Mihály
2 °C
16 °C

Nyomtalanul eltűnt egy lengyel katonai hírszerző

2009.05.07. 13:38
A riadókészültségbe helyezett varsói katonai titkosszolgálat óriási bajban van: a férfi mindent tud a külföldi lengyel hírszerzőkről, ismeri a felderítési műveleteket és a NATO hírközlési rendszerét.

A Dziennik című napilap szerint a szolgálatok és a rendőrség lassan egy hónapja semmit nem tudnak Stefan Zielonka zászlósról. Sem Bogdan Klich védelmi miniszter, sem a katonai hírszerzés nem volt hajlandó kommentálni az értesülést, a rendőrségnél is csak annyit közöltek, hogy valóban folyik egy keresőakció.

A nyomozók egyelőre semmilyen lehetséges forgatókönyvet nem zárnak ki; sem azt, hogy a "legtitkosabb" titkos információkat ismerő 52 éves rejtjelező áruló lett, sem azt, hogy esetleg már nincs az élők sorában.

A férfit azóta nem látták, hogy április 12-én vagy 13-án távozott a lakásáról. Sajtóértesülések szerint viszonylag nagyobb összeg pihen a nevén lévő bankszámlán. Zielonka húsz éve dolgozik a titkosszolgálatnál. Ismeri külföldön ténykedő lengyel kollégái fedőneveit, a felderítési műveleteket és a NATO hírközlési rendszerét.

A lengyel szakszolgálatok szempontjából a legrosszabb, ami történhetett, hogy egy külföldi ügynökség beszervezte, és külföldre szöktette Zielonkát. Ez esetben ugyanis lengyel katonák, hírszerzők és azok forrásainak élete forog veszélyben - magyarázta a titkosszolgálat egy magas beosztású illetékese.