Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Ha kedd, akkor Strasbourg, ha szerda, akkor London

2013.04.15. 14:51

Az új alaptörvényről folytatott európai néppárti (EPP) vita helyett Orbán Viktor miniszterelnök Margaret Thatcher egykori brit kormányfő temetésére utazik szerdán. A Guardian című mértékadó brit napilap szerint Orbánnak nem lenne ott a helye a temetésen, és csak kifogásnak használja az eseményt arra, hogy ne kelljen az alaptörvényt mentegetnie olyan kritikusok előtt, mint például José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

Az Index kérdésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke is megerősítette, hogy Orbán csak kedden vesz részt az Európai Parlament néppárti frakciójának strasbourgi ülésén, ahonnan szerda reggel Londonba utazik Thatcher temetésére. A sajtófőnök válaszából az nem derült ki, hogy az alaptörvény vitája és a temetés pontosan egybeesik-e, mint ahogyan az sem, hogy jelezték-e mások is Orbánnak, nem kívánatos a jelenléte az eseményen.

Az Orbán Londonba érkezésének apropóján született cikk szerzője – aki egyébként magyar származású és 1956-ban emigrált Nagy-Britanniába – azt is felsorolta, milyen aggasztó jelei voltak az utóbbi időben annak, hogy Magyarország „sebesen halad a múlt felé”. A publicista egyebek mellett megemlékezett a neves színházigazgatók kirúgásáról, a szélsőjobbhoz közel álló személyek kitüntetéséről, a független sajtó leépítésére tett kísérletekről és az „elvadult zsidó- és romaellenes retorika” eltűréséről. A szerző szerint a kormány liberális hazugságokként interpretálja az őt érő kritikákat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?