Izrael rábólintott az ENSZ-vizsgálatra

2010.08.02. 17:54
Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár bejelentette, hogy nemzetközi vizsgálat indul a Gázába tartó segélyhajók ügyében, amelyeket Izrael májusban megtámadott, és ezzel kilenc ember halálát okozta. Jeruzsálemben közölték, hogy Izrael együttműködik a vizsgálattal, és maga is részt vesz benne.

Az ENSZ-főtitkár négy személyt kér fel a feladat elvégzésére. A testületet Geoffrey Palmer volt új-zélandi kormányfő és a hivatalából távozóban lévő Álvaro Uribe kolumbiai elnök vezeti majd, és lesz egy-egy török és izraeli tagja is. Az utóbbiak kiléte még nem ismeretes.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kormánya tájékoztatta Ban Ki Munt, hogy Izrael részt vesz a vizsgálatban, mondta egy jeruzsálemi kormányszóvivő, aki szerint "biztosak benne, hogy a tények mellettük szólnak, ezért egyáltalán nem okoz gondot egy szavahihető, objektív testület".

A jeruzsálemi döntés a részvételről fordulatot jelent a korábbiakhoz képest, mert Izrael általában gyanakvással tekintett az ENSZ-re, és többször is részrehajlással vádolta a világszervezet bizonyos testületeit.

Törökország kedvezően fogadta mind az ENSZ-döntést a vizsgálatról, mind pedig az izraeli együttműködési készség kinyilvánítását.

A vizsgálóbizottság augusztus 10-én kezdi meg munkáját, és várhatóan szeptember közepére készül el az első jelentésével.

Az izraeli haditengerészet kommandósai május 31-én megtámadtak egy török hajót, amely az izraeli blokád ellenére négy másik hajóval együtt megpróbált segélyt bejuttatni Gázába. Összetűzés alakult ki, amelyben kilenc aktivista életét vesztette, sokan megsebesültek.