Boglárka
19 °C
35 °C

Hamuvá égett egy teljes városrész Burmában

2012.10.27. 11:53

Megdöbbentő műholdfotókat tett közzé az amerikai Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet. A nyugat-burmai (mianmari) Kjaukpju (Kyaukpyu) város parti negyedéről készült október 9-i  felvételen jól kivehető több mint 800 ház és lakóbárka. A két héttel később készült képeken már csak pár hajó látszik, a házak pedig szinte mind eltűntek: csak hamu maradt a helyükön – írja a BBC a HRW közleményére hivatkozva.

Előtte: sárga szaggatott vonal jelöli a lerombolt területet.
Előtte: sárga szaggatott vonal jelöli a lerombolt területet.
Fotó: Human Rights Watch

A HRW szerint az áldozatok többsége a rohingija etnikumhoz tartozó muszlim, akiket vallási-etnikai okból gyilkolhattak meg a helyi buddhista többséghez tartozó támadók. A mianmari hatóságok hivatalos közlése szerint 64 ember halt meg, de a HRW szerint nagyságrendekkel több áldozatról lehet szó a leégett házak száma és a szemtanúk beszámolói alapján.

Utána: több mint hatszáz épület és közel kétszáz hajót semmisítettek meg
Utána: több mint hatszáz épület és közel kétszáz hajót semmisítettek meg
Fotó: Human Rights Watch

A HRW szerint az etnikai tisztogatásra utal az is, hogy a sűrűn lakott környéken kizárólag a rohingiják negyede semmisült meg. Azt ugyanakkor nem tudni, hogy a bárkákon hány embernek sikerült a közeli Bangladesbe menekülni. A jogvédő szervezetek régóta sürgetik, hogy a mianmari kormány nyújtson védelmet az Arakan (Rakhin) tartományban élő muszlimoknak. A júniusban kitört zavargások miatt a térség városaiban éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el, ám így sem sikerült enyhíteni a feszültséget.

A Rohingiják többsége hontalan, akiket a mianmari hatóságok általában illegális bevándorlókat tekintenek. A jogvédők szerint egyébként a hatóságok amúgy is hajlamosak arra, hogy alulbecsüljék az áldozatok számt, ha a rohingijákról van szó. Az összecsapások kezdete óta 75 ezer ember kényszerült lakóhelye elhagyására.