Fontosabb részletek

Percről percre Elfogták a szökésben lévő terroristát, akinek köze lehetett a párizsi merényletekhez

Az Iszlám Állam vállalta magára a péntek este hat helyszínen nagyjából egy időben elkövetett párizsi merényleteket.
129 ember meghalt, 352-en megsebesültek, 42 embert még vasárnap is intenzív osztályon ápolnak, és többek állapota továbbra is életveszélyes.
A Stade de France-nál a biztonsági őrök tartóztatták fel az öngyilkos merénylőket, akik így nem jutottak be a 80 ezres stadionba. A Bataclan koncertteremben viszont 89 ember halt meg a támadásban.
Három csoport összehangoltan támadott. 7 terrorista halt meg a támadásokban, vagy ártalmatlanította őket a francia rendőrség.
A szálak Belgiumba vezetnek, három embert őrizetbe vettek Brüsszel egyik kerületében. Egy Bajorországban a napokban elfogott férfit is vizsgálnak, hogy kapcsolatba hozható-e a merényletekkel.
Az egyik elkövető holttestének közelében talált szíriai útlevelet Görögországban regisztrálták. Kérdés, hogy a menekülthullámmal érkezett-e öngyilkos merénylő.
A terroristák között volt három fivér, egyikük szökésben van, a rendőrség fényképes körözést adott ki.
Párizsban vasárnap délután pánik tört ki egy megemlékezésen, ahol egy petárda robbant.
Vasárnap este a francia hadsereg "masszív bombázást" kezdett az Iszlám Állam ellen Szíriában, 10 vadászrepülő 20 bombát dobott le.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Rengeteg város rengeteg látványosságához hasonlóan szolidaritásból a budapesti óriáskerék is kék-fehér-pirosba öltözött.

  • Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke úgy nyilatkozott: bízik a brazil rendfenntartókban, hogy megvédik a jövő évi riói olimpiát, és nem érzi úgy, hogy a merényletek hatással lehetnek a 2024-es játékok megrendezésére beadott francia pályázatra. A 2024-es olimpiáért Párizs mellett Budapest, Los Angeles, Hamburg és Róma verseng. A NOB 2017 szeptemberében, limai kongresszusán jelöli ki a rendezőt.

  • Ügyészségi forrásból úgy értesült a Figaro, hogy a támadók között volt három fivér. Egyikük meghalt pénteken a merényletek közben, a másikat őrizetbe vették Belgiumban, de a harmadik hollétéről nincs információja a hatóságoknak. Elképzelhető, hogy ő volt az egyik öngyilkos merénylő, de az is lehet, hogy szökésben van.

  • Együttérzését fejezte ki Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) a párizsi merényletek sérültjeivel és az áldozatok hozzátartozóival.

    Amikor imádkozunk a merénylet áldozataiért, kifejezzük együttérzésünket a halottak és a sebesültek családtagjai felé is

    "Mi keresztények, akik hiszünk a szeretet mindent legyőző erejében, ne engedjünk a félelem sokakat rémületbe ejtő érzésének. Tegyünk meg mindent azért, hogy a szívünkben és a társadalomban megőrizzük a békét!"

  • Mégis tartott kétoldalú megbeszélést Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport törökországi csúcstalálkozójának szünetében.

    A két ország és a két vezető viszonya meglehetősen fagyos, mivel számos nézeteltérés feszül közöttük. Eredetileg nem is terveztek kétoldalú tárgyalást, de végül a munkaebédet kihasználva félrehúzódtak egy sarokba, ahol több mint húsz percig beszélgettek.

    A megbeszélésen a két elnök mellett Susan Rice amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó és Putyin egyik tanácsadója vett részt. A két elnök egymással szemben ült és egymáshoz közel hajolva beszélgetett. A beszélgetés tartalmáról egyelőre egyik fél sem közölt semmit. Feltehetően a párizsi események is szóba kerültek.

  • A Le Figaro közölt előbb egy videót arról, hogy kezdődött a tűzpárbaj a rendőrök és a terroristák között a boulevard Voltaire-en, a Bataclan klub közelében.Egy Patrick Zachmann nevű fotós szúrta ki péntek este a közeli Köztársaság téren, hogy rengeteg rendőr érkezik, és követte őket. Akkor készítette ezt a felvételt.

