A leváltott ukrán elnök Viktor Janukovics gépét nem engedték felszállni Donyeckből, nem tudni hol lehet most. Kiszabadult börtönéből legfőbb ellenfele, Julija Timosenko, aki szombaton megjelent a Majdanon, de vasárnap jelezte, hogy nem pályázik a miniszterelnöki tisztségre. A parlament nem hozta össze az új kormánykoalíciót, de megbízta az államfői feladatok ideiglenes ellátásával Timosenko bizalmasát, Olekszandr Turcsinovot. A kormányfőről, később döbntenek, Jacenyuk, Timosenko és az ő korábbi külügyminisztere, Pjotr Porosenko jöhet szóba. Kijevben már nyugodt a helyzet, de több kelet-ukrajnai városban meglehetősen feszült, mindkét oldalról utcára vonultak tüntetők. Közben az államcsődöt is el kéne kerülni, az EU segítséget ígért – a legfrissebb hírek szerint 20 milliárd eurót is adhatnak a reformokhoz –, Catherine Ashton külügyi főképviselő hétfőn Kijevbe érkezik tárgyalni. Az is kiderült, hogy Moszkva mégis hajlandó tovább folyósítani a tavaly megígért 15 milliárd dolláros hitelt.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ha a házelnök nem is, de fia és menye állítólag valóban Budapestre érkezett. Nem mellesleg a kormánypárti házelnök menye nem más, mint annak a Galina Sepelevának a nővére, akit férjével, Alekszandr Sepelevvel együtt tavaly júliusban ukrán kérésre, Interpol-körözés alapján Budapesten letartóztattak. A házaspár menedékstátuszt kért, ám a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) ezt megtagadta. Igaz, a BÁH döntését a bíróság megalapozatlannak találta, amit a BÁH újra figyelmen kívül hagyott. A magyar kormány láthatóan szerette volna kiadni Janukovicséknak a Julija Timosenko egyik bizalmasaként ismert Sepelevet, ezt azonban a bíróság miatt nem tudta véghezvinni. A BÁH legutóbb úgy találta, hogy Ukrajna alapvetően jogállam, és a kijevi zavargások sem olyan mérvűek, hogy aggódni kelljen az ország működéséért. Mindez a 77 halottal járó kedden indult zavargások előtt történt.

  • Egyes információk szerint a Majdan téren, a tüntetések középpontjában is lövések dördültek. A BuzzFeed tudósítója helyszínről azt írta, ő nem halott lövéseket és nyugalom van.

  • A Kyiv Post helyszíni tudósítója szerint nem igazak az Insztitutszka utcai lövöldözésről szóló hírek. A rendőrség mindenesetre fegyveres erősítést küldött a helyszínre, írja a Reuters.

  • 10.30-kor indul Bécsből a Veszprém férfi kézilabdacsapata Harkovba, Bajnokok Ligája-mérkőzésre. 13.30-ra érkeznek meg, Harkovból nem érkeztek nyugtalanító hírek, a város 500 kilométerre fekszik Kijevtől. A meccset szombaton játsszák, magyar idő szerint 16.00-tól.

  • Nyilvánosságra került két orvlövész rádióbeszélgetésének felvétele, írja az Ukrajnszkaja Pravda. Az orvlövészek csütörtökön az Ukrajna Hotel tetején voltak szolgálatban és a Majdan teret célozták. Ilyeneket mondtak egymásnak:

    "Figyelj a Hrusevszkij utcára, és készülj a munkára. Ha fegyveres mozgolódást látsz, jelentsd és dolgozz. A Berkut (a rohamrendőrség) előretörésre készül, őket kell fedeznünk" - mondja az egyik hang oroszul. "A magas épületek teteje prioritás" - mondja egy másik.

  • A Régiók Pártjából érkező hírek szerint a délben aláírandó szerződés alapján szeptemberre zajlana le az alkotmánymódosítás, és decemberben írnák ki az elnökválasztást. Az utóbbi tétel különösen felháboríthatja majd a Majdan tüntetőit: ezzel lényegében Janukovics kitöltené ötéves mandátumát, hiszen januárban úgyis esedékes lenne az államfőválasztás.

  • Visszavonta az ukrán pénzügyminisztérium annak az euróalapú kötvénynek a kibocsátását, amely nyomán kétmilliárd dollárt kapott volna a költségvetési lyukakkal küszködő ország Moszkvától. Az orosz vezetés korábban már jelezte, hogy a decemberben megkötött 15 milliárd dolláros hitelszerződés most esedékes részét csak akkor folyósítja, ha a kormány stabil helyzetet teremt az országban. Az orosz fél eddig csak hárommilliárd dollárt utalt át, még a decemberben.

  • Alig másfél kilométerre a Majdan tértől, fegyveres rendőrök nyomultak a parlamentbe. Azóta állítólag már el is mentek, de az ellenzéki képviselők nem értik, miért voltak ott és most hova mentek.

    Egy tudósító ezt a képet posztolta az esettel kapcsolatban a Twiterre:

  • Valamivel jobb a helyzet, mint tegnap, amikor épp csak határozatképes volt a 450 fős parlament. Az akkori 227 képviselő helyett ma már 360 honatya jelent meg, tehát az ötöde még mindig nem jelent meg. Talán repülőn ülnek.

  • Olyannyira nem menekült Magyarországra az ukrán házelnök, Vlagyimir Ribak, hogy ma aláírta a parlament által elfogadott törvényt, amely megtiltja, hogy a rendfenntartók terroristaellenes akció címén támadást indítsanak a tüntetők ellen. A kormánypárti politikus az ülésen közölte, hogy vissza kell térni a 2004-es alkotmányhoz, és amnesztiatörvényt kell efogadni a tüntetőkkel kapcsolatban.

  • Több tucat átállt rendőr érkezett Lvivből a Majdan térre péntek délelőtt. Jött velük több mint 100 aktivista is. Sokuknál vadászfegyverek vannak, és azt mondják, ők fogják megvédeni a tüntetőket a Berkuttól, a rohamrendőrségtől.

  • A tüntetők állítólag tüzet nyitottak a rendőrökre az Insztitutszka utcánál, írja az ITAR-TASZSZ és egy kijevi tüntető. A hivatalos rendőrségi közlemény szerint a tüntetők a parlament felé próbáltak áttörni, és ekkor lőttek.

    A biztonsági erők feltehetően regálni fognak, mert a Twitteren az a hír terjed, hogy már el is indultak a bázisukról.

  • Kijevben még csak vázlatos a szerződés, amelyet a lengyel-francia-német külügyminiszteri hármas dolgozott ki Janukoviccsal – adta hírül a lengyel kormányfő szavait a Reuters. Donald Tusk szerint a szerződés délben várható aláírása valóban reményt adhat a rendezésre, de a poltikus óva intett a túlzott optimizmustól. Talán arra gondolt, hogy a tüntetőknek kevés lesz, amit a szerződés kínál, hiszen abban vélhetően nincs benne Janukovics azonnali lemondása.

  • Egy örmény kisvárosban, Szpitakban aktivisták azzal tiltakoztak a kijevi tüntetők elleni erőszak ellen, hogy átnevezték a városka Viktor Janukovics ukrán elnökről elnevezett terét. A tér ezentúl a január 22-én agyonlőtt Szerhij Nyikojan örmény származású kijevi tüntető nevét viseli majd.

    Bármilyen furcsa is, Szpitakban 2008 óta valóban volt egy Janukovics tér, ugyanis az ukrán elnök 1988-89-ben saját kezűleg segédkezett a város újjáépítésében az Örményországot megrázó hatalmas földrengés után.

  • Kijevben még decemberben, tegnap Zsitomirban döntötték le Lenin szobrát, mára erre a sorsa jutott a forradalmár szlavutai és bojárkai emlékműve is.

  • Minden barikádot eltakarítottak az ukrán-lengyel határról, az utak újra járhatók - írja a Reuters lengyel határőrökre hivatkozva.

  • A Majdani tüntetők általában nem elégedettek a beharangozott "békeszerződéssel", amely előrehozott választásokat és alkotmánymódosításokat ígér, de Janukovics lemondása nem szerepel benne - írja egy tüntető a térről.

  • cikkünk a témában:

    Orbán: Magyarország minden eshetőségre felkészült

     Magyarország minden eshetőségre felkészült az ukrán válsággal kapcsolatban, "követjük az eseményeket" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A kormányfő csütörtökön tett látogatást a magyar-ukrán határ térségében, ahol határőröknél, rendőröknél és kórházakban is tájékozódott.

    Orbán Viktor közölte, a magyar kormány igyekszik - bár a háttérben, de - folyamatosan követni az ukrajnai eseményeket, különösen a kárpátaljai magyarokra próbál figyelni. Hozzátette, hogy a Kárpátalján élő magyarok körében aggodalom ugyan van, de nyugtalanság nincs, eddig nem érkezett hír tömegesen bajba jutott magyar családokról, ezért nem tapasztalható "áramlás" Magyarország felé.

