Korea: amerikai kémdrónokat vethetnek be

2013.04.06. 08:00

Az Egyesült Államok pilóta nélküli repülőgépeket vezényelne Japánba Észak-Korea figyelésére – írta szombaton a japán sajtó washingtoni és tokiói forrásokra hivatkozva. A jelentések szerint mindkét kormány fontolóra vette a nagy magasságban repülő, Global Hawk típusú kémdrónok állomásoztatását Japánban.

A szóba jöhető helyszínek között felmerült az Aomori prefektúrában található amerikai támaszpont. Jelenleg ilyen típusú pilóta nélküli repülőgépek teljesítenek szolgálatot a Guamon lévő amerikai támaszponton, figyelik többek közt a kínai haditengerészet tevékenységét a Csendes-óceánon.

A korszerű kamerákkal és nagy érzékenységű távközlési berendezésekkel felszerelt Global Hawkok 18 ezer méteres magasságban repülnek, közel kétszer magasabban, mint általában a személyszállító repülőgépek, és több mint 30 órát tartózkodhatnak a levegőben robotpilóta üzemmódban. A két évvel ezelőtti földrengés és szökőár után Japán ilyen gépekkel figyeltette a balesetet szenvedett Fukusima 1. atomerőművet.

A japán védelmi minisztérium még fontolgatja a Globan Hawkok bevetését, míg Dél-Korea már döntött arról, hogy négy ilyen gépet szerez be a háborúval fenyegetőző Észak-Korea figyelésére.