     

  • Erőteljesen látszódik a katonai jelenlét most a párizsi utcákon. Az Eiffel torony környékét most nem a turisták és az árusok töltik meg. A torony előtt elterülő Mars-mezőn (Champs de Mars) sem csak a fáradt turisták ücsörögnek.

  • Az eddig ismertté vált adatok szerint a külföldi halottak között 3-3 belga, spanyol és chilei, 2-2 portugál, román, tunéziai, algériai és mexikói, valamint 1-1 német, brit és mexikói állampolgár szerepel. Közülük többen kettős állampolgárok: a három belga közül egy török származású, egy pedig francia állampolgársággal is bír. Az egyik portugál halottnak ugyancsak volt francia állampolgársága is.

  • Az Európai Unió soros elnökségét ellátó Luxemburg összehívta péntekre az uniós belügy- és igazságügyi miniszterek rendkívüli tanácskozását. A soros elnökség vasárnapi közleménye szerint a barbársággal és terrorizmussal szembesülő Európa egységbe tömörül és felsorakozik Franciaország mellett. A párizsi tragikus események után a belügyi- és igazságügyi miniszteri tanács megerősíti az európai választ, miközben gondoskodik az elfogadott intézkedések megvalósításáról és nyomon követéséről.

  • A Motörhead rockegyüttes, amely vasárnap lépett volna fel a francia fővárosban, januárra halasztotta koncertjét. A Coldplay egy előadásának élő sugárzását vonta vissza "a párizsi szörnyű eseményekre való tekintettel". Korábban a Foo Fighters, a U2 együttes és Marilyn Manson is jelezte, hogy lemondja a fellépéseket. (BBC News)

  • A francia oktatási miniszter, Najat Vallaud-Belkacem ma nyílt levelet küldött az összes francia iskolás szüleinek. A miniszter ebben azt írta, hogy az összes oktatási, nevelési eszközt biztosítják az iskolákban "ebben a fájdalmas pillanatban", hogy a gyerekek fel tudják dolgozni a tragédiát. Az iskolákban egy perc néma csendet tartanak holnap, és minél több lelkisegély-pontot állítanak fel. A miniszter azt is kérte, hogy minden külső helyszínre tervezett kirándulást, utazást halasszanak el az iskolákban a következő egy hétben. (Le Figaro)

  • Marilyn Manson hétfőn lépett volna fel a párizsi Zénithben, de vasárnap lemondta a koncertet. A turnéját november 18-án Brüsszelben folytatja majd. Manson esetében a koncertlemondás kötelességből is lehet, a francia kulturális intézmények a nemzeti gyász miatt zárva tartanak. Csak később döntenek arról, hogy pontosan mikor nyissanak ki a múzeumok, koncerttermek, stadionok.

  • A CNN továbbra is franciaországi politikusokra hivatkozva azt írja, hogy az a merénylő, akinek egy szír útlevele volt nem elég, hogy a menekültek közé rejtőzve érkezhetett Franciaországba, akár Magyarországon is keresztül, de azt az átmeneti útlevelet, amivel utazott, Görögországban állították ki. A férfi azt mondta, amikor Görögországban Lerosz szigetén megállították október 3-án, hogy szíriai, és hogy Ahmad al-Mohammadnak hívják, a menekülteket segítő új eljárásoknak köszönhetően pedig kapott egy ideiglenes útlevelet. Az új dokumentum kiállításakor vett ujjlemonyat megegyezett a támadó ujjlenyomatával.

  • Hogy ne keverdjünk össze: 

    • a pénteki terrortámadás alatt hét elkövetővel végeztek a francia hatóságok
    • vannak viszont még néhányan, akik el tudtak menekülni

    Egyik csoportot sem tudták egyelőre teljesen azonosítani. Belgiumban számos letartóztatás történt vasárnap, és a lelőtt támadókat is próbálják azonosítani.

    Vasárnap reggel az egyikről az ujja alapján tudták megállapítani, hogy kicsoda. Most két másikról derült ki, hogy Brüsszelben élő franciákról van szó. A hét merénylőből hármat tehát már azonosítottak.

  • A terrortámadással összefüggésbe hozható, Belgiumba menekült emberek között a Le Monde értesülései szerint három testvér is van. Ketten a támadásokhoz használt bérautók szerződéseiben jelentek meg (az egyik autót, egy Volkswagen Polót a Bataclan előtt találtak meg, a másikat vasárnap reggel Montreuilben, egy Seat Leont), a harmadikuk szerepe még nem világos, de őt vasárnap hallgatta ki a belga rendőrség.

