Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Korea: amerikai kémdrónokat vethetnek be

2013.04.06. 08:00

Az Egyesült Államok pilóta nélküli repülőgépeket vezényelne Japánba Észak-Korea figyelésére – írta szombaton a japán sajtó washingtoni és tokiói forrásokra hivatkozva. A jelentések szerint mindkét kormány fontolóra vette a nagy magasságban repülő, Global Hawk típusú kémdrónok állomásoztatását Japánban.

A szóba jöhető helyszínek között felmerült az Aomori prefektúrában található amerikai támaszpont. Jelenleg ilyen típusú pilóta nélküli repülőgépek teljesítenek szolgálatot a Guamon lévő amerikai támaszponton, figyelik többek közt a kínai haditengerészet tevékenységét a Csendes-óceánon.

A korszerű kamerákkal és nagy érzékenységű távközlési berendezésekkel felszerelt Global Hawkok 18 ezer méteres magasságban repülnek, közel kétszer magasabban, mint általában a személyszállító repülőgépek, és több mint 30 órát tartózkodhatnak a levegőben robotpilóta üzemmódban. A két évvel ezelőtti földrengés és szökőár után Japán ilyen gépekkel figyeltette a balesetet szenvedett Fukusima 1. atomerőművet.

A japán védelmi minisztérium még fontolgatja a Globan Hawkok bevetését, míg Dél-Korea már döntött arról, hogy négy ilyen gépet szerez be a háborúval fenyegetőző Észak-Korea figyelésére.