Putyin: Csernobil gyermekmesének tűnne

2013.04.08. 13:31

Egy nukleáris konfliktus a Koreai-félszigeten nagyobb pusztítást végezhet, mint a csernobili atomkatasztrófa 1986-ban, figyelmeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki Németországban Angela Merkel kancellárral találkozott.

„Csernobil gyermekmesének tűnhetne mellette" – mondta a Reuters szerint, majd minden felet nyugalomra intett. Mint mondta, a tárgyalóasztalnál kell elkezdeni az évek során felgyülemlett problémák megoldását. Putyin megköszönte az Egyesült Államoknak, amiért elhalasztja tervezett ballisztikus rakétatesztjét, hogy ezzel se szítsa tovább a konfliktust Észak-Koreával.

Ban Kimun ENSZ-főtitkár Hágában arra szólította fel Észak-Koreát, hogy ne kövessen el újabb provokációt, és ne menjen szembe a Biztonsági Tanáccsal.

Közben tovább fokozódott a feszültség a két Koreát öszekötő szimbolikus kapocsnál, az északi területen közösen működtetett keszongi ipari parknál, ahova napok óta nem mehetnek be déliek, kifelé viszont kiengedik őket.

A phenjani vezetés hétfőn bejelentette, hogy az előző héten blokád alá vont ipari parkból visszahívják az északi munkásokat, majd pedig eldöntik, folytassák-e az együttműködést, vagy bezárják a létesítményt. A keszongi ipari park ugyanakkor az északi valutabevételek meghatározó részét teszi ki, ezért bezárása elemzők szerint nem érdeke a phenjani rezsimnek.

Dél-koreai források hétfőn reggel még arról számoltak be szöuli lapoknak, hogy mozgolódás látszik az észak-koreai telepen, ahol korábban kísérleti atomrobbantást végeztek. A védelmi minisztérium szóvivője ugyanakkor később arról beszélt, sem jel nem utal arra, hogy újabb robbantásra készülnének. A szóvivő szerint rutinmozgásokról van szó.

Dél-koreai katonai szakértők ugyanakkor korábban azt is jelezték, Észak-Korea megkezdte az előkészületeket arra, hogy elindítson egy közepes hatótávolságú rakétát az ország keleti partjainál egy mozgatható indítóállásról.

Az észak-koreai feszült helyzettel kapcsolatot forgatókönyvekről  korábbi cikkünkben olvashat bővebben, és Észak Korea haderejéről is talál összefoglalót. Hanoveri látogatása alatt meztelen aktivisták támadtak Putyinra.