Jolán
2 °C
4 °C

Miután lekezelt az uralkodóval, Hasogdzsi fia elhagyhatta Szaúd-Arábiát

2018.10.26. 12:27 Módosítva: 2018-10-26 13:08:51

A brutálisan megkínzott és meggyilkolt szaúd-arábiai újságíró fia, Hasogdzsi elhagyta Szaúd-Arábiát. A CNN-nek a családhoz közeli források elárulták, hogy Szalah bin Dzsamal Hasogdzsi megérkezett az Egyesült Államokba.

A fiú egyébként amerikai-szaúdi kettős állampolgár, de néhány hónapja a rezsim korlátozta mozgását, és megtiltotta, hogy elutazzon az országból. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter sürgette a szaúdiakat, hogy engedjék el a fiút.

Szaúd-Arábia isztambuli nagykövetségén meggyilkolt Dzsamal Hasogdzsi ügyének nyomozása közben lassan halad. 

A szaúdi királyi családdal kritikus újságírót a múlt héten gyilkolta meg egy Szaúd-Arábiából érkezett csoport, amikor a férfi a nagykövetségre ment személyes ügyeit intézni. A férfit soha többé nem látták.

Azt a szaúdiak azóta elismerték, hogy tényleg meggyilkolták a férfit, akinek a holtteste azóta sem került elő.

Egy szükséges PR-lépésként a napokban a szaúdi király és fia, Mohamed bin Szalmán,  teljhatalommal kormányzó trónörökös, kamerák kereszttűzében fogadta Hasogdzsi fiát, akivel kezet fogtak.

Szalah bin Dzsamal Hasogdzsi és Mohamed bin Szalmán
Szalah bin Dzsamal Hasogdzsi és Mohamed bin Szalmán
Fotó: Handout / AFP

Recep Tayyip Erdoğan török elnök arra hívta fel a szaúdiakat, hogy mutassák meg, hova rejtették a holttestet, amelyet vélhetően fel is daraboltak a gyilkosok. Pénteken pedig kiderült, hogy a szaúdi főügyész Törökországba utazik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?