  • Tűz ütött ki vasárnapra virradó éjjel egy menekültszállásnak szánt épületben a németországi Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományi Trassenheidében. A tengerparti üdülőhelyen egy kétszintes, négylakásos ház égett ki. Az épületben 15 menedékkérőt akartak elhelyezni a jövő héten, de a ház a tűz miatt lakhatatlanná vált. A tűz oka egyelőre ismeretlen, az ügyet a tartományi bűnügyi rendőrség vizsgálja. (MTI)

  • Egyelőre kicsit zavaros, hogy pontosan hány embert tartóztattak le Belgiumban vasárnap a pénteki merénylet miatt, és hogy ezeknek az embereknek milyen a nemzetiségi összetétele, de az a biztos, hogy legalább öten vannak, és legalább két belga van köztük és valószínűleg legalább egy francia. A fenti videón pedig a belga rendőrséget láthatja munka közben.

  • François Hollande bejelentette, hogy 3000 tartalékost vetnek be a támadók felkutatásában. A miniszterelnök, Manuel Valls ezt vasárnap úgy pontosította, hogy keddre 10 ezer lesz az a háromezer. Ennyi katona fogja kutatni a támadókat és a nyomaikat.

  • A Belgiumban letartóztatott hét ember közül az egyiket már pénteken vizsgálták a francia-belga határon. A férfi egy Volkswagen Golfot vezetett és két másik emberrel együtt utazott. Mivel akkor még nem volt a neve a körözési listán, ezért végül továbbengedték. A belga Le Soir arról ír, hogy az autóban utazók közül az egyik egy francia állampolgár volt, a másik kettő pedig belga. (Guardian)

  • A Guardian arról ír, hogy két hete Németországban egy rutin közúti ellenőrzésnél letartóztattak egy 51 éves montenegrói férfit, miután robbanószert és kalasnyikovokat találtak a kocsijában. Amikor megkérdezték tőle a rendőrök, hogy mi járatban van, akkor azt mondta: "Megyek megnézni az Eiffel-tornyot, aztán hazamegyek". Jelenleg vizsgálják, hogy van-e bármi köze a párizsi eseményekhez, de a férfi nem hajlandó beszélni a párizsi eseményekről. A rendőrök a férfi autójában egy párizsi címet találtak, ahogy a GPS-ben is egy párizsi cím volt beállítva, a kocsiban pedig nyolc kaalsnyikov, három pisztoly, meg némi robbanóanyag is volt, de a férfi azt mondta, hogy erről egyáltalán nem tudott. 

  • Szír, török és egyiptomi útleveleket találtak a merénylők környékén. Ezek közül a szírt sikerült az egyik támadóhoz kötni. Gyakorlatilag biztos, hogy menekültekkel együtt érkezett Európába legalább az egyik támadó. Erről bővebben erre olvashat.

  • A terroristákról egyelőre keveset tudni, de könnyen elképzelhető, hogy emögött az akció mögött is az Iszlám Állam franciaországi hóhéraként emlegetett Salim Benghalem nevű 35 éves férfi áll. Az Iszlám Államhoz csatlakozott franciákról és Benghalemről erre olvashat bővebben.

  • A párizsi terrortámadással összefüggésben már hét embert, köztük csak vasárnap négyet tartóztattak le Belgium különböző részein. Arról, hogy az Iszlám Állam frankofón központja Belgiumból indult ki, erre írtunk bővebben.

  • Az Európai Bizottság elnöke Jean-Claude Juncker azt mondta, nincs szükség a párizsi események után az európai befogadásügyi rendszer radikális megváltoztatására. "Azok az emberek, akik kitervelték és végrehajtották ezeket a támadásokat ugyanazok az emberek, akik elől a menekültek menekülnek. Vagyis nincs szükség arra, hogy az európai menekültügyi kérdéseket általánosságában felülvizsgáljuk" - mondta. (Yahoo)

