Venezuela kiáll Szíria mellett

2012.07.12. 21:39

Bár Szíria ellen számos ország embargót vezetett be, Venezuelából az állami tulajdonban lévő olajtársaság rendszeresen szállít dízelolajat az Aszád-rezsimnek. Az elmúlt hónapokban legalább három nagyobb szállítmányt érkezett a közel-keleti országba, amikért cserébe finomított kőolajszármazékokat és szíriai benzint küldtek vissza. Május végén a szíriai olajminiszter elmondta, az egyik tartályhajón 35 ezer  tonna gázolaj érkezett Venezuelából – írja a CNN.

„Ha Szíriának szüksége van gázolajra, mi biztosítani tudjuk azt. Semmi sem indokolja, hogy felhagyjunk a szállítással. A külpolitikánkat nem befolyásolják az amerikai szankciók, ezek nem hatnak ránk” – nyilatkozta a venezuelai energiaügyi miniszter még korábban.

Venezuela aktív közreműködése Hugo Chávez és Basszár el-Aszád „régi, testvéri kapcsolatának” köszönhető. A harcok közben, még áprilisban telefonon is beszéltek egymással. A héten Chávez egy nyilatkozatában már bírálta Washingtont, amiért imperialista módon közelíti meg Szíria problémáit.

„A saját országuk problémáit kellene megoldaniuk, de ők mindenképpen másokra akarnak hatást gyakorolni. Azt akarják, hogy több ezer ember meghaljon és végül megöljék a vezetőt, pontosan úgy, ahogyan az Líbiában történt. Ezt akarják Szíriában és Iránban is” – mondta Chávez az állami tévében. Márciusban a venezuelai parlament egy szolidaritási megállapodást is elfogadott Szíriával, az "Egyesült Államok és arab szövetségesei ellen”.