Gyereksztárból lett lengyel elnök

2010.04.10. 12:52
Szombat délelőtt repülőszerencsétlenségben életét vesztette Lech Kaczyński lengyel államfő. Politikai karrierje a hetvenes évek végén ikertestvérével együtt indult, 2005-ben sikerült nekik a duplázás: Lech államfő, Jarosław miniszterelnök lett.
000T TRPar3167858

Szombat délelőtt Oroszországban lezuhant a Lech Kaczyński lengyel elnököt szállító repülőgép, a fedélzeten tartózkodó 132 utas mindegyike életét vesztette, közülük többen kormányzati tisztviselők voltak. Az államelnök halála azt jelenti, hogy a szejm elnöke, Bronisław Komorowski veszi át az elnöki jogköröket. Az alkotmány szerint hetvennégy napon belül meg kell tartani az elnökválasztást, amit egyébként idén mindenképp tartottak volna, ebben az évben jár le Lech Kaczyński ötéves mandátuma.

Lech Kaczyński a világpolitika megosztó alakja volt, de jobboldali nézeteivel Lengyelországban népszerűvé tudott válni, különösen a konzervatív és a vidéki szavazók körében. Politikai karrierjét a populizmus jellemezte, írja a BBC. Három évig volt Varsó polgármestere, ezalatt kétszer tiltotta be a melegfelvonulást, és nyíltan támogatta a halálbüntetés újbóli bevezetését.

2005 decemberében választották meg Lengyelország elnökének a Jog és Igazságosság pártjának színeiben. Kampányának fő motívuma volt, hogy a „harmadik birodalom”-nak nevezett rendszerváltás utáni Lengyelországnak radikális változásokra van szüksége, és hogy az országot át kell vezetni a „negyedik birodalom” időszakába. Erős államról és társadalmi igazságosságról beszélt.

Lech Kaczyński 1949-ben született Varsóban. Szülei a második világháborúban a varsói felkelésben harcoltak a német megszállás ellen. A mélyen katolikus Lech politikai pályája előtt jogi tanulmányokat folytatott, majd a hetvenes évek végén ikertestvére, Jarosław nyomdokaiba lépve csatlakozott a kormányellenes mozgalomhoz, a Lech Wałesa vezette Szolidaritás szakszervezet támogatója volt. Az 1980-ban, a gdański hajógyári tiltakozáskor már a sztrájkbizottság tanácsadója volt. A Szolidaritással a kilencvenes évek elején szakítottak, amikor összevesztek az akkor államelnöki posztot betöltő Wałesával.

Lech 2000-ben igazságügy-miniszter lett, a jobboldali Jog és Igazságosság pártját a továbbra is együtt politizáló ikrek 2001-ben alapították, programjukban a római katolikus egyház tradicionális értékei kaptak hangsúlyt. Az ikrek egyébként már tizenkét éves korukban híressé váltak, amikor szerepeltek a Két fiú, akik ellopták a Holdat című filmben.

A 2005-ös választásokon a testvérpárnak sikerült a duplázás: Lech elnyerte az elnöki széket, Jarosław miniszterelnök lett. Később azonban Lechnek már az új miniszterelnökkel, Donald Tuskkal kellett együttműködnie, 2007 októberében az előrehozott választások győztesét, Tuskot és a Polgári Platformot kérte fel kormányalakításra. Tusk egyébként két évvel korábban az ellenfele volt az elnöki posztért vívott vetélkedésben. A lengyel alkotmány szerint az elnök kisebb hatáskörrel rendelkezik a kormányfőnél, azonban szavának nagyobb súlya van a külpolitikai kérdésekben.