Az azeri állami olajalap nem vehet bóvlit

2012.09.06. 06:22

Az azerbajdzsáni Állami Olajalap (SOFAZ) ha akarja sem fektethetett volna magyar kötvényekbe – mondta el a Magyar Hírlapnak a befektetési társaság ügyvezető igazgatója.

Movsumov szerint az Ramil Safarov múlt heti kiadatása kapcsán semmilyen tárgyalás nem folyt a cég és Magyarország között. De arról is beszélt, hogy a két ország kapcsolata széles körű, és Magyarország fontos partnere Azerbajdzsánnak, így „készek előmozdítani a kétoldalú együttműködést” – írta a Magyar Hírlap.

Sahmar Movsumov elmondta, hogy az olajalap csak jobb besorolású állampapírokat vásárolhat, a magyar kötvények pedig kikerültek ebből a kategóriából. Előzőleg Azerbajdzsán százmillió dollárnyi magyar értékpapírt birtokolt, de miután Magyarország a BB+ és Ba1 „bóvli kategóriába” került, eladták a befektetéseiket.

5%

A napokban a portfolio.hu is megkereste az azerbajdzsáni Állami Olajalapot, ami a hivatalos befektetési politikája szerint teljes vagyona mindössze 5 százalékát fektetheti spekulatív, azaz befektetésre nem ajánlott kategóriába tartozó kötvényekbe, mint amilyenek a magyar államkötvények is. Az alap tehát a jelenlegi politikája miatt, mivel a teljes vagyona 32,66 milliárd dollár volt június végén, mindössze 1,63 milliárd dollárt tudna magyar kötvényekre költeni, ami nagyjából 1,3 milliárd eurónak felel meg. A legfrissebb jelzések alapján nagyon úgy tűnik, hogy az 1,3 milliárd euró csupán egy elméleti felső korlát, hiszen az olajalap nem is tervezi magyar papírok vásárlását.

A SOFAZ más nemzetek szuverén befektetési alapjaihoz képest meglehetősen transzparensen működik, honlapján közzéteszi befektetési politikájának főbb pilléreit. Eszerint az alap devizaárfolyam-fedezés nélkül csak a G7 országok, valamint Oroszország és Törökország devizájában kibocsátott eszközöket vásárolhat. Szintén meghatározták, hogy a betételhelyezés, illetve letétkezelés céljából igénybe vett bankoknak legalább befektetési minősítéssel kell rendelkezniük, és ugyanez vonatkozik a megvásárlandó államkötvényekre, illetve vállalati kötvényekre is.