12 ukrán tengerész került előzetesbe a Krímben

2018.11.27. 20:19 Módosítva: 2018.11.27. 20:59

Tizenkét, a Kercsi-szoros közelében elfogott ukrán haditengerész kéthavi előzetes letartóztatásáról döntött kedden a bíróság a Krím-félsziget székvárosában, Szimferopolban. A félszigetet Ukrajnától 2014-ben csatolta el Oroszország, azóta orosz fennhatóság alatt van, de vitatott a jogállása.

Az orosz hatóságok vasárnap az ukrán haditengerészet három járművét tartóztatták fel a Fekete-tengeren az államhatár megsértésének címén, illetve amiatt, hogy a hajók nem reagáltak a parti őrség felszólítására és a jelek szerint nem szándékoztak betartani a Krím birtokba vétele óta orosz ellenőrzés alatt álló Kercsi-szoroson való áthaladás szabályait.

Az incidens helyszínén 24 ukrán állampolgárt vettek őrizetbe. Az incidens során az orosz fél lövéseket adott le, amelyek következtében három ukrán tengerész megsérült, akik kórházi ápolásban részesültek.

A Szimferopol Kijevi kerületében működő bíróság szóvivője elmondta, hogy a vádlottakat csoportosan elkövetett, tiltott, erőszakos vagy erőszakkal fenyegető határátlépés címén hat évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

A matrózokra, altisztekre és egy hadnagyra - az egyik ágyúnaszád parancsnokára vonatkozó - 12 végzés keddi kihirdetését követően a bíróság szerdán az ukrán haditengerészet tisztjeinek, valamint az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) két tagjának ügyében dönt majd. Ha a sebesülteket az elkövetkező napokban nem írják ki a kórházból, akkor esetükben a bíróság a TASZSZ orosz hírügynökség szerint kihelyezett tárgyalást fog tartani.

Ukrán források szerint a tengerészeket egy szimferopoli fogházba szállították a bíróság döntése nyomán. „Kínzásokról egy ukrán tengerész sem számolt be azok közül, akikkel sikerült független ügyvédeknek beszélniük. Beszélt viszont arról, hogy az orosz FSