Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Román politikusok szerint Orbán megsértette Romániát

2018.07.29. 22:18

A bukaresti parlament két ellenzéki pártjának vezetője is sértőnek nevezte Orbán Viktornak és Semjén Zsoltnak a román centenáriummal kapcsolatos, Tusványoson tett kijelentéseit, és a román kormány válaszát sürgette.

Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke vasárnapi sajtóértekezletén azt mondta, hogy a magyar miniszterelnök primitív, sértő, a románokat lekezelő hozzáállással jött Romániába, hogy kioktassa Bukarestet arról, miként kellene bánnia állampolgáraival (a romániai magyarokkal). Szerinte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes átlépte a diplomáciai kapcsolatokban megszabott határvonalat, amikor – értesülése szerint – olyan megjegyzést tett, hogy nem szeretné, ha a román külügyminisztérium meghívná a magyar nagykövetet a román nemzeti ünnepre.

Tomac felszólította Klaus Iohannis román államfőt és Viorica Dancila miniszterelnököt, hogy reagáljanak Orbán és Semjén kijelentéseire. Szerinte Romániának „sikerült tökéletesen integrálnia” a magyar közösséget 1990 után, amely szerinte mindent megkap, ami egy kisebbség számára szükséges a sajátosságai és identitása megőrzéséhez.

Éppen ezért úgy véljük, hogy az ilyen nyilatkozatok itt, Románia területén, egy különlegesen fontos évben, a román állam megsértését jelentik.

– mondta Tomac.

Vasárnap Victor Ponta volt miniszterelnök, az ellenzéki Pro Románia párt elnöke a közösségi médiában azt írta: a románoknak ünnep a centenárium, és Orbán Viktornak inkább hallgatnia kellett volna erről.

Látnunk kell, micsoda különbség van a nemzet 1918-as és mai vezetői között. Ha ma Romániának tiszteletet parancsoló vezetői lennének, Orbán Viktor nem engedhetné meg magának, hogy idejöjjön hozzánk megsérteni minket.

– mondta Ponta. Szerinte a magyar kormányfő tudja, hogy a mai bukaresti vezetők példaképüknek tekintik, és pénzért vagy személyes érdekeikért hajlandók eladni neki azt, amit az utóbbi száz évben elért az ország.

Orbán Viktor a Tusványos zárónapján tartott előadásában szombaton partnerséget ajánlott Magyarország szomszédjainak, hogy a magyarokkal közösen építsék újjá a Kárpát-medencét, építsenek gyorsvasút- és autópálya-összeköttetéseket, kössék össze az energiahálózatokat, és hangolják össze a haderőfejlesztéseket.

Orbán jelezte: a magyarok megértik, hogy a románság számára ünnep az idei centenárium – az Erdély és a Román Királyság egyesülését kikiáltó 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés –, de annak megértését kérik, hogy a magyaroknak „ezen nincs mit ünnepelni”.

(MTI)