  • Ahmad Al-Mohammad, ezen a néven jutott be Európába, valószínűleg Görögországon, Szerbián, Magyarországon és Ausztrián keresztül az a férfi, akit végül csak a Stade De France biztonsági emberei állítottak meg, és aki végül emiatt a stadionon kívül robbantotta fel magát pénteken. A CNN francia politikusoktól származó információi szerint az útlevélen talált ujjlenyomat megegyezett az önmagát felrobbantó férfi ujjlenyomatával. A stadionnál robbantó másik két támadónál hamis török útlevelek voltak. "Terroristák nagyon szervezett új csoportja jelent meg, amelyik menekült csoportokhoz csatlakozik" - idézte a CNN szerzője a neki nyilatkozó francia hivatalnokokat. A korábban egy másik támadónál talált egyiptomi útlevél nagy valószínűséggel szintén hamis. A Guardian arról írt, hogy a fekete piacon a szír papírok igen kapósak, hiszen az ilyen papírokkal utazók könnyebben kapnak menekültstátuszt Európában.

  • A folyamatosan áramló információk között van néhány elég meredek is. Az egyik ilyen az a szír útlevél, amit elvileg a Stade De France mellett találtak, és állítólag az egyik támadóé lehetett. Hogy egy öngyilkos merénylő felrobbanását hogyan éli túl egy útlevél arról nincsenek információk, mindenesetre az útlevél könnyen lehet, hogy hamis volt, de akár simán lehetett lopott is. A szír dokumentumok elég népszerűek mostanában a fekete piacon, mert ilyen papírokkal egyszerűbb Európában menekültként meghúznia magát az embernek. A sztori most ott tart, hogy Görögországban állítólag előkerült az a kompjegy, amivel állítólag az útlevél tulajdonosa az egyik görög szigetről egy másikra utazott, hogy október elején elérjen Szerbiába. Érdemes fenntartásokkal kezelni ezt a sztorit, de azért ez is megy a háttérben.

  • Istenkáromlás Isten nevét használni az erőszak és gyűlölet útjának igazolására

    - hangoztatta Ferenc pápa vasárnap a Szent Péter téren, amely zsúfolásig megtelt hívőkkel. A katolikus egyházfő fájdalmának adott hangot a Párizsban péntek este elkövetett terrorista támadások miatt, és testvéri részvétét fejezte ki a francia elnöknek és Franciaország összes polgárának, mindenekelőtt az áldozatok családtagjainak és a merényletek sérültjeinek.

    Ennyi barbárság rémülettel tölt el (...), miként képes az emberi szív ekkora borzalmat kitalálni és megvalósítani, amely nemcsak Franciaországot, hanem az egész világot megrázta

    - fogalmazott Ferenc pápa, aki a terrorista merényleteket az "emberi méltóság minősíthetetlen megsértésének" nevezte.

    A katolikus egyházfő azt mondta, hogy "az erőszak és a gyűlölet útja nem oldja meg az emberiség problémáit". (MTI)

  • Több mint ötmillióan használták pénteken a Facebook személyes biztonság ellenőrzése (Safety Check Up) gombját a párizsi merényletek után a párizsi régióban, hogy megnyugtassák hozzátartozóikat, közölte vasárnap a közösségi portál.

    A "biztonságban vagyok" funkcióra 5,4 millióan klikkeltek, hogy üzenetet küldjenek valamennyi ismerősnek, tájékoztassák hozzátartozóikat és barátaikat arról, hogy biztonságos helyen tartózkodnak. A legfrissebb adatok szerint 360 millió ember kapott így tájékoztatást. (MTI)

  • Tegnap este a Debreceni Egyetem is fényfestéssel emlékezett a párizsi merényletek áldozataira, de a francia zászló színeit fordított sorrendben sikerült az egyetem épületére vetíteni.

  • "Európának újra kell gondolnia a bevándorláspolitikáját. Nincsenek egyértelmű összefüggések, de a probléma létezik" - mondta a volt köztársasági elnök Nicolas Sarkozy egy kicsit elkenősen arról, hogy melyik térfélre helyezkedik majd abban a kérdésben, hogy mennyiben fogja megváltoztatni ez a támadás Franciaország bevándorlókhoz való hozzáállását. Hozzátette, jelenleg olyan a helyzet, hogy Európában mindenkinek össze kell fognia, hogy megoldják a helyzetet Szíriában, külön kiemelve Oroszországot, ami kicsit különutasként, segíti is, meg hátráltatja is a szíriai helyzet megoldását a beavatkozásaival. (Le Monde)