    Azonban "mindenkire figyelünk, fel vagyunk készülve minden eshetőségre" - mondta a miniszterelnök. Megjegyezte, hogy Magyarország minden csatornán keresztül együttérzését, segítőkészségét nyilvánította ki az Ukrajnában történtek miatt, a magyarok békét, biztonságot kívánnak "ukrán barátainknak". "A legtöbb magyar nem politikai kérdésként tekint erre a helyzetre, hanem egy felbomló állam képét látja, ahol anarchia, káosz van" - jelentette ki, megjegyezve, hogy a felbomlást nem területi értelemben érti, hanem a közrend szempontjából. (MTI)

  • Állítólag már parafálták azt az egyezményt, amelyet a lengyel-francia-nément külügyministzeri hármas, az ellenzéket vezető Arszenyij Jacenyuk, Vitalij Klicsko, Oleg Tyahnibok, valamint az orosz elnök emberi jogokért felelős ombudsmanja, Vlagyimir Lukin hozott teőt alá Janukoviccsal. Miután a szövegtervezet már kész, valóban aláírhatják délben.

  • A youtube-on kering egy felvétel, amelyen a belügyi erők mesterlövészei egymással adóvevőn kommunkikálnak. A háztetőkön bújhatnak meg, innen adtak le célző lövéseket a Majdanon lévőkre. Legtöbbjükkel éleslőszer végzett.

    Így csevegnek a mesterlövészek
  • Az ukrán tulajdonosú magyarországi cégek alkalmazottai és vezetői, illetve nálunk tanuló ukrán egyetemisták is felbolydultak a hír hallatán, hogy Vlagyimir Ribak ukrán házelnök és családja állítólag Budapestre menekült Kijevből. Az itt élő ukránok szeretnék megtalálni Ribakot, hogy "barátságos üdvözlésben" részesítsék.

  • A 2004-es alkotmányhoz való visszatérésről is dönthet ma az ukrán parlament. A korábbi alkotmány szélesebb kormányfői és szűkebb elnöki jogkört határoz meg. Ezen kívül vélhetően menesztik a legfőbb ügyészt és az állítólag Budapestre menekült házelnököt, Anatolij Ribakot.

  • Az Index helyszíni riportja Kijevből

    Kollégánk hajnalban küldte ezeket a képeket a tüntetés hátsó soraiból, ahol már-már fesztiválhangulatban várják az eseményeket a tér romjain. Nézzék meg Földes András fotóit a Majdanról!

  • A Kijevbe vezető egyik út ellenzéki ellenőrző posztján látták Vagyim Tyituskót. Pedig a fiatalember nem más, mint a tyituski – kormánypárti fizetett provokátorok – névadója, aki kormánypártok rendezvényeit rendszeresen biztosította. Tavaly két évre felfüggesztve három évet kapott, mert két úságírót megátmadott egy ellenzéki rendezvényen. Azóta egy interjúban megvallotta, Klicsko a példaképe és az EU-integrációt követelő Majdant támogatja.

  • Hetvenöt áldozat nevét közölte az Lb.ua. A legfiatalabb 17 éves. Fizikatanárok, programozók, művészek, diákok, nyugdíjas nők vannak közöttük. Legtöbbjükkel éles lőszer végzett.

  • A konfliktus mielőbbi rendezése elé az EU sem akar akadályt gördíteni, ezzel magyarázzák, hogy a Brüsszel által elfogadot, vízumtilalomra, számlák befagyasztására vonatkozó szankciók nem értintik Viktor Janukovicsot.

  • Nem várja Washington Viktor Janukovics azonnali lemondását. Az Egyesült Államok kijevi nagykövete, Geoffrey Pyatt szerint az ukrán elnök feladata előszőbb levezényelni az alkotmánymódosítást, az új kormány kinevezését. A diplomata úgy látja, Janukovics hajlik az előrehozott választásokra.

  • Viktor Janukovics ukrán elnök hajnali ötig tárgyalt az ukrán ellenzék vezetőivel és külföldi diplomatákkal - írja Twitterén a Voice of Russia egyik riportere. Állítólag sikerült megegyezniük, de a tárgyalások helyi idő szerint 11-kor újrakezdődnek.

  • Ötezer ember gyűlt össze a Majdan téren péntek reggel. Rendőröknek nyoma sincs a környéken, írja az interfax.

  • Helyi idő szerint délben az ukrán vezetés aláírhat egy olyan megegyezést, amely véget vet a kialakult politikai válságnak. Az egyezmény tartalmáról egyelőre nincsenek részletek - írja a BBC egy elnöki közleményre hivatkozva. Az ukrán média szerint az egyezmény előrehozott választásokról és alkotmánymódosításokról fog szólni.