2024. július 2. 18:00
Románia 0
Hollandia 3
Fussballaréna München Nyolcaddöntő
2024. július 2. 21:00
Ausztria
Törökország
Térkép, Galéria, Videó
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Magyar alezredes vezeti az EBESZ-eseket

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Megérkezett Madridba Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki Catherine Ashtonnal, az EU külügyi főképviselőjével tárgyal majd Spanyolországban. Korábban Lavrov még Tuniszban azt mondta, Moszkva álláspontján nem változtat, hogy az Egyesült Államok és az EU szankciókat helyezett kilátásba ellene ukrajnai fellépése miatt, a gazdasági büntetőintézkedéseknek pedig a várttal ellentétes hatásuk lenne. A krími orosz lépéseket helyesnek nevezte. (BBC)

  • Az EBESZ már készül a megfigyelők kiküldésére, mondta Lamberto Zannier, a szervezet főtitkára a BBC-nek. Mint mondta, már nagyrészt megvannak a tervek, de a tagországoknak, köztük Oroszországnak is jóvá kell hagyniuk a küldetést.

  • A közrádió honlapja szerint a kedden 14:30-kor a Népzene távolról című műsorban ukrán népzenét hallgathattak volna az érdeklődők a Bartók rádión. A rádió a közelmúlt ukrajnai eseményeivel indokolta a témaválasztást, ám az utolsó pillanatban mégiscsak meggondolták magukat, és inkább észt népzenét játszottak, írja a Nyest.hu.

    Munkatársaink éppen nyomoznak azután, mi indokolta a hirtelen műsorváltozást.

  • Másfél napot várnak még az EU vezetői, mielőtt konkrét lépésekkel büntetnék Oroszországot a krími válság miatt, mondta Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter. Az EU vezetői legközelebb csütörtökön ülnek össze. Ha addig Moszkva nem hajlandó a válság diplomáciai megoldására, akkor jöhetnek a szankciók.

    Elemzők szerint sok múlik azon, hogyan dönt Angela Merkel német kancellár, mivel Németország szoros üzleti kapcsolatokat ápol Oroszországgal.

  • Kisebb oroszpárti tüntetést tartott Harkovban az Orosz Keletért Mozgalom. A demonstráció apropója Putyin sajtótájékoztatója volt. "Jelenleg nem látjuk szükségesnek orosz csapatok jelenlétét Harkovban, de a fasiszta támadások veszélye nem múlt el teljesen. Ha pedig a fasiszták támadásba lendülnek, az orosz csapatok fognak megvédeni tőlük" - mondta a tüntetés egyik szervezője.

  • Az ukrán parlament beleegyezett, hogy tárgyalásokat kezdjen a Krím félsziget autonómiájának kiterjesztéséről. A kijevi parlament találkozott a krími parlament képviselőivel, és megbeszélték, hogy felállítanak egy munkacsoportot, amely előkészíti a Krím alkotmányának megváltoztatását. A krími autonómia megnövelésének előfeltétele, hogy a félsziget Ukrajna része marad.

  • Itt egy videó arról a pillanatról, amikor a belbeki légibázist őrző fegyveres orosz katonák figyelmeztető lövést adtak le a bázishoz közelítő fegyvertelen ukrán katonákra. Akik válaszul énekelni kezdtek.

  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megvédte a krími katonai műveleteket, és reményét fejezte ki, hogy a nyugati országok nem büntetik szankciókkal Moszkvát.

    "Remélem, a partnereink megértik az álláspontunkat. Senkinek nincs joga haragudni Oroszországra. Az Európai Unió és az Egyesült Államok nem tartották be az Ukrajnával szembeni kötelezettségeiket" - mondta Lavrov. "A mi álláspontunk kristálytiszta, és nem fog változni."

  • Oroszország beleegyezett, hogy tárgyalóasztalhoz ül a NATO-val szerdán, hogy megvitassák az ukrajnai válságot, jelentette be Federica Mogherini olasz külügyminiszter. 

