és a kezük még Alaszkáig is elér. A helyi rendőrök feltételezése szerint például 400 ezer dolláros tartozás miatt vágták el a torkát egy anchorage-i lakásban megtalált öt férfinak. „Az erőszak a drog útját követi" - mondta az FBI egyik szóvivője.

A mexikói határ mentén a szövetségi kormányzat és a déli tagállamok több millió dollárral segítették a bűnüldöző szervek munkáját, hogy még időben megakadályozzák a droggal összefüggésbe hozható erőszak átszivárgását az Egyesült Államokba. A hatóságok szerint éppen ennek köszönhető, hogy El Paso az Egyesült Államok egyik legbiztonságosabb városa, miközben a határ másik oldalán található mexikói Ciudad Juarezben fényes nappal érik egymást a különböző leszámolások, és 2008-ban összesen 1700-an haltak meg a droggal kapcsolatba hozható bűncselekmények következtében.

Az elmúlt évben több mint ötezer ember vesztette életét Mexikóban a különböző rivális drogbandák hatalmi vetélkedésében. A drogbandák több esetben a leszámolások közelében sétáló civileket, és gyerekeket is megöltek, valamint számos rendőrrel és katonával végeztek meglehetősen brutális módszerekkel. Legutóbb tizenöt megkínzott, majd lefejezett katona holttestét találták meg egy bevásárlóközpont közelében.

Az Egyesült Államok és Mexikó több esetben is együttműködött már a drogbandák elleni küzdelemben, és számos keresett vezetőt sikerült is elfogniuk vagy megölniük az elmúlt években. A mexikói hatóságok azonban még a katonaság bevetésével sem tudtak végérvényesen felülkerekedni az ország egyes részeit terrorizáló drogbandákon.