A pedofília dicsőítésével vádolják Marquezt

2009.10.07. 20:08
Megvonta anyagi támogatását Gabriel García Márquez egyik regényének megfilmesítésétől a mexikói Puebla állam, miután egy lánykereskedelem ellen küzdő civil szervezet a gyermekprostitúció pártolásával vádolta meg az írót.

Márquez Bánatos kurváim emlékezete című 2004-es regénye "a gyermekprostitúció apológiája" - állítja a Koalíció a Latin-amerikai és Karibi Nők és Lányok Kereskedelme Ellen nevű, mexikói székhelyű, de 25 országban összesen 300 tagszervezettel rendelkező csoport. A szervezet bejelentette: feljelentést tesz "az, illetve azok ellen, akik a gyermekprostitúció támogatása és a kiskorúakkal szembeni visszaélések bűnében felelősek lehetnek".

"Megfilmesíteni széles vásznon egy 90 éves öregember történetét, aki elhatározza, hogy egy őrült éjszakát tölt el egy kábítószer hatása alatt álló 14 éves lánykával - ez maga a pedofília dicsőítése és tömegeknek bemutatva az az üzenete, hogy ez természetes vagy normális, ami veszélynek teszi ki népünk asszonyait és lányait. Mi azt szeretnénk, ha Gabriel García Márquez irodalmi munkássága ennek a bűncselekménynek a megelőzését szolgálná, nem pedig a dicsőítését és a természetessé tételét" - érvel a civil szervezet feljelentése.

A szervezet szerint Mario Marín, Puebla állam kormányzója arra akarja használni az évek óta Mexikóban élő, kolumbiai származású Nobel-díjas író művét, hogy tisztára mossa botrányos múltját: Marínt sokan azzal gyanúsítják, hogy kapcsolatban állt egy pedofil hálózattal.

A Márquez-regény megfilmesítésének 8 millió dolláros költségét Mexikó, Spanyolország és Dánia finanszírozta volna; Puebla állam pénzügyminisztere szeptember 18-án jelentette be a projekt pénzügyi támogatását.

Ricardo del Río producer és társrendező kifogásolta, hogy olyan filmet cenzúráznak, amelynek még nem látták a forgatókönyvét, és nem ismerik a filmről alkotott rendezői elképzelést sem. "Egyszerűen megölték a filmváltozatot, halálos csapást mértek ránk, mert eszközök nélkül nem tudjuk leforgatni a filmet. Nehezen juthatunk előrébb, mert a helyzet átpolitizálódott" - mondta.

A többi támogató egyelőre nem nyilatkozott az ügyről, így nem tudni, hogy megvalósulhat-e végül a filmterv.  • Hírek
  • Hírek