  • Az Egyesült Államok látványosan segíteni fog Ukrajnának, mondták a John Kerry amerikai külügyminiszterrel utazó tisztségviselők. Az USA Ukrajna négy legfontosabb problémájára koncentrál majd:

    • A fontos gazdasági reformok bevezetése, és az, hogy a reformok negatív hatásait a legszegényebb rétegek ne érezzék meg
    • Szabad és szabályos választások lebonyolítása, amelyek az állampolgárok jelentős része részt vesz
    • Szembeszállni a korrupcióval és visszaszerezni az ellopott állami vagyonokat
    • Ellenállni az Oroszországgal kötött,  politikai motivált kereskedelmi  egyezményeknek
  • Donyeckben párt száz oroszpárti tüntető gyűlt össze a hétfőn elfoglalt kormányépületek előtt. A tömeg feszült, és kisebb összeszólalkozás is volt az ellentüntetést szervező Majdan-pártiakkal, írja a Guardian helyszíni tudósítója. Az oroszpárti tüntetők egyik szószólója arról beszélt, hogy nem csak a lelőtt majdani tüntetők hősök, hanem a rohamrendőrség erőszaknak áldozatul esett tagjai is.

    A Nyugat-párti tüntetőknek végül sikerült elmenekülni, de egy néni dühösen utánuk kiáltott: „Ha bajba sodorjátok a népünket (az ukrajnai oroszokat), akkor megtalállak titeket, és elvágom a torkotokat!"

  • "Hol vannak itt orosz csapatok? Mi az önvédelmi erő vagyunk! Azt nem tudjuk, hogy ez az autó hogy került ide" - ezt posztolta a Twiterren a Guardian tudósítója az abszurd belbeki helyzetről (a képen látható autónak orosz a rendszámtáblája).

  • Az Egyesült Államok már a héten szankciókat vezethet be Oroszország ellen, mondták a John Kerry amerikai külügyminiszter kíséretébe tartozó tisztségviselők. Kerry egyébként néhány perccel ezelőtt megérkezett Kijevbe.

  • Nem engedték a belbeki légibázis közelébe Kristina Jovanovski szabadúszó újságírót. A nőt még az úton megállították, és közölték vele, hogy a Twitteren keringő képek régiek vagy hamisak. Egy másik helyszíni tudósító az írta a Twiterrén, hogy az ukrán csapatok elvonultak a bázistól.

  • Putyin sajtótájékoztatója után a Fehér Ház bejelentette, hogy egymilliárd dolláros energiasegélyt nyújt Ukrajnának, írja az AP. A segélyt kifejezetten azért kapja Ukrajna, hogy át tudja vészelni a kedvezményes gázárak megemelését. A Gazprom kedden döntött úgy, hogy nem hosszabbítja meg a kedvezményes árat biztosító szerződést.

  •  Zavaróállomással blokkolják az orosz ellenőrzés alatt álló Krím félszigeten az ukrán parlamenti képviselők mobiltelefonos beszélgetéseit - közölte kedden Valentin Nalivajcsenko, az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) vezetője.

    "Megerősítem, hogy második napja tart egy kibertámadás az ukrán parlament tagjainak mobiltelefonjai ellen" - mondta Nalivajcsenko sajtótájékoztatóján. A támadás elkövetőit nem nevezte meg.

    "Az Ukrtelekom (vezető ukrán mobilszolgáltató) Krím félszigeti székházának bejáratánál illegálisan és az összes kereskedelmi szerződés megsértésével egy olyan berendezést állítottak fel, amely blokkolja az én és a többi képviselő mobiltelefonját, pártállástól függetlenül" - mondta. "A biztonsági szolgálatok jelenleg dolgoznak a kommunikációs biztonság helyreállításán" - tette hozzá. (MTI)

  • A Majdan hírügynöksége szerint visszavonulnak az oroszok a hétfőn reggelt elfoglalt kercsi szorosból. A hírügynökség a Twiterre rakott egy videót, amelyen elvileg az látszik, ahogy az orosz katonák összeszedik a felszerelést, majd elindulnak. Ezt az információt független forrásból nem tudtuk megerősíteni.

  • A krími katonai bázisokat az orosz különleges erők, a Specnaz kommandósai szállták meg a brit hadsereg egy szakértője szerint. Igor Szutyagin a BBC-nek azt mondta, a Krím félszigeten mindenütt látható, jelöletlen egyenruhát viselő katonák olyan eszközöket használtak, ami csak az elitkatonáknak van.

