32 áldozata volt a legvéresebb iskolai ámokfutásnak Amerikában

2012.12.14. 19:44 Módosítva: 2012.12.14. 21:07

A legvéresebb amerikai iskolai mészárlás 2007 tavaszán történt: az Egyesült Államokban letelepedett, koreai származású, 23 éves Cso Szjunghuj 32 embert ölt meg, és még több mint kétszáz lőszere volt. Néhány nappal később a fresnói állami egyetemen ölt és sebesített meg három embert egy fiatal.

A legutóbbi iskolai gyilkosság néhány napja történt, ugyancsak az Egyesült Államokban. Egy wyomingi főiskolán egy férfi a tanár apját lőtte le íjjal, miután leszúrta annak élettársát; végül magával is végzett.

Legutóbb idén júniusban Kanadában lövöldöztek egy iskolánál, de az Edmonton egyetem kampuszában történt esemény nem szokványos iskolai mészárlás volt: egy rablótámadásban öltek meg három pénzszállítót. Szintén Kanadában, a torontói Bendale Üzleti és Technikai Intézet épületében 2008 szeptemberében volt lövöldözés, akkor két torontói iskolát is zár alá helyezett a rendőrség.

Áprilisban a kaliforniai Oaklandben egy vallási egyetemen, az Oikos Universityn nyitott tüzet egy 43 éves férfi, One L. Goh, akit rossz angolsága miatt gúnyoltak; a támadásban heten meghaltak. Februárban, szintén az Egyesült Államokban, Cleveland mellett sebesült meg egy középiskolai lövöldözésben öt diák.

Bár a legtöbb iskolai lövöldözés az USA-ban történik, természetesen voltak ilyen esetek a világ más országaiban is. Májusban a németországi Memmingenben ürítettek ki egy középiskolát, mert diákok és tanárok lövéseket hallottak. Véres ámokfutás lett viszont egy másik németországi iskolai merényletből, még 2009-ben: egy 17 éves fiú, Tim Kretschmer, aki volt iskolájában főleg lányokra és tanárnőkre vadászott, 15 embert ölt meg a Winnenden iskolaközpontjban, mielőtt öngyilkos lett volna.

Idén Márciusban egy finnországi iskolában volt lövöldözés, abban senki nem sérült meg (2008-ban viszont kilenc áldozata is volt egy iskolai ámokfutásnak, akkor a merénylő, aki az iskola diákja volt, végül öngyilkos lett). Szintén márciusban egy franciaországi zsidó iskolánál volt lövöldözés, abban meghalt egy rabbi és három gyerek, kettő közülük a rabbi gyereke volt. Tavaly áprilisban egy brazil iskolában 13 embert ölt meg annak egy volt tanulója.

Iskolai lövöldözések az Egyesült Államokban az elmúlt tizenöt évben:

1997. december: egy 14 éves diák három társát ölte meg Kentuckyban.

1998. március: négy diákot és egy tanárt lőtt agyon két diák egy arkansasi iskolában.

1999. április: Coloradóban két diák 13 társát ölte meg, megsebesítve további 23-at egy hatórás mészárlásban.

1999. május: Georgiában hat társát lőtte agyon az iskolában egy diák.

2000. február: egy michigani elsős agyonlőtte hatéves osztálytársát.

2000. május: Floridában egy 13 éves diák lelőtte a tanárát.

2002. január: New Yorkban lövöldözés volt a Martin Luther King középiskolában. Két 16 éves fiú megsebesült.

2002. január: a virginiai Grundy településen működő jogi felsőoktatási intézményben hat személyt lőttek meg, közülük hárman meghaltak.

2002. október: Tucsonban, Arizona állam egyetemén egy 41 éves bukott diák lelőtte három tanárát, majd magával is végzett.

2006. január: Floridában a rendőrök lelőttek egy 15 éves fiút, aki hátizsákjában pisztollyal érkezett az iskolába, és túszul ejtette osztálytársát.

2006. szeptember: a coloradói Bailey város középiskolájába egy férfi lövöldözni kezdett, majd hat diákot túszul ejtve bezárkózott egy terembe. A túszok kiszabadításakor a férfi egy diáklányt súlyosan megsebesített, majd öngyilkos lett.

2006. október: lövöldözés tört ki egy túszszedő akció közben az amerikai Pennsylvania államban az amis vallási közösség iskolájában. A vérengzésnek öt halálos áldozata volt.

2007. január: Washington államban egy tacomai középiskolában egy 18 éves diák háromszor rálőtt 17 éves társára.

2007. április: a 23 éves Cso Szjunghuj 32 embert ölt meg a virginiai műszaki egyetemen.

2007. október: egy 14 éves fiú öt embert megsebesített egy clevelandi középiskolánál.

2008. február: A Chicagótól nyugatra fekvő Northern Illinois Egyetemen egy fegyveres tüzet nyitott egy előadóteremben a diákokra. Hatan meghaltak, tizenhatan megsebesültek. Az ámokfutó fiú önmagával is végzett.

2009. január: Az Oregon állambeli Portlandben két diákkal végzett, hetet megsebesített egy fegyveres ámokfutó. A lövöldözés után magát is főbe lőtte, de életben maradt

2010. február: Az Alabamai Egyetem biológiai tanszékén Amy Bishop Anderson docens azért lövöldözött, mert állásában nem véglegesítették: három kollégáját megölte, három embert megsebesített.

2010. december: az iskolaszék tagjaira lőtt rá egy 56 éves férfi, akit az iskola biztonsági őre megsebesített; a férfi végül öngyilkos lett.

2011. január: egy Los Angeles-i iskolában kitört lövöldözésben hárman megsebesültek.

2012. február: egy ohiói középiskolában tört ki lövöldözés, öten megsebesültek, egyikük meghalt.

2012. április: a 43 éves One L. Goh hét embert ölt meg Oaklandben egy vallási egyetemen.

2012. augusztus: Három ember, köztük egy rendőr halt meg, többen megsebesültek, amikor egy férfi lövöldözni kezdett a Texas A&M Egyetemnél; a férfit végül a rendőrség lelőtte.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport