Térkép, Galéria, Videó
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Magyar alezredes vezeti az EBESZ-eseket

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Krími oroszok indultak el a belbeki légibázis felé, hogy elkergessék onnan az ukrán erőket, írja az izraeli Haaretz tudósítója. A légibázist reggel 300 ukrán katona közelítette meg, feltehetően azért, hogy visszafoglalják az oroszoktól, akik ezért figyelmeztető lövéseket adtak le.

  • Pénzügyi lélegeztetőgépre került Ukrajna

    Az ukrán parlament megszavazta, hogy igénybe veszi az Európai Unió által még tavaly februárban felajánlott 610 millió eurós pénzügyi gyorssegélyt. Ez nem sok pénz – Ukrajnának rövid távon is milliárdokra lesz szüksége –, de ahhoz elég lehet, hogy áthidalják a remélhetőleg gyors IMF-tárgyalások végéig hátralévő időt. Hétfő este egyébként az amerikaiak is felajánlottak egymilliárd dollárt.

  • A Kreml egyik tisztségviselője szerint Szergej Glazjev kijelentései nem tükrözik a hivatalos álláspontot az amerikai szankciókkal kapcsolatban. Glazjev korrábban a BBC-nek azt mondta, Oroszország válaszol az amerikai gazdasági szankciókra felfüggesztheti az amerikai hitelek visszafizetését és felfüggesztheti a dollár használatát a nemzetközi tranzakciókban.

  • A hadgyakorlatozó orosz csapatok kedden hajnalban visszavonultak a bázisukra. Egyelőre nem világos, hogy Putyin nyugati nyomásra visszavonulót fújt, vagy más célja van.

  • Oroszország csökkenteni fogja a gazdasági függését az Egyesült Államoktól, ha Washington szankciókat vezet be ellene az ukrajnai válság miatt - mondta a BBC-nek egy Kreml közeli forrás, Szergej Glazjev. "Ha ez megtörténik, abba az amerikai pénzügyi rendszer beleroppanhat" - tette hozzá.

    "Nem csak azt fogjuk kitalálni, hogyan csökkentsük nullára a függésünket az Egyesült Államoktól, hanem azt is, hogy fordíthatnánk a saját javunkra a szankciókat" - hangsúlyozta Glazjev.

  • Amelyik most szembeszállt az oroszokkal a belbeki légibázisnál.

  • Alig fél órával ezelőtt a krími konfliktus első lövései dördültek a belbeki légibázisnál, mikor ukrán fegyveresek megpróbálták visszafoglalni a krími oroszoktól. A Times tudósítója most azt írta a Twitteren, az oroszok 10 ukránnak megengedték, hogy bemenjenek a bázisra. A többiek kint várnak, amíg megérkezik a parancs Moszkvából.

  • Egy Kreml-dolgozó azt mondta a Reutersnek, hogy ha az USA tényleg szankciókkal sújtja Oroszországot, akkor

    Moszkva rákényszerülhet, hogy leváltsa a dollárt, mint tartalékdevizát.

    Ez azt is jelentené, hogy az oroszok nem fizetnék tovább hiteleiket az amerikai bankoknak, tette hozzá a forrás (aki egyébként Szergej Glazjev, egy tanácsadó, aki gyakran szivárogtat keményvonalasabb gondolatokat a sajtónak). Na de mire váltanák le a dollárt, és hogyan vennének részt a világkereskedelemben nélküle?

  • Az orosz hadsereg teljesen véletlenül éppen most jelentette be, hogy vesz három nagy partraszállító hajót a meglévő 19 mellé. A Reuters szerint ez is azt jelzi, hogy Moszkva "izmozik" és a következő években jelentősen növelni fogja a haderejét. Az új hajók 2015-től lesznek használatban.

  • Hétfőn nagy zuhanás volt minden piacon, leginkább az olyan dolgoktól próbáltak megszabadulni a befektetők, amiknek bármi köze van Ukrajnához vagy Oroszországhoz. Ma reggelre ez megfordult, köszönhetően a csapatmozgások leállásáról érkező híreknek, de nem jöttek vissza a hétfői veszteségek.

