Három hét után ért véget az elképesztő New York-i szökés

tag-reuters (5)
2015.06.29. 23:05 Módosítva: 2015.06.30. 01:13
Az évszázad szökésének is mondott esetről elképesztő részletek derültek ki. A raboknak, akik olyan börtönből tudtak meglépni, ahol 150 éves fennállása alatt nem volt ehhez hasonló szökés, három hétig sikerült menekülniük. Pedig több mint ezren voltak a nyomukban, Mexikó helyett Kanadába indultak, ráadásul már a kiszabadulásuk utáni percekben rögtönözniük kellett.

Kicsit több mint három héttel a szinte filmbe illő szökésük után véget ért a hajsza a gyilkosságért elítélt két New York-i rab után, akik közül az egyiket pénteken lelőtték, a másikat pedig vasárnap sebesítették meg életveszélyesen a rendőrök a kanadai határ közelében. A szökés rengeteg részlete már korábban is kiderült, de még mindig vannak kérdőjelek, amik tisztázását a nyomozók többek között a lőtt sebeivel kórházban fekvő második szökevénytől várják.

Andrew Cuomo New York-i kormányzó szerint David Sweatet a kórházban hétfőn sikerült kihallgatni, és már elmondta például, hogy az eredeti tervek szerint Mexikóba szöktek volna, de a börtönben nekik segítő dolgozó nem vette fel őket, ezért kellett improvizálniuk, és indultak a kanadai határ felé. Az is kiderült, hogy társától öt nappal elfogása előtt vált el, mert úgy érezte, lelassítja, mert megbetegedett, de így sem jutott sokkal messzebb, írja a CNN.

GettyImages-476277056
Fotó: Handout

A dannemorai szigorúan őrzött börtönben a 150 éves fennállása alatt még soha nem volt ehhez fogható szökés korábban, és az elmúlt években az államban máshol előforduló szökéseknél is általában 24 órán belül elfogták a rabokat, de három napnál tovább senki sem jutott. A két férfi viszont annak ellenére tudott három hétig menekülni, hogy változtatniuk kellett a terveiken, és több mint ezer rendőr és szövetségi ügynök volt a nyomukban.

Egyikük szökött már korábban is

A három hétig az amerikai lapok címlapjára került, 48 éves Richard Matt és a 34 éves David Sweat is gyilkosságért ült a kanadai határtól nem messze, a Clinton börtönben. A pénteken megtalált, és lelőtt Matt korábban is többször volt már börtönben, nem ez volt az első szökése sem. 1986-ban viszont a mostaninál jóval egyszerűbben jutott ki, kis túlzással elég volt egy őr háta mögött elosonnia, majd átmásznia egy 2,7 méter magas, szögesdróttal felvértezett falon. A rendőrség öt nappal később a bátyja házában találta meg Tonawandában.

A szigorúan őrzött Clintonba azért került, mert 1997-ben elrabolta, megkínozta, brutálisan megölte, majd pedig feldarabolta volt főnökét, akinek a megcsonkított holttestét a Niagara folyóban találta meg egy horgász. Mattnek akkor sikerült Mexikóba menekülnie a rendőrök elől, ott azonban megkéselt egy amerikait egy bárban, amiért rács mögé zárták. Ott sem maradt szökési kísérlet nélkül, de nem sikerült kijutnia, és még vállon is lőtték közben. Végül Mexikóból 2007-ben adták ki New Yorknak, ahol megerősített biztonsági intézkedések közepette 25 év börtönre ítélték a tárgyalásán.

„Ő a leggonoszabb ember, akivel valaha is találkoztam 38 évnyi rendőri szolgálatom alatt" – jellemezte röviden a férfi több ügyében illetékes, volt tonawandai rendőrkapitány a mostani szökés után. Azt viszont a nyomozás során többen is elmondták róla, hogy nagyon megnyerő tudott lenni, ha akart, egy volt New York-i rendőr pedig egyenesen a gyilkosságra való felbujtásért életfogytiglanra ítélt Charles Mansonhoz hasonlította, írja a BBC.

Társa, a vasárnap újra elfogott, korábban betörésért már elítélt Sweat 2002-ben egy seriff-helyettest gyilkolt meg, aki egy parkban rajtakapta, amint unokatestvérével lopott fegyvereken osztozkodtak. Amikor azonban megpróbálta őrizetbe venni őket, akkor tizenötször rálőttek a rendőrre, majd pedig kocsival áthajtottak a testén. Sweatet elítélték, életfogytiglani börtönbüntetését töltötte a Clinton börtönben.

