2024. június 30. 18:00
Anglia 2
Szlovákia 1
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00
Spanyolország 4
Georgia 1
Térkép, Galéria, Videó
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Magyar alezredes vezeti az EBESZ-eseket

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • a Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatott megbeszéléseit. Az EU külügyi főképviselője Madridban tárgyalt Lavrovval. (BBC)

  • Oroszország válaszolni fog, ha az Egyesült Államok szankciókat vezet be ellenük az ukrajnai lépések miatt, mondta Alekszander Lukasevics, az orosz külügyminisztérium szóvivője. „Ez nem a mi választásunk" – mondta, és meggondolatlannak és felelőtlennek nevezte Washington lépéseit. (Reuters)

  • Csökkent a veszélye annak, hogy tovább éleződjön a helyzet Ukrajnában, a válság megoldása csak tárgyalásos úton elfogadható, mondta Martonyi János külügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában. Mint mondta, bár az orosz nagykövet bekéretésétől az orosz politika nem változik, de egy ilyen lépés alkalmas arra, hogy Magyarország jelezze aggodalmait, ismertesse álláspontját, és megkérdezze a diplomatát, hogyan látja a helyzetet. Hozzátette, hogy a visegrádi csoport és az EU egységesen legitimnek tekinti az új ukrán kormányt és parlamentet.

  • Szarvas: Nincs megszállás

  • Megérkeztek az EBESZ megfigyelői Kijevbe, ahonnan majd továbbmennek a Krímbe, állítja Andrij Parubij, az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat vezetője. Napközben még csak arról volt szó, hogy az EBESZ most kezdődött bécsi tanácskozásán tárgyalják, hogy a szervezet megfigyelőket küld Ukrajnába elsősorban azzal a feladattal, hogy az emberi és kisebbségi jogok betartására ügyeljenek, de arról nem érkeztek hírek, mikor érkezhetnek Kijevbe. (Reuters)

  • „Ha veszély fenyegetné a civileket, akkor nem zárom ki a lehetőségét, hogy katonai békefenntartó kontingenst kérjünk az orosz hatóságoktól" – mondta a donyecki oroszbarát tüntetők egyik vezetője az ukrán 5-ös csatornának. Korábban a Krími Autonóm Köztársaság új vezetése is azt mondta, ők hívták be az oroszokat. (BBC)

  • Orosz katonák behatoltak egy légvédelmi egység épületébe a Krím nyugati részén, Jevpatoriában. Az egység szóvivője azt mondta az Interfaxnak, hogy próbálták visszatartani az oroszokat, de nagyjából 150-en így is áttörtek. Azt nem tudni, volt-e lövöldözés, megsérült-e valaki. (BBC)

  • Putyin mondhat bármit, de a tények nem az ő álláspontját támasztják alá

    – mondta Obama. Arról is beszélt, hogy a világ többsége az USA véleményét osztja, miszerint a szuverén nemzeteknek joguk van ahhoz, hogy saját jövőjükkel kapcsolatban döntéseket hozzanak.

    Arról is beszélt, hogy:

    • az, hogy még mindig barakkon kívüli orosz katonákat lehet látni a Krímen, azt jelenti, hogy az oroszokat nem az orosz nemzetiségű ukránok sorsa érdekli, hanem a területi terjeszkedés.
    • Egy külső hatalom nem avatkozhat be olyan esetben, ahol nincs bizonyíték külső agresszióra.
    • Az oroszoknak meg kell várniuk az ukrán választások eredményeit
    • Emellett úgy látja, hogy a krími események gyengíteni fogják a térségben az oroszok befolyását.

    (Guardian)

  • A Krími Autonóm Köztársaság csak akkor hajlandó bármilyen megállapodást aláírni Kijevvel, ha a teljesítésére nemzetközi garanciákat kap, írja az Itar-Taszsz 

  • Orosz katonák fegyverrel kényszerítették az ukrán határőrség embereit, hogy feküdjenek a földre egy Krím határában felállított ellenőrzőpontnál, állította egy névtelenül nyilatkozó határőr az Interfaxnak.

  • Christiane Amanpour, a CNN egyik legmenőbb külpolitikai szakértő-műsorvezetője azért kötekszik Wolf Blitzerrel, a CNN másik legmenőbb külpolitikai szakértő-műsorvezetőjével élő adásban, mert Blitzer megemlíti, hogy Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet az ENSZ BT ülésén arról beszélt, hogy az ukrán eseményekért teljes egészében az antiszemita szélsőjobb felelős. Amanpour szerint vigyázni kell azzal, hogy hogyan beszélünk az eseményekről, mert könnyen az orosz narratíva felé terelhetjük a nézőket. Blitzer arról győzködi Amanpourt, hogy ő végig Csurkinra hivatkozott, és ebben igaza is van. Vajon mi ütött Christiane Amanpourba?

