Hodorkovszkij orosz elnök szeretne lenni

2014.09.21. 13:03 Módosítva: 2014.09.21. 16:31

Rendhagyó módon egy online Le Monde-interjúban törte meg az önként vállalt csendet a 10 évig börtönben raboskodó, Mihail Hodorkovszkij, Putyin egykori nagy ellenfele, akit politikai ambíciói miatt álíltott félre 2003-ban a moszkvai vezetés, írja a Guardian.

A liberális nézeteket valló, jelenleg Svájcban élő volt orosz oligarcha, aki a Jukosz olajvállalat fő részvényeseként gazdagodott meg még a '90-es években az interjúban még attól a lehetőségtől sem zárkózott el, hogy egyszer majd ő legyen Oroszország elnöke:

Nem érdekel addig az elnöki szék, amíg Oroszország vissza nem tér a normális útra. De amint az ország felülkerekedeik a jelenlegi krízisen, alkotmányos reformokat vezet be, valamint a törvényesség, a parlamentaritmus és a civil társadalom nevében lebontja az elnöki intézmény mostani erejét, én is készen fogok állni a feladatra.

Hodorkovszkij nem a levegőbe beszélt: felélesztette több évtizedes múltra visszatekintő kezdeményezését, a börtönévek alatt tetszhalálba merededt Open Russiát is, amivel már a 2000-es évek elején is az volt a célja, hogy egységbe tömörítse az Európa-barát oroszokat Putyin holdudvarával szemben.

Mi, oroszok is Európa vagyunk, mind földrajzi, mind kulturális értelemben. De nem egyszerűen csak orosz európaiak, hanem hazafik is. És az igazi hazafik még a sötét időkben is a hazájukat és a népüket szolgálják. Az Oroszország nem Európa-elv egy hazug megközelítés, amivel szándékosan félrevezetik a társadalmat.

Az új openrussia.org  elindításának sikerét mi sem jelzi jobban, hogy Hodorkovszkij szóvivője, Olga Pispanen szerint máris támadni kezdték a Putyin-párti hekkerek. Az olyan népes orosz nagyvárosokban pedig, mint Nyizsnyij Novgorod vagy Jaroszlavl elérhetetlenné tették Hodorkovszkij weboldalát az online nyitóünnepség alatt.

Az Open Russia viszont egyelőre nem egy párt, csak egy online platform a másként gondolkodóknak. Viszont a céljaival olyan közismert, emigrációban élő oroszok is egyetértenek, mint a Párizsban élő sztárközgazdászt, Szergej Gurijev, vagy a Moszkva helyett 10 évvel ezelőtt Londont választó mobiltelefon-milliárdos, az amúgy nemzetközi elfogatóparanccsal körözött Jevgenyij Csicsvarkin. Utóbbi máris síkra szállt Hodorkovszkij szavai mellett:

Eljött az ideje, hogy végre kinyissuk a szánkat!

A családjával Svájcban élő Hodorkovszkij jelenleg azon dolgozik, hogy megerősítse a 2016-os parlamenti választásokig azokat az oroszországi elvbarátait, akiket a jelenlegi moszkvai rezsim elnyom és háttérbe szorít (két év múlva ugyanis már nem csak pártlistákra, hanem egyéni jelöltekre is elhet majd szavazni). Az egykori milliárdos persze tisztban van azzal, hogy a tervei nem fognak tetszeni Putyinnak:

Remélem, fel tudom bosszantani.

A volt Jukosz-vezér optimizmusát azonban kissé árnyalják a szintén Hodorovszkij pártján álló, Putyin elől Washingtonba menekülő, Kreml-kritikus közgazdász, Szergej Alekszasenko szavai, aki korábban gazdasági miniszterhelyettes is volt Moszkvában:

Hosszú, nehéz és veszélyes útnak nézünk elébe.