Elfogtak egy háborús bűnöst Kenyában

2009.03.27. 11:31 Módosítva: 2009.03.27. 16:34
Felröppent a hír, hogy a 13 éve keresett Ratko Mladić akadt horogra, de ezt az Interpol cáfolta. Egyelőre nem tudni, hogy ki a hatvanas éveiben járó letartóztatott háborús bűnös.

Kenyában őrizetbe vettek egy férfit, akit az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök miatt kerestek, közölte az AP hírügynökség. Felröppent a hír, hogy a 13 éve keresett Ratko Mladićot sikerült elfogniuk, azonban az Interpol megállapította, hogy nem a szerbe parancsnokról van szó. Hágában azt is cáfolták, hogy Goran Hadžić horvátországi szerb vezetőt tartóztatták le.

A kenyai rendőrség állítólag még a nap folyamán tájékoztatja a nyilvánosságot a férfi kilétéről.

A hatvanas éveiben járó férfit a tengerparti Mombasa városában fogták el, ahol a férfi vízi sportokkal foglalkozó vállalatot vezetett, kollégái Igor Majeskinek szólították. A férfi a volt Jugoszláviából származik, német állampolgár, és 12 éve él Kenyában, tudta meg a B92 rádió.

A 67 éves Mladićot népirtással, háborús és emberiesség elleni bűnökkel vádolják. Csapatai 1995 júniusában követték el a boszniai háború legnagyobb vérengzését Srebrenicában, ahol körülbelül 8000 muszlimot mészároltak le.

A hágai Nemzetközi Törvényszék jelenleg már csak Mladićot és Hadžićot körözteti háborús bűncselekmények elkövetése miatt. Mladicot gyakorlatilag az 1992-95-ös boszniai háború óta keresik, az ugyancsak szökésben lévő Hadzic ellen 2004-ben emeltek vádat, addig Újvidéken élt.