Minden részletet kidolgoztak

A június 5-i szökést nem véletlenül hasonlították A remény rabjaihoz, és még Cuomo is azt mondta, „rafinált terv volt". A szökés megszervezésére azért nyílt lehetőségük, mert a két rab eleve a jó magaviseletű elítélteknek fenntartott körletben volt, ahol így az átlagosnál nagyobb szabadságot élvezhettek. Ráadásul azt is sikerült elérniük, hogy egymás melletti cellákba kerüljenek.

A szökés napján az esti fél 11-es létszámellenőrzésnél még a helyükön voltak, és az őrök csak a szombat reggel fél 6-os névsorolvasásnál fedezték fel, hogy kijutottak. A börtönben éjjelente kétóránként körbejárnak, és benéznek ugyan a cellákba az őrök, de ezt úgy cselezték ki, hogy kitömték az ágyukat, így órákon át nem vették észre, hogy eltűntek. Azért tudtak kijutni ilyen gyorsan, mert már jóval előtte mindent pontosan, lépésről lépésre előkészítettek. A nyomozók szinte teljesen vissza tudták követni az útjukat, de nem kizárt, hogy Sweat majd magáról a tényleges szökésről is szolgál majd új információkkal.

Először az ágyuk mögött átfúrták és kivágták a fém fal egy részét, amit a USA Today szerint a feltételezések alapján a börtönben zajló más építési és átalakítási munkálatok zaja fedhetett el, legalábbis egyelőre a többi rab és az őrök kikérdezése sem adott más választ arra, hogyan tudták ezt észrevétlenül megcsinálni. A cellák mögötti járatban lemásztak több emelet mélységbe, majd a vízvezeték-hálózat mentén elértek egy téglafalhoz. Azon át eljutottak egy használaton kívüli csőhöz, amibe szintén lyukat vágtak, és abban másztak át a börtön külső fala alatt. Egy elméletileg leláncolt csatornafedőt átvágva pedig már ki is jutottak a börtöntől néhány száz méterre az utcára. A szökés közben pedig nem mellesleg arra is volt idejük, hogy egy smilley-s üzenetet hagyjanak hátra az egyik csövön „Szép napot!" felirattal.

Őrizetben a benti segítőjük

Megkezdődött a szökevények utáni hajsza, és ezzel párhuzamosan rohamléptekkel kezdték felkutatni, ki segíthetett a raboknak a börtönön belülről és kívülről, az ugyanis elég egyértelmű volt, hogy csak gondos tervezéssel lehetett véghezvinni egy ilyen elképesztő szökést. Rögtön a nyomozók látókörébe került az 51 éves Joyce Mitchell, aki a börtönben varrást és varrógép-szerelést tanított a raboknak, és a hatóságok azzal vádolják, hogy ő segítette elő Matt és Sweat szökését.

A jó magaviseletük miatt a két fogolynak volt például főzőlapja és hűtője is a cellájában, így tudott hozzájuk fagyasztott hamburgerhúsba csempészve bejuttatni fűrész pengét a nő, aki más eszközöket is küldhetett nekik. A nyomozók szerint Mitchell segített több engedményt is elérni a két férfinek, azt is neki köszönhették, hogy elintézte, egymás melletti cellákba kerüljenek. Az is kiderült, hogy a nő telefonjáról több Matthez köthető embert is felhívtak a szökés előtti napokban, habár azt nem tudni, a férfi használta-e a mobilt. Az sem egyértelmű még, ő adta-e át nekik valamilyen formában a börtön alaprajzát a szökés megszervezéséhez, vagy máshonnan jutottak hozzá az információkhoz.

A nő ártatlannak vallotta magát, és azt is tagadta, hogy bármelyik elítélttel szexuális kapcsolata lett volna, de több forrás szerint is viszonyt kezdett már 2013-ban Matt-tel, akit ő maga is nagyon megnyerőnek tartott, és azt mondta, fontosnak érzi magát a szemében. Cuomo kormányzó szerint Sweat a kórházban megerősítethette azt a korábbi feltételezést, hogy kijutva együtt meg akarták ölni a nő szintén a börtönben dolgozó férjét, mielőtt Mexikóba indultak volna. Mitchell férje az NBC-nek adott interjúban azt mondta, hogy az akkor már őrizetbe vett felesége beszélt neki arról, hogy a rabok terveztek valamit ellene. Azonban azzal próbált védekezni, hogy éppen ezért hátrált ki a szökés második feléből, amikor fel kellett volna vennie a falon kívül a két szökevényt. Az biztos, hogy az asszony végül a szökés idején pánikrohamra hivatkozva kórházba ment. Mitchellre akár nyolc év börtön is várhat, ha bűnösnek találják.

Egy börtönőrnek is magyarázkodnia kell

Nem a varrodában dolgozó nő azonban az egyetlen, aki ellen vizsgálódnak a rendőrök. A fűrész pengével felturbózott hamburgerhúst ugyanis Mitchell nem tudta volna személyesen bevinni a raboknak, hanem egy Gene Palmer nevű börtönőrön keresztül csempészte be, a férfi ügyvédje szerint a tudta nélkül a különböző eszközöket.

