Nemzetközi vizsgálóbizottságot javasol a bolíviai elnök

2009.04.19. 18:54 Módosítva: 2009.04.19. 19:51
Egy nemzetközi vizsgálóbizottság felállítását javasolta vasárnap Evo Morales bolíviai elnök, akinek meggyőződése, hogy társaival merényletre készült ellene a csütörtök éjszaka megölt Eduárdó Rózsa-Flores. Rózsa-Florest pénteken temették el Santa Cruz közelében, Magyarosi Árpád holttestét azonban még senki sem kérte ki.

Nemzetközi vizsgálóbizottságot javasolt Evo Morales bolíviai államfő annak igazolására, hogy valóban az ő és az ország más vezetőinek életére törtek a Santa Cruzban lelőtt terroristák és társaik, köztük Eduárdó Rózsa-Flores, Magyarosi Árpád és Tóásó Előd.

Az El Deber című Santa Cruz-i lapnak nyilatkozó Morales egyben elvetette a csütörtöki kommandósakció és a La Paz-i kormány eljárása miatt felmerült kifogásokat. Egyértelműen kiállt az események hivatalos értékelése mellett, amely szerint terroristacsoportot számoltak fel a bolíviai kommandósok csütörtökön Santa Cruzban. Megerősítette, hogy valóban őt és más politikusokat akartak meggyilkolni a terroristák, akik előzőleg több robbantásos merényletet is elkövettek.

Állítása szerint bizonyítékok vannak arra, hogy merényletet szerveztek ellene, egyben cáfolta azokat a Santa Cruz-i prefektus, Rubén Costas által megfogalmazott vádakat, hogy választási célból hajtották végre a rajtaütést.

Vasárnap egy magas rangú amerikai illetékes szükségesnek tartotta kijelenteni Trinidad és Tobagóban, hogy az Egyesült Államok nem támogat semmiféle összeesküvést Bolíviában Evo Morales szocialista elnök ellen. Mint mondta, Obama "világosan értésre adta, hogy kormányának politikája nem támogat semmi ilyen tevékenységet".

Magyarosi holttestéért nem jelentkeztek

Rafael Vargas törvényszéki orvos közlése szerint Rózsa-Floresszel nyolc lövés végzett, míg Magyarosi Árpádot és Michael Dwyert hat-hat lövés találta el. Hogy a feltételezett terroristák is lövöldöztek-e, azt egy külön vizsgálat állapítja meg, amelynek eredményei egy hét múlva várhatóak.

Rózsa-Flores holttestét a családtagjai kikérték és eltemették pénteken Santa Cruz (a férfi szülővárosa) fő temetőjében. Az ír konzul szombaton már tárgyalt Dwyer holttestének elszállításáról, ezért a boncteremben csak Magyarosi holtteste maradt, amelyért negyedik napja senki sem jelentkezett.  Vargas az El Debernek úgy nyilatkozott, hogy a hűtés hiánya miatt a La Paz-i ügyészség hamarosan határozatot hozhat arról, hogy a szovátai fiatalembert közös sírba temessék el.

"Még nem is tudjuk, hogy egyáltalán Magyarosi Árpád halt-e meg" - mondta az Index érdeklődésére Szelestey Lajos, a Külügyminisztérium szóvivője. A magyar hatóságok továbbra sem kaptak hivatalos tájékoztatást az áldozatok személyazonosságáról. Amennyiben valóban Magyarosi az egyik áldozat, holttestének hazahozatala a családra tartozik, ebben segítséget tudnak nyújtani, mondta a szóvivő. Vizsgálatot a Külügyminisztérium nem kezdeményez az eset körülményeiről, ez Szelestey szerint az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium hatásköre lenne.