    • Az orosz tőzsdeindex, a Micex kedden nyitás után nem sokkal +4 százaléknál áll, de még mindig jóval a pénteki szintje alatt. A rubel is emelkedett, a jobb hangulat miatt talán a jegybanki intervenció miatt is.
    • A nyugat-európai tőzsdék hétfőn 3 százalék körüli eséssel zártak, ma 1 százalékos plusznál járnak.
    • A BUX csúnyán beszakadt hétfőn az OTP vezérletével, kedden jobban indult a nap. Az OTP 4 százalékos pluszban, a pesti tőzsdeindex pedig 1,6 százalékos erősödésnél áll. De mindkettő bőven a péntek délután szint alatt.
    • A forint hétfőn megérintette a 313,9-et az euróval szemben, kedd reggelre egészen 311,3-ig erősödött. Fél tízkor megint picit gyengült, most 312-nél áll.
  • Egyelőre nem világos, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök azért rendelte-e vissza az orosz-ukrán határon hadgyakorlatozó több tízezer orosz katonát, hogy ezzel eleget tegyen a nyugati kéréseknek a helyzet konszolidálására. Az ukrán határra érkező orosz csapatok miatt az ukrán médiában hétfőn elterjedt, hogy Oroszország szárazföldi invázióra készül Kelet-Ukrajnában.

  • Sir Philip Craven, a paralimpiai bizottság elnöke reméli, hogy politikamentes lesz a pénteken Szocsiban kezdődő paralimpia, írja a BBC. Erre kevés esély van azok után, hogy az ukránok közölték: csak akkor utaznak el, ha Moszkva kivonja csapatait a Krímből. Szocsi ráadásul orosz mércével viszonylag közel, csupán 473 kilométerre fekszik a forrongó félszigettől.

  • A Russia Today információi szerint a krími ukrán légierő is átállt a krími oroszokhoz. A krími kormány szóvivője ezt állított az RT tudósítójának.

  • A belbeki légi bázist ellenőrzés alatt tartó oroszpárti erők figyelmeztető lövéseket adtak le, miután 300 ukrán katona visszakövetelte a korábban tőlük elvett bázist, írja a BBC. Az oroszok arra figyelmeztették őket, hogy a tömegbe lőnek, ha tovább közelednek feléjük.

  • A többi orosz újság ha írt is az ukrán válságról, inkább csak Janukovicsról és az ukrajnai helyzet miatti tőzsdepánikról cikkezett. Esetleg a kommunistákról.

    • a kormányközeli Izvesztyia azt emelte ki az ukrán krízisből, hogy a kommunista parlamenti képviselők szerint az orosz politikusoknak most nem kellene külföldre utazniuk, mert provokáció érheti őket.
    • az orosz kormány lapja, a Rosszijszkaja Gazeta arról cikkezett kedd reggel, hogy Moszkvának nem célja Janukovicsot visszajuttatni a hatalomba, de őt ismerik el Ukrajna legitim elnökeként
    • Az egykor Borisz Berezovszkij tulajdonában álló Nyezaviszimaja Gazeta az ukrán válság pénzügyi vonzatával foglalkozik, főleg azzal, hogy a tőzsde esése miatt mennyi pénzt veszített Oroszország
    • a vezető gazdasági lap, a Vedomosztyi szintén a pénzügyi oldaláról fogta meg az ukrán helyzetet. Arról írtak, hogy a piac pozitívan reagált az orosz csapatok visszavonására az orosz-ukrán határról
  • hogy az a 150 ezer orosz katona, akik az elmúlt napokban az ukrán határ mellett tartottak hadgyakorlatot, és most visszatértek a bázisaikra, továbbra is készültségben maradnak-e, jelentette a BBC moszkvai tudósítója.

    • A trud.ru a címlap tetején Alekszej Navalnij elektromos nyomkövetőjével foglalkozik, és csak sok-sok másik hír alatt tűnik fel egy írás a krími helyzetről (Janukovics az orosz hadsereg segítségét kérte címmel). 
    • A  Moszkovszkije Novosztyi egyáltalán nem találta fontosnak az ukrajnai válságot, a honlapján egyetlen hír sincs erről a témáról
  • Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője kedd délután Madridban találkozik Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.