Palmer a fémdetektorokat megkerülve adta oda a raboknak a Mitchelltől kapott különböző ételeket. A fizetett szabadságra küldött börtönőr már 28 éve dolgozott a Clintonban, és vallomása szerint évek óta jól ismerte a két szökevényt, akiket lényegében spicliként használt, hogy információkat tudjon meg a többi rab illegális benti üzelmeiről. Matt ezt a részét is felépítette a szökésnek, rengeteg fülessel szolgált Palmernek, aki cserébe különböző engedményeket tett, ecset és festék mellett pedig állítólag csavarhúzót és harapófogót is adott legalább az egyik rabnak. Sweat hétfőn a kórházban állítólag azt mondta, hogy Palmernek nem volt köze a szökésükhöz, írja a CNN.

A nyomozók ugyanakkor más börtönőröket is kihallgatnak még, hogy miről beszéltek a két rabnak a szökésük előtt. Úgy vélik ugyanis, hogy a két férfi már majdnem egy éve kezdett információkat gyűjteni a környező vadászkunyhókról és környékről.

Előbb az egyik, aztán a másik

A két rabnak több órás előnye volt, így lehetett esélyük a megváltozott terv ellenére is felszívódni. Először a börtön közvetlen környezetében kezdték keresni őket, de aztán fokozatosan kiszélesítették a kutatási területet. Érkeztek gitártokkal menekülő gyanús emberekről hírek egy kisvárosból, aztán a rabokra hasonlító utasokat szállító taxisofőrről Philadelphiából, vagy éppen a vermonti erdőkben menekülő kapucnis férfiakról. A helyi rendőrök és szövetségi ügynökök három hét alatt több mint 2500 lakossági bejelentésnek és nyomnak jártak utána, de ezek nagy többsége nem vitt közelebb a szökevényekhez, akiknek a fejére egyenként 50-50 ezer dolláros (kb. 14 millió forintos) nyomravezetői díjat tűztek ki.

Hat nappal a szökés után a börtön közelében szagot fogtak a kutyák, de aztán hamar el is vesztették a szökevények nyomát. Legközelebb nyolc napja találtak egy kis kunyhót a rendőrök, ahova betörtek a rabok, bent megtalálták ugyanis a DNS-üket. Itt jöttek rá arra is a nyomozók, hogy a két férfi borssal zavarta meg az utánuk kutató kutyákat, ami hatékony módszernek bizonyult.

Sweat elmondása alapján két nappal később hagyta ott a túlságosan is lassúnak ítélt, idősebb társát, akinek pénteken lakossági bejelentés után akadtak a nyomára a rendőrök. Valaki azzal telefonált be, hogy a kunyhójában talált egy kinyitott gines üveget az asztalon, a kunyhóban lőport éreztek a kiérkező rendőrök, majd pedig a közelből többen lövésekről számoltak be a rendőröknek. A rendőrök egy erdős részen érték utol a shotgunnal felfegyverkezett Matt-tet, akit lelőttek, három lövés is eltalálta a fejét. A rendőrök szerint alkoholszagot éreztek Matten, és azt is feltételezték, hogy a férfi szennyezett víztől, vagy romlott ételtől is rosszul lehetett, ezért hagyhatta ott Sweat.

Társa két nappal és néhány kilométerrel tovább jutott, a Constable nevű kis település mellett vette észre egy rendőrjárőr. A rendőr állítása szerint a futásnak eredt férfinél ugyan nem volt fegyver, de többszöri felszólításra sem állt meg, és csakhamar bevette volna magát az erdőbe, ezért lőtt rá kétszer is. A mellkasán találta el a szökevényt, aki életveszélyes állapotban került kórházba, hétfőn azonban már ki tudták hallgatni. A férfi hátizsákjában térképeket, szúnyogriasztót, zsebkendőket és kekszet találtak.

Nem engedték ki játszani a gyereket

Az életben maradt szökevény elmondásából még új részletek derülhetnek ki a szökésről, de a börtön körüli városokban már arra készülnek, hogy lassan elfelejtsék a sokakat három héten át félelemben tartó hajszát. „A rémálom végetért" – konstatálta a hajsza befejeződését Cuomo kormányzó. Constable-ben egy nő azt mondta, hogy hetekig nem engedte ki játszani a kilencéves kislányát. „Annyira idegesek voltunk, hogy teljesen bezárkóztunk" – mondta. A börtönhöz közeli több iskolában biztonsági okokból elmaradt a tanítás. „Hosszú 23 nap volt ez, de ma reggel az erdő újra olyan, mint amilyennek lennie kell" – írta a Twitteren az egyik helyi lakos.