Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Robbanás a Gázai övezetben, négy halott

2018.04.14. 16:16

Négy palesztin férfi meghalt egy szombati robbanásban a Gázai övezet déli részén. A helyiek a kórház halottasházában a Palesztin Iszlám Dzsihád csoport tagjait ismerték fel, de a szervezet ezt még nem erősítette meg.

A helyi egészségügyi minisztérium közleménye szerint a Rafah környékén bekövetkezett robbanást egy izraeli páncélos lövedéke okozta. Az izraeli hadsereg szóvivője cáfolta ezt; szerinte a hadseregnek nincs köze a robbanáshoz, és nem tud izraeli csapásról a térségben.

Március 30-a óta a Gázai övezetben élő palesztinok tiltakozó mozgalmat indítottak az izraeli határ térségében. A péntekenként az izraeli határ erőszakos áttörését megkísérlő tüntetők közül az izraeli katonák 31-et agyonlőttek és több százat megsebesítettek. Az akciót nemzetközi bírálatok kísérték. Izrael tilalmi övezetté nyilvánította a gázai határ menti területeket.

A palesztin tüntetők sátortábort hoztak létre az izraeli határ túloldalán. A Nagy Visszatérés Menetének nevezett tiltakozó akciójukkal azt akarják elérni, hogy a palesztin menekültek visszatérhessenek egykori otthonukba, ahonnan Izrael Állam kikiáltásakor kellett távozniuk.

(MTI)