  • miután Putyin visszarendelte a bázisokra az elmúlt napokban véletlenül éppen az ukrán határ mentén hadgyakorlatozó katonáit, írja a BBC.

  • Nem aggódják túl magukat a vezető orosz lapok az ukrajnai válság miatt. Bár a legtöbb lap vezető anyagban foglalkozik az ukrajnai helyzettel, annak inkább a politikai és az anyagi vonatkozásait emelik ki, de olyan napilap is akadt, amely az orosz ellenzéki Alekszej Navalnijra szerelt elektromos nyomkövetőt fontosabbnak érezte a Krím félsziget orosz megszállásánál.

  • emelkedett kedden kora délelőtt.

  • Azt mondja Putyin elnök szóvivője, hogy Oroszország hadgyakorlatot tartott az ukrán határ mellett, a katonák Putyin parancsára visszatértek a bázisokra. A manőver sikeres volt, és semmilyen kapcsolatban nem volt az ukrajnai eseményekkel.

  • Ezzel fenyeget a Krímben tárgyaló orosz küldöttség egyik tagja. A krími hatóságok ugyanis már oroszbarátok, így csakis a jóindulatukon múlik, meddig lesz víz és áram a körülkerített ukrán laktanyákban. A nyomásgyakorlást jegyében a kitartó ukrán katonák fizetést sem kapnak a krími hatóságoktól. (Mondjuk, ez furcsa is lenne.)

  • Ezt a kérdést feszegeti a másik népszerű orosz bulvárlap, a Moszkovskij Komszomolec a keddi címlapján. A lap egy majdani aktivistára hivatkozik, akit állítólag felhívott a rosztovi kórház kardialógusa és elmondta neki, hogy Janukovicsot hétfőn éjjel 11-kor kórházba szállították szívrohammal, de nem tudták megmenteni az életét.

    Ezt az információt egyelőre a majdani tüntetőn kívül senki nem erősítette meg.

  • A Krímben tartózkodó ukrán erők továbbra sem fejtenek ki semmilyen ellenállást, és nagyon vigyáznak, hogy semmilyen, kegyetlen orosz válaszlépést kiváltható provokációnak ne üljenek fel, jelentette Szevasztopolból a BBC tudósítója.

  • "A félsziget lassan igazi autonóm területté alakul át" - írja vezető cikkében a Komszomolszkaja Pravda, a legnépszerűbb orosz bulvárlap. A lap nem titkolja, hogy mennyire utálja a Majdani tüntetőket és mennyire örül az orosz akcióknak, "Ah, Odessza, az antimajdan tenger" címmel is közöltek egy cikket az odesszai oroszpárti tüntetésekről.

    A Komszomolszkaja Pravda a piacokat is igyekszik megnyugtatni, a címlapján hirdeti ugyanis, hogy nincs devizapánik.

  • Csendes a kedd reggel, mintha az utakon is kevesebb lenne az autó, idézte a BBC egy helyi újságíró nyilatkozatát. Az emberek félnek, de nincs tömeges menekülés a félszigetről. A krími tatárok, különösen azok, akik átélték deportálásukat a 40-es években, úgy érzik, veszélyben vannak.

  • Veress Jenő, a Népszava publicistája szerint így lapul Orbán Viktor, "miközben minden épeszű demokrácia hangosan tiltakozik Ukrajna orosz katonai megszállása miatt".

  • Az ellenzéki Népszabadság – nem fogják kitalálni – Orbán Viktor miniszterelnököt a hallgatása miatt kárhoztatja jegyzetében.

    Nehéz is lenne neki elítélnie azt a Putyint, akinek barátságát az elmúlt években annyira kereste, s akivel a keleti szél jegyében tető alá hozta a hazánkat három generációra Oroszországhoz kötő paksi atomerőmű-szerződést. Orbán persze kalkulálhat azzal, hogy a hallgatásával a német politikához igazodik, az oroszokkal szembeni verbális ellentámadásokban Berlin ugyanis jóval visszafogottabb, mit Párizs vagy Washington. Németország azonban más ligában focizik, az orbáni csend pedig inkább azt erősíti, hogy az oroszokkal sikerült hídfőálláshoz jutniuk az Európai Unióban.