  • Putyin teljesen megérti, hogy a kijevi tüntetők radikális változást és új embereket akarnak, mert az előző vezetés korrupt is romlott volt. De ezt nem így kell csinálni: "A régi szélhámosokat új szélhámosokra cserélték le." Ezt nem nehéz úgy értelmezni, hogy Putyin leszélhámosozta Janukovicsot, az ukrán exelnököt. 

  • Ezt a nyolcéves Iván rajzolta a Majdan áldozatainak emlékére:

     

  • Mivel forradalom volt Ukrajnában, ezért az ilyen régi egyezmények érvényüket vesztették, mondta az orosz elnök.

  • Az újságírók kérdésére Putyin elmondta, hogy amennyiben az előző hetekben tapasztalt terror folytatódik, akkor az előrehozott elnökválasztás eredményét sem fogják legitimnek tekinteni.

  • Putyin szerint Janukovics él, és jól van, sőt, tovább fog élni, mint a halálhírét terjesztők, de politikai jövője már nincs. Ezt meg is mondta neki. Arra Putyin nem volt hajlandó válaszolni, hogy Janukovics mit rontott el az elmúlt hetekben vagy az elnöksége alatt.

  • Ukrán katonák részben visszafoglalták kedden a krími Szevasztopol melletti Belbek katonai repülőtér felszállópályáját, a reptér orosz őrségének figyelmeztető lövései ellenére - közölte egy ukrán internetes oldal kedden.

    A teksti.org.ua azt írta, hogy a fegyvertelen ukrán katonák saját egységük és Ukrajna zászlaja alatt menetelve próbáltak meg bejutni az oroszok által előző nap elfoglalt leszállópályára. Az ott őrt álló mintegy tucatnyi orosz katona figyelmeztető lövéseket adott le, és figyelmeztette az ukránokat, hogy lőni fognak rájuk, ha folytatják menetelésüket.

    Az ukránok parancsnoka, Ihor Mamcsur ezredes ekkor tárgyalásba bocsátkozott az orosz fél parancsnokával, s ezt követően sikerült továbbhaladniuk. Miközben mindvégig rájuk szegeződtek az oroszok géppuskái és gránátvetői, sikerült visszafoglalniuk a felszállópálya egy részét. (MTI)

  • A Gazprom ismét 400 dollárt kér Ukrajnától az oda szállított földgáz ezer köbméteréért a két hónapja érvényben lévő, kedvezményes 268,5 dollár helyett

    - jelentette be az orosz gázipari óriás vezetője kedden. (MTI)

  • Legalábbis Putyin szerint ez lenne az ideális, de persze "neki ehhez semmi köze".

    rt1
  •  Tárgyalásos megoldásra van szükség, a háború egyetlen alternatívája a tárgyalás

    - jelentette ki Orbán Viktor az ukrán válsággal kapcsolatban kedden az Országházban. A miniszterelnök úgy fogalmazott:

    békét akarunk, és nem vért.

    A kormányfő kifejtette: az Európai Uniónak azonnal válaszlépést kell tennie az orosz katonai megmozdulásokra, ez azonban nem lehet katonai természetű. (MTI)

  • Az EU a szankciókkal valószínűleg nagyon óvatosan bánik, ugyanis az elmúlt időszakban többször sikerrel támadták meg a büntetőintézkedéseket a célba vett személyek az Európai Bíróságon. Csak akkor tudnak célzott intézkedéseket foganatosítani, ha sikerül olyan felelősöket találni az orosz vezetők közül, akik közvetlenül felelősek az ukrajnai akciókért.

    Ezért a csütörtöki EU-csúcs inkább az egység és az erő demonstrálására szolgál, mint érdemi, komoly intézkedések bejelentésének terepéül. Kiváló alkalom lesz arra, hogy mindenki lefotóztassa magát Jacenyuk ukrán miniszterelnökkel. (EUrológus)

  • Illetve nem hosszabbítják meg a kedvezményes szerződést, de ennek semmi köze nincs a közelmúlt eseményeihez, ezt csak is a piaci logika diktálja, mivel az ukránok nem fizettek rendesen, magyarázza Putyin az újságíróknak. Ha továbbra sem fizetnek, akár el is zárhatják a gázcsapokat az elnök szerint.