  • A Nyugat fellépésének határozottságától függ, hogy meddig merészkedik el Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajnában – állította Zbigniew Brzezinski amerikai politológus, Jimmy Carter volt elnök nemzetbiztonsági tanácsadója a The Washington Postban megjelent publicisztikájában.

    Brzezinski diktátornak nevezte Putyint, aki szerinte részben Mussolini komikus imitációja. A politológus szerint Putyin tudta, hogy alig álcázott inváziójának tömegtámogatása lesz a az orosz többségű Krímben, de abban nem volt biztos, hogyan reagálnak majd az ott állomásozó, kis létszámú és könnyű fegyverzettel felszerelt ukrán katonai egységek, ezért „álarcban ment be, mint egy maffiagengszter“. Így ugyanis, kemény ukrán ellenállás esetén, letagadhatta volna, hogy a kezdeményezés tőle származik és visszavonulhatott volna. 

    Brzezinski szerint a Nyugatnak biztosítania kell Oroszországot arról, hogy nem akarja Ukrajnát a NATO-ba bevonni és Oroszország ellen fordítani. Az ukránoknak - Európa békéje és stabilitása érdekében - maguknak kell eldönteniük, hogy mennyire akarnak közeledni az Európai Unióhoz és milyen nagyságrendben akarnak gazdasági együttműködést folytatni Oroszországgal. (MTI)

  • Kerry csak nevetett arra a felvetésre, hogy Putyin korábbi beszédében tagadta, hogy orosz katonákat küldtek volna a Krímbe.

    Bemehetsz egy boltba, és vehetsz magadnak orosz katonai egyenruhát. A krími bázisokat elfoglaló katonák nem oroszok voltak, hanem a helyi önvédelmi erők tagjai, hiába volt rajtuk orosz egyenruha

    – jelentette ki Putyin.

    Kerry szerint Oroszország keményen dolgozott azon, hogy valamilyen ürügyet találjon a további részek megszállásához. Felszólította Moszkvát, hogy várja meg a három hónapon belül esedékes választásokat Ukrajnában, amin az ukránok megerősíthetik vagy leválthatják az új kormányt.

  • Ez a XXI. század, és nem kellene országoknak visszalépniük, és XIX. vagy XX. századi stílusban viselkedniük. Vannak módszerek a nézetkülönbségek megoldására

    – mondta Kerry. Megismételte, hogy több lehetőség is áll Oroszország előtt, aminek szerinte tárgyalnia kellene az új ukrán vezetéssel.

  • Kerry azt is elmondta, hogy amennyiben Oroszország támogatni akarja az oroszajkú népességet Ukrajnában, akkor az Egyesült Államok támogatni fogja ebben, de a legitim ukrán kormánnyal is együtt dolgozhatnak az oroszok. Ha azonban Oroszország nem ezt választja, akkor a szövetségeseikkel együtt további lépéseket tesznek Moszkva diplomáciai, politikai és gazdasági elszigetelése felé.

  • Így dördültek el az első krími lövések

    Az ukrán hadsereg 204-es légibrigádjának 300 katonája kedd reggel fegyvertelenül, az ukrán himnuszt énekelve elindult, hogy visszamenjen dolgozni a belbeki légibázisra. Tüzet nyitottak rájuk.

    Orosz figyelmeztető lövések ukrán katonákra
  • Oroszország nem veszi tudomásul a valóságot, miszerint az ukrán parlament nagy többséggel megszavazta az új kormány tagjait, mondta Kerry. Szerinte nagy átalakulások zajlanak Ukrajnában, az Egyesült Államok pedig kiáll az ukrán nép mellett. Megismételte, hogy az Egyesült Államok kiáll Ukrajna területi egysége mellett, és elítéli az orosz lépéseket a Krímben.

  • Ezek a bátor ukránok az utcára vonultak, hogy tiltakozzanak a zsarnokság ellen és demokráciát követeljenek, ehelyett orvlövészekbe futottak, és egymás után lőtték le őket

    – mondta John Kerry amerikai külügyminiszter Kijevben tartott sajtótájékoztatóján.

