Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Háborús hangulat tombol a Gázai övezetnél

2018.07.14. 20:12

Háborúshoz közeli helyzet alakult ki szombaton Izrael és a Gázai övezet határvidékén. Az övezetet uraló Hamász éjjel óta több mint száz rakétát lőtt ki Izraelre. Az izraeli hadsereg erre olyan erős ellentámadást indított, amilyenre a 2014-es Erős szikla fedőnevű hadművelet óta nem volt példa.

Az MTI azt írja, hogy a palesztin egészségügyi minisztérium szerint a légicsapásokban Gáza városában meghalt két palesztin tizenéves, és tízen megsebesültek. Izraelben, Szderót városban egy lakóházba becsapódó rakéta három izraelit sebesített meg.

2018-07-13T180107Z 2042099829 RC199F16ACE0 RTRMADP 3 ISRAEL-PALE
Fotó: Ibraheem Abu Mustafa

Éjjel egy óra óta több mint száz rakétát, valamint aknagránátokat lőttek ki a Gázai övezetből izraeli területre. Az izraeli tévék a szokásos szombati ünnepi műsorok helyett folyamatosan híreket adnak. A tízes csatorna adásában a jobb felső sarokban az állandósult híradók közepette azon izraeli települések nevét írják ki, ahol éppen légiriadó van egy feléjük irányzott rakéta miatt. Az itt élőknek ilyenkor azonnal az óvóhelyekre kell sietniük.

Az izraeli polgári védelem eddig több mint 130-szor riadóztatta az érintett környéken élőket. A Gázai övezet mentén a strandoknál és az uszodáknál a hadsereg polgári védelmi egységének tagjai felszólították a strandolókat, hogy térjenek haza, és tartózkodjanak otthonaik biztonsági betonszobáiban vagy az óvóhelyeken.

Vasárnapra összehívták az izraeli biztonsági kabinet rendkívüli ülését. A tévéhíradók szerint azért nem szombatra, hogy a rendkívüli időponttal ne fokozzák az eleve feszült, háborúshoz közeli helyzetet. Gadi Ejzenkot vezérkari főnök a helyzetértékelő megbeszélésén ugyanakkor azt mondta, hogy  az izraeli hadsereg szükség esetén kész fokozni a tevékenységét.

Az izraeliek szerint az ellencsapásban megsemmisítették a gázaiak több harcálláspontját, köztük a Béit Laihá-i kiképzőtábort Gáza északi részén, ahol rakétákat és indítóállásokat is tároltak. A Reutersnek nyilatkozó szemtanúk ugyanakkor azt állították, hogy az izraeli csapások egy üresen álló épületet romboltak le Gáza északi részén, és az akcióban járókelők sérültek meg.

(MTI | BBC News)