Nándor
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Három rendőrre is rálőtt a teherautóból a nizzai támadó

2016.07.15. 15:45 Módosítva: 2016.07.15. 20:32

A csütörtök esti nizzai támadásban 84-en meghaltak, köztük 10 gyerek is életét vesztette. 202-en sérültek meg, közülük 52-en vannak súlyos állapotban, 25 embert az intenzíven ápolnak, erősítette meg François Molins párizsi főügyész délután ötkor, Nizzában tartott sajtótájékoztatóján. Az ügyész beszédéből kevés új információ derült ki, de megerősítette a legtöbb olyan hírt, amiről már korábban írtak a francia lapok.

Kiderült, hogy a támadó biciklivel ment 21 óra 34 perckor az Auriol negyedben leparkolt teherautóhoz. A biciklit később megtalálták a raktérben. 22 óra 30 perckor aztán látták Nizzában a teherautót, mielőtt a sétányra fordult volna. Ott 2 kilométeren át hajtott a férfi a teherautóval az emberek között. Közben tüzet nyitott három rendőrre, akik megpróbálták megállítani út közben. A teherautó innen még 300 métert tett meg, végül a rendőrök megtalálták a lelőtt férfit a vezetőülésben.

Egy gépfegyvert, lőszereket találtak nála. Emellett többek között egy nem igazi Kalasnyikov és egy M16-os, valamint egy gránát is volt a teherautóban. Egy mobiltelefont és különböző dokumentumokat találtak, ezeket még elemzik.

A nizzai támadó
A nizzai támadó
Fotó: Francia hatóságok által kiadott felvétel

A személyije alapján azonosították Mohamed Lahouaiej Bouhlelt, aki, ahogy már több lap is megírta róla, teherautósofőrként dolgozott. Többször is dolga volt a hatóságokkal 2010 és 2016 között fenyegetések, erőszak és kisebb lopások miatt.

Márciusban őrizetbe vették, és hat hónap felfüggesztett börtönre ítélték fegyveres erőszak miatt. A hatóságok szerint ugyanakkor nem mutatta jelét radikalizálódásnak. A Le Figaro szerint a férfi, akit baseballütővel bántalmazott a nizzai támadó még januárban, azt írta ki a Facebookra, hogy nincs igazság, mert Bouhlelnek börtönben kellett volna ülnie.

Molins arról is beszélt, hogy a terrorista lakásán több informatikai eszközt is lefoglaltak. Azt még továbbra is vizsgálják, hogy lehettek-e társai, vagy kapcsolatban állt-e valamilyen terrorszervezettel. A támadást nem vállalta magára senki, de a merénylet korábbi dzsihadista terrortámadásokra hasonlít.

Manuel Valls francia miniszterelnök ugyanakkor később azt mondta, a férfi radikális iszlamista körökhöz volt köthető. A kormányfő azt is közölte, hogy az áldozatok száma "valószínűleg nőni fog még", hogy további támadások is lehetségesek, illetve hogy a szolgálatok nem hibáztak.

Barack Obama amerikai elnök úgy nyilatkozott: "nem leszünk könyörületesek" a terrorizmussal, az Iszlám Állam ideológiáit pedig le lehet győzni. "Nem csak Amerika, hanem az egész világ a franciák mellett áll ma. A támadás mindannyiunk számára fenyegetés" - mondta. "A francia barátaink mellett állunk, és megvédjük a nemzeteinket a terrorizmustól és erőszaktól" . mondta. Obama beszédében megemlékezett a közelmúlt amerikai, törökországi, iraki és bangladesi merényleteiről is. 

Egyre több információ kerül nyilvánosságra a lapokban a férfiról, akit szomszédai csendes, magának való, és nem különösebben vallásos embernek írtak le. A férfi volt feleségét őrizetbe vették. A nizzai támadóról itt írtunk bővebben>>>

Az is kiderült, hogy a nizzai parti sétányt pénteken este újra megnyitják.

Hollande meglátogatta a sérülteket

Ötven sérült van válságos állapotban, „élet és halál között", mondta korábban péntek délután Francois Hollande francia elnök, aki járt a kórházban, ahol ápolják őket. Hollande arról beszélt, hogy a teherautós támadásnál jelenlévő emberek életük végéig magukkal hordozzák majd a traumát, a borzalmas látványt még akkor is, ha fizikailag nem sérültek meg.

Az elnök szerint egész Franciaországnak osztoznia kell az érzéseikben, és szolidaritást kell mutatnia az áldozatok családjaival, szeretteivel. Hollande azt mondta: az „aljas" támadást a világ egyik leggyönyörűbb városában, a szabadság ünneplésének a napján követték el.

A Guardian szerint három vagy négy gyerek is életveszélyes állapotban fekszik a kórházban. Közöttük van egy kerekesszékes kislány is.

Molins is elmondta, hogy még mindig tart az áldozatok azonosítása. Viszont már kiderült, hogy meghalt egy hős motoros, aki megpróbálta megállítani a terroristát, az egyik áldozat pedig terhes feleségét védelmezte. Az eddig ismert áldozatokról itt olvashat folyamatosan frissülő cikkünkben>>>

A három napos nemzeti gyász idejére kék-fehér-piros színekben világítják ki a párizsi Eiffel-tornyot, jelentette be a polgármester.

Szombaton délelőtt tízkor tartanak kormányülést a miniszterek és az államtitkárok részvételével a francia elnöki palotában. Az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei pedig hétfőn találkoznak Brüsszelben, a terrorizmus elleni harcról tárgyalnak majd Franciaország kérésére, írja a BBC.

Minden a támadásról, egy helyen

  • Itt foglaltuk össze röviden a legfontosabb tudnivalókat a támadásról, amiről összes cikkünket itt találja.
  • Több videó is készült a helyszínen. Ezen az látszik, ahogy a teherautó belehajt a tömegbe. Itt pedig azt nézheti meg, hogyan lőttek rá a rendőrök a támadó teherautójára.
  • Úgy repültek a testek, mintha tekebábuk lettek volna, mondta az egyik szemtanú. Sokan az éttermek vécéiben próbáltak elbújni, mások a tengerbe menekültek a teherautó elől. Itt szedtük össze a szemtanúk beszámolóit. Kiderült, hogy nem működött rendesen a terrorriasztó app.
  • Több magyar is ott volt Nizzában. Egy magyar nő is megsérült a támadásban, szállásáról hívta fel Székesfehérváron édesanyját. Budai Bernadett, az MSZP szóvivője pedig azt mondta, pár másodperccel a teherautó érkezése előtt kanyarodott le a sétányról.
  • Az elmúlt években Franciaországban megszaporodtak a részben vagy teljesen az iszlám radikálisokhoz köthető terrorcselekmények. Az al-Kaida már hat éve leírta a gyilkos fűnyíró módszerét, amihez hasonló támadást hajtott végre a nizzai merénylő.
  • De hogy történhetett meg a nizzai terrortámadás, miközben rendkívüli állapot van Franciaországban? Összeszedtük, miért különösen érthetetlen és megmagyarázhatatlan a csütörtöki támadás.
  • Barbár és gyáva terrortámadásról beszélnek a világ vezetői, miközben a legtöbb európai ország nem emelt a készültségi szintjén a nizzai események után, de a határokat szigorúbban ellenőrzik. Brüsszelben viszont a rendőrség segítséget kér.
  • Nem emelik a terrorszintet Magyarországon, de fokozottan védik a tömegrendezvényeket és a francia érdekeltségű intézményeket.