Fico lemondott, Radičová letette az esküt

2010.07.08. 21:48
Letette az esküt Iveta Radicová új szlovák miniszterelnök, az államfő pénteken kinevezi a tizennégy minisztert is, és ezzel megkezdi munkáját az új kabinet.

Iveta Radičová az új szlovák miniszterelnök, Ivan Gašparovič államfő azután nevezte ki csütörtök este, hogy elfogadta Robert Fico miniszterelnök és kormánya lemondását. Radicová letette az alkotmány által előírt esküt. Az új koalíciós kormány tagjait pénteken nevezi ki az államfő, összesen tizenöten lesznek a miniszterelnökkel együtt.

Az államfő köszönetet mondott a távozó kabinetnek négy év munkájáért. Külön méltatta, hogy a kormányfő "mindig védte a nemzetállami érdekeket" és mindent megtett annak érdekében, hogy életben tartsa a szociális állam elveit. "Mondjon bárki bármit, ez volt az újkori szlovák történelem legstabilabb kormánya" - jelentette ki Fico.

A hatályos törvények szerint a szlovák kormánynak a parlamenti választások után felálló új törvényhozói testület hivatalos megalakulása után kell benyújtania lemondását az államfőnek. Amennyiben már felállt az új kormány, az elnök haladéktalanul kinevezi az új kormányfőt és a minisztereket. Ha még nincs új kormány, akkor a régi kabinet ügyvezetőként marad hivatalban.

A parlamenti választásokat a Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia nyerte majdnem 35 százalékkal, de miután nem talált parlamenti többséget biztosító koalíciós partnerre, nem tudott kormányt alakítani.

Az Iveta Radičová vezette új kormánykoalíciót a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKÚ), a Szabadság és Szolidaritás (SaS), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Híd párt alkotja. A koalíciónak együttesen 79 képviselője van a 150 tagú parlamentben.

Az SDKÚ a kormányfői széken kívül négy tárcát kap. Szintén négy tárcát kap az SaS, és Richard Sulíkot, a párt elnökét csütörtökön házelnökké is megválasztották. A két kisebbik koalíciós tag  - a KDH és a Híd - egyaránt három-három tárca birtokosa.

Radičová, az új szlovák kormányfő nem újonc a politikában. Az 1989-es "bársonyos forradalom" idején tűnt fel, amikor a Nyilvánosság az erőszak ellen mozgalom szóvivője volt. Mai pártjába, az SDKÚ-ba csak 2006-ban lépett be, miután 2005 októberében elfogadta Mikulás Dzurinda miniszterelnök felkérését a munkaügyi, népjóléti és családügyi tárca vezetésére. Minisztersége alig egy évig tartott.

2009 tavaszán az akkori szlovák ellenzék - amelynek a Magyar Koalíció Pártja is tagja volt - közös elnökjelöltje lett. Radičová majdnem egymillió szavazatot kapott, de a döntő második fordulóban alulmaradt Gasparoviccsal szemben. Nagyon ambiciózus, magabiztos, többnyire nyugodt politikusnak tartják, aki következetesen megvalósítja céljait.