Nándor
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Radicová lemondott képviselői mandátumáról

2009.04.23. 12:27 Módosítva: 2009.04.23. 14:00
A szlovák ellenzék volt közös államfőjelöltje a parlament házszabályával ellentétesen pártbeli kolléganője helyett szavazott. A mandátumvizsgáló bizottság kormánypárti elnöke két napja lemondásra szólította fel, csütörtökön ennek eleget is tesz. Radicovát az MKP és csaknem egymillió szavazó is támogatta, köztük a szlovákiai magyarok többsége.

Lemondott parlamenti mandátumáról Iveta Radicová, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) politikusa, két nappal azután, hogy egyik pártbeli képviselőtársa helyett szavazott, amit a házszabály nem enged.

Radicová választási palkátja április elején
Radicová választási palkátja április elején

Döntését rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be Pozsonyban.

"Emberi hibát követtem el, amely végtelenül bánt. Nevem tisztára mosásának egyetlen útja, hogy lemondok képviselői mandátumomról" - jelentette ki Radicová. Hozzátette: döntéséről levélben tájékoztatja Pavol Paska házelnököt.

A szlovák ellenzék volt közös államfőjelöltje a sajtóértekezleten úgy vélte: a képviselői mandátumról való lemondás az egyetlen útja annak, hogy a politikában még legyen valamilyen jövője.

"A Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió alelnöki tisztségét továbbra is megtartom. Természetesen tovább fogok dolgozni azokon a területeken, amelyekért felelek, s pártbeli feladataim ellátom" - fejtette ki Radicová. Leszögezte: politikai jövőjéről, elképzeléseiről egy hét múlva ad bővebb tájékoztatást.

Iveta Radicová a tavaszi államfőválasztáson a szlovákiai ellenzék - beleértve a Magyar Koalíció Pártját is - közös elnökjelöltje volt, a második fordulóban majdnem egymillió szavazatot kapott. <!-- @page { size: 21cm 29.7cm; margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } -->A szlovákiai magyarok döntően Iveta Radicovára voksoltak.

Radicová kedden pártbeli kolléganője, Tatiana Rosová helyett nyomta meg a parlamenti szavazógombot az oktatásügyi törvény módosításáról szóló voksolás során. Rosová éppen a szónoki emelvényen volt, ahová elfelejtette magával vinni szavazókártyáját.

Miután a más helyetti szavazást a házszabály tiltja, Renáta Zmajkovicová, a mandátumvizsgáló bizottság kormánypárti elnöke lemondásra szólította fel Radicovát.