  • Két orosz hadihajó kelt át a Boszporuszon, és a Fekete-tenger felé tart. Korábban a török hadsereg bejelentette, hogy egy orosz repülőt vettek észre a partjaik közelében. (Anatolia hírügynökség, AFP)

  • Az egyik legnagyobb ukrán tévészolgáltató levette a kínálatából a három legnagyobb orosz tévécsatornát, a Pervij Kanalt, az RTR-Planetat és az NTV-t. A lépésüket azzal magyarázzák, hogy ezek az adók megsértették az ukrán törvényeket.(Itar-Taszsz)

  • Lettország bejelentette, hogy beutazási tilalommal és a bankbetétek befagyasztásával sújtja azokat az ukrán állampolgárokat, akik megsértették az emberi jogokat és korrupciót követtek el. 18 volt magas rangú tisztviselő, köztük Viktor Janukovics is a listán van. Hasonló szankciókat vezetett be korábban Ausztria, Svájc és Lichtenstein. (Reuters)

  • Bekérették az orosz nagykövetet

    Németh Zsolt külügyi államtitkár kedden a hivatalába kérette Alekszandr Tolkacsot, Oroszország budapesti nagykövetét, és a magyar kormány nevében mélységes aggodalmának adott hangot a Krím félszigeten kialakult helyzet miatt.  Felszólítja az orosz felet, hogy tegyen eleget a vonatkozó nemzetközi egyezményekben foglaltaknak, és egységei térjenek vissza a krími orosz bázisok határain belülre. Magyarország minden esetben csakis a békés, erőszakmentes megoldást tartja elfogadhatónak.

  • Rákos gyerekek számára szervezett önkéntes véradást Ungváron a kárpátaljai Jobboldali Szektor (PSZ), írja az MTI. A PSZ felhívására 35-en jelentkeztek és adtak vért, nagyobbrészt az ungvári egyetem diákjai.

    A kárpátaljai PSZ azzal a kéréssel fordult hétfőn a kárpátaljai területi hadkiegészítő parancsnoksághoz, hogy engedélyezze számára önkéntesek harci kiképzését az Ungvárhoz közeli Diós (Orehovica) katonai lőterén. Az északnyugat-ukrajnai Volinban a helyi PSZ már elkezdte a katonai szolgálatra jelentkezett önkéntesek katonai és harci kiképzését. A képzés első turnusában résztvevő 200 önkéntes a lőgyakorlatokat is elkezdte – jelentette kedden a zik.ua lembergi hírportál.

  • Magas szinten kezdődtek egyeztetések Ukrajna és Oroszország között, mondta Jacenyuk. Ez miniszteri találkozókat jelent, de ennél többet nem tudni. (Reuters)

  • Mondjuk csak Arszenij Jacenyuk ukrán miniszterelnököt és Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán elnököt sikerült összekötnie a testén keresztül, de legalább látványos volt.

  • A Naftogaz ukrán állami gázipari cég megint jelezte a Gazpromnak, hogy nem tudja teljes mértékben rendezni a leszállított orosz földgáz árát. Jurij Prodan ukrán energiaügyi miniszter szerint a Naftogaznak 400 millió dollárt kellene kifizetnie a februárban leszállított földgázért. Ezzel most már kétmilliárd dollárra nőtt az adósságuk a Gazprom felé. (MTI)

  • A baloldali Összefogáshoz tartozó pártok benyújtottak egy határozati javaslatot a parlamentben, ebben az ukrán nép törekvéseinek támogatására, az Oroszországgal a paksi erőmű bővítéséről kötött egyezmény felmondására és a hazai gáztározók feltöltésére kérik a kormányt. Karácsony Gergely, az Együtt-PM politikusa azt mondta, arra számítanak, hogy a kormányoldal még egy parlamenti ülést tervez márciusra, de ha mégsem, akkor megvizsgálják a rendkívüli ülés összehívásának lehetőségét. A választási hírekről percről percre itt olvashat>>> (MTI)

  • Orosz hadihajók állták el a Kercsi-szorost, ami a Krímet választja el Oroszországtól, állítja az ukrán parti őrség. Ráadásul állítólag minden oldalról hajók jelentek meg. (Reuters)


    Orosz hadihajók állták el a Kercsi-szorost nagyobb térképen való megjelenítése

  • John Kerry amerikai külügyminiszter megérkezett Kijevben ahhoz az emlékhelyhez, ahol a kijevi tüntetés áldozataira emlékeznek. „Segítünk, Obama még több támogatást tervez" – mondta a Majdanon.