Újabb robbantásos merényletek Szíriában

2012.02.10. 15:08

Két autóbombás támadást hajtottak végre pénteken az észak-szíriai Aleppóban a biztonsági erők két épülete ellen. Legalább huszonöt ember meghalt, 175-en pedig megsebesültek – közölte az ország egészségügyi minisztériuma.

A hivatalos tömegtájékoztatás terroristák támadásáról beszélt, míg az ellenzék egyik szervezete a Bassár el-Aszad elnök vezette rezsimet tette felelőssé a robbantásokért.

Huszonnyolc holttestet és 175 sebesültet szállítottak eddig Aleppó közkórházaiba a két terrorista robbantás óta – idézte a minisztériumot a szíriai állami televízió. Egy terrorista az autójával együtt robbantotta fel magát száz méterre a rendfenntartó erők egyik épületétől – jelentette a tévécsatorna, a robbanás ütötte krátert mutatva.

Ellenzéki aktivisták szerint azonban a hadsereg ölte meg a tüntetőket terroristákra hivatkozva, és a biztonsági erők négy holttestet el is raboltak – írja a Guardian. Eközben tovább tüntetnek Oroszország és Kína ellen, amiért megvétózták az ENSZ Biztonsági Tanácsának nyugati és arab országok által támogatott, Szíriát elítélő határozati javaslatát, amely a hatalomból való távozásra szólította volna fel Bassár el-Aszad elnököt. Ezen a videón egy orosz zászlót égetnek el:

A második támadást a katonai hírszerzés egyik épülete ellen intézték az ország második legnagyobb városában, ahol eddig nem volt példa a felkelés után fegyveres erőszakra.

A két helyszínt bulldózerekkel tisztítják meg a roncsoktól és a törmeléktől, a mentők holttestek után kutatnak a romok alatt. A televíziós felvételek a vér áztatta földön szétszóródott törmeléket és autóroncsokat mutattak egy félig leomlott ötemeletes épület mellett.

Rami Abder-Rahman, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának elnöke szerint három robbanás történt pénteken a Szíria egyik gazdasági központjának számító Aleppóban. A Szíriai Forradalom Általános Hivatala nevű ellenzéki szövetség szerint a merényletek mögött a demokráciaköveteléseket elutasító damaszkuszi rezsim áll.

Homszban a robbantások ellenére továbbra is tüntetnek:

Az aleppói robbantásokkal egy időben az elnökhöz hű hadsereg pénteken harci helikoptereket is bevetve folytatta Homsz város ellenzéki kézen lévő negyedeinek napok óta tartó ostromát. A helyi lakosok újabb heves támadásokra számítanak. Emberi jogi aktivisták szerint az előző nap 80 ember halt meg a harcokban az országban.

Ellenzéki csoportok szerint az Aszad-ellenes népfelkelés kezdete óta több mint 6500-an vesztették életüket a szíriai erőszakcselekményekben.

A Szíriai helyzetről írt cikkünket itt olvashatják.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport