Laura, Alida
16 °C
32 °C

Kismamák tüntettek Romániában

2010.05.17. 19:42

Gyermekeiket babakocsiban toló kismamák tüntettek hétfőn Romániában a munkaügyi minisztérium előtt a gyermekgondozási segély tervezett csökkentése miatt.

A román kormány drasztikus kiadáscsökkentő intézkedésekre készül, és a román sajtó értesülései szerint a megszorítások érintik majd a kismamákat gyermekük második életévéig megillető támogatást is. Ennek a juttatásnak az alsó értéke jelenleg 600 lej (39 ezer forint), de azok a kismamák, akik a szülés előtt állásban voltak, választhatják a szülés előtti tizenkét hónapi átlagjövedelmük 80 százalékát is, ami azonban nem lehet több mint 4 ezer lej (260 ezer forint).

A román sajtó értesülései szerint a megszorítások következtében a gyermekgondozási segély eddigi összege is 25 százalékkal csökken, így az édesanyák korábbi munkahelyi átlagjövedelmüknek csak  60 százalékát kaphatják meg a jövőben.

A tüntető kismamák azt a választ kapták a munkaügyi minisztériumtól, hogy még nem született döntés a juttatás értékéről.

Romániában minden nap tüntetéseket szerveznek a közalkalmazottak érdekeit védő szakszervezetek. Hétfőn bejelentették, hogy nem halasztják el a szerdára tervezett nagyszabású tiltakozó megmozdulást, amelyre 50 ezer tüntetőt várnak a kormány épülete elé.