Érthetetlen párbeszédeket fejtettek meg a Kaczynski-gép fekete dobozáról

2010.07.14. 21:29
Újabb párbeszédeket fejtettek meg a lengyel elnök lezuhant repülőjének fekete dobozáról, amelyek megerősítik, hogy a pilóták több figyelmeztetés ellenére szálltak.

Lengyel szakértőknek sikerült megfejteniük a Lech Kaczynski lengyel elnököt és kíséretét szállító repülőgép pilótafülkéjében elhangzott, eddig érthetetlen párbeszédeket, jelentette be Krzysztof Kwiatkowski igazságügyi miniszter.

Az elnöki gép április 10-én zuhant le leszállás közben a szmolenszki katonai repülőtér közelében, a gépen utazó 96 személy, köztük az elnöki pár életét vesztette. A lengyel elnököt és feleségét, valamint számos magas rangú politikai és katonai vezetőt szállító Tu-154-es gép leszállás közben zuhant le sűrű ködben a nyugat-oroszországi repülőtér közelében.

A miniszter nem akarta kommentálni a TVN24 hírtelevízió értesülését, miszerint a gép első pilótája a repülés utolsó pillanataiban azt mondta: "Ha nem szállok le, megölnek".

Moszkva átadta a lengyel hatóságoknak az egyik fekete doboz tartalmának megfejtését, amelyből a most közzétett beszélgetések megerősítik, hogy a pilóták több figyelmeztetést is figyelmen kívül hagytak. Tizenhat perccel a becsapódás előtt a szmolenszki irányítótorony munkatársai jelezték: "a feltételek nem teszik lehetővé a leszállást". "Köszönjük, megpróbálunk a lehetőség szerint leszállni, de ha rossz az időjárás" - válaszolta Arkadiusz Protasiuk első pilóta.

A lengyel belügyminisztérium honlapján közzétett átirat szerint, amelyben számos részt "érthetetlen" jelzővel jelöltek, Andrzej Blasik, a légierő parancsnoka két perccel a baleset előtt a pilótafülkében tartózkodott, de semmi nem enged arra következtetni, hogy közvetlen nyomást gyakorolt volna a pilótákra.