Kártérítést kapnak a fukusimai lakosok

2013.06.03. 11:42

Egy kormányzati békéltető testület első alkalommal ítélt meg kártérítést a 2011-ben balesetet szenvedett Fukusima-1 atomerőmű környékéről kitelepített embereknek. Az NHK japán hírtelevízió szerint a kártérítést egészségügyi indokokra hivatkozva adták meg. Ennek értelmében Iitate település Nagadoro kerületének 180 lakosa közül a terhes nők és a 18 éven aluliak egymillió, a többiek félmillió jent kapnak az erőművet üzemeltető TEPCO energiavállalattól.

A kormány egy hónappal a baleset után szólította fel otthonuk elhagyására az iitatei lakosokat a magas radioaktivitás miatt. Nagadoro kerületét a sugárzás miatt a kormány meghatározatlan időre lakhatatlan területnek nyilvánította. Az iitateiek a többi, az erőmű környékéről kitelepített emberhez hasonlóan korábban már kaptak kártérítést a cégtől az evakuálás miatt, de eddig nem volt rá példa, hogy a radioaktív sugárzásra és esetleges jövőbeli egészségügyi szövődményeire hivatkozva kompenzálják az érintetteket.

A TEPCO ellen számos csoportos kereset folyik japán bíróságokon és a kormányzati békéltető testület előtt az atomkatasztrófa kapcsán. A parlament nemrég arról határozott, hogy a kárvallottak a korábban megszabott hároméves időhatáron túl is érvényesíthetik követeléseiket a céggel szemben.  Hétfői sajtóhírek szerint a céget perlők sorához hamarosan a környezetvédelmi minisztérium is csatlakozhat, amely a fukusimai sugármentesítés 16,5 milliárd jenes költéségét akarja behajtani a vállalaton.