Kiszabadultak a Szíriában elrabolt magyarok

2012.08.25. 14:43 Módosítva: 2012.08.25. 15:44

Már biztonságos helyen van az augusztus közepén Szíriában eltűnt három volt rendőr, írja a hirado.hu. Marosi Antalnak, a Magyar Rádió tudósítójának egy szíriai férfi arról számolt be, hogy a felkelők fogságába esett magyarok egy éjszakai tűzharcot kihasználva menekültek el, és azóta már kormányerők vigyáznak rájuk.

Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója egy szombati kőszegi rendezvényen szintén megerősítette: kiszabadították a Szíriában augusztus közepén elrabolt három magyar állampolgárt. "Mindhárman jó állapotban és biztonságban vannak, hamarosan a TEK fennhatósága alá kerülnek, és akár pár órán belül elindulhatnak Magyarország felé" - közölte Hajdu, aki épp a Tranzit Fesztivál egyik kerekasztal-beszélgetése közben kapta telefonon a kiszabadítás hírét.

Ahogy azt korábban mi is megírtuk, augusztus 13-án délelőtt Damaszkusz egyik külvárosában három magyar állampolgárt raboltak el ismeretlen fegyveresek, miután megállították az autójukat. A három 40 év körüli férfi korábban a rendőrség különböző szakmai területein teljesített szolgálatot, egyikőjük kutyakiképzéssel foglalkozott. Mindhárman évekkel ezelőtt leszereltek, az eddigi adatok alapján 2005-ben, 2007-ben és 2008-ban hagyták el a szervezetet.

Az eset nincs összefüggésben azzal az áprilisi emberrablással, ahol két magyar tűnt el Szíriában, és a TEK csak hosszas diplomáciai huzavona után tudott kommandósokat küldeni a helyszínre. Az akkori akciónak azonban egyelőre semmilyen látható eredménye nincsen, még csak új információ sem érkezett a sorsukról.