Tankokkal támadták az ellenzéket Szíriában

2011.05.07. 22:23
A szíriai hadsereg bevonult Bánjászba, a szunniták lakta negyedekben fegyverropogás hallatszik, emberjogi aktivisták szerint a katonák tüntető nőket gyilkoltak meg.

A szíriai hadsereg szombat hajnalban harckocsikkal benyomult Bánjász városába, támadást intézve a szunniták lakta negyedek ellen, amelyek szembefordultak Bassár el-Aszad elnök önkényuralmával - közölték szombaton emberjogi aktivisták szemtanúkra hivatkozva.

Egyikük elmondta, hogy a katonák három irányból nyomultak be az északnyugaton lévő tengerparti városba, megszállva az elmúlt hetek rendszerellenes tüntetéseinek egyik legállhatatosabb központjává vált szunnita negyedeket. A művelet ugyanakkor nem érintette a kisebbségi, alavita hívek lakta környékeket.

Az alavita vallás az iszlám síita ágának egyik irányzata, ehhez a kisebbséghez tartozik Aszad elnök, és alaviták töltik be a legtöbb vezető posztot a szíriai hadseregben és biztonsági erőkben.

A hadsereg hajnali akciója előtt Bánjász áramellátását és távközlési vonalait nagyrészt elvágták, az aktivistáknak azonban sikerült kapcsolatba lépniük helyiekkel.

Mint beszámoltak róla, a helyi lakosok szerint "heves fegyverdörgés" hallatszott a városban, és a tenger felől hadihajók is látszottak. "A szunnita és vegyes lakosságú negyedeket mostanra teljesen megszállták" - mondta el egy név nélkül nyilatkozó emberjogi aktivista.

Voltak olyan hírek is, hogy a helyiek egymással összekapaszkodva, élő akadályként próbálták feltartóztatni az érkező harckocsikat.

A bevonuló katonák lelőttek három asszonyt, akik ellenzéki tájékoztatás szerint más nőkkel együtt a város szélén az országúton tüntettek, hozzátartozóik szabadon bocsátását követelve. A tüntető nők közül további öt sérüléseket szenvedett.

Már 600  halott

Az olajfeldolgozó iparáról ismert város ellen indult katonai műveletről a szíriai tömegtájékoztatás is hírt adott. Aktivisták közlése szerint a közeli Baida települést ugyancsak harckocsikkal zárta körbe a hadsereg.

Bánjász szunnita negyedeit azóta uralják a tüntetők, hogy az Aszad elnökhöz hű fegyveres civilek, úgynevezett sabbiha csoportok április 10-én, egy rendszerellenes tüntetés után autókból tüzet nyitottak a helyi lakosokra, hat ember halálát okozva.

A várost több mint egy hete zárta gyűrűbe a szíriai hadsereg, s a folytatódó többezres tiltakozások nyomán kedd óta jelentős erősítést vezényeltek a helyszínre. Az egyik aktivista közlése szerint már akkor tudni lehetett, hogy ugyanúgy katonai erővel fogják letörni a bánjászi rendszerellenes megmozdulásokat, ahogy a tüntetéseket március közepén elindító dél-szíriai Deraában tették április 25-én.

Szíria több városában pénteken újra sokezres tüntetéseken követelték Aszad elnök távozását, a karhatalom a tömegbe lőtt, legkevesebb 30 tüntető életét oltva ki. Az amerikai kormány válaszul újabb büntetőintézkedéseket helyezett kilátásba a szíriai vezetés ellen. Március közepe óta mintegy 600 ember vesztette életét az erőszakszervezetek fellépése nyomán Szíriában.

Szíria büszkesége is lehet még

Az ellenzék a tiltakozások hét héttel ezelőtti kitörése után most egy követeléslistával állt elő, amelyet a sajtóban való megszólalás lehetősége híján a Facebook "Syrian Revolution 2011" (Szíriai forradalom 2011) oldalán tett közzé, egyebek közt politikai szabadságjogokat és hat hónapon belül demokratikus választások megrendezését sürgetve. A listán nem szerepel Aszad elnök azonnali távozásának követelése.

Az elnökhöz intézett bejegyzés aláhúzza: "A megoldás egyszerű. Hagyjon fel a tüntetők lövetésével, engedélyezze a békés megmozdulásokat, távolítsa el az önt és apját ábrázoló képeket, engedje szabadon a politikai foglyokat, engedélyezze a politikai pluralizmust és szabad választások megtartását hat hónapon belül." Az ellenzék szerint Aszad Szíria büszkeségévé válhat, ha országát elvezeti a diktatúrából a demokráciába.  • Tippek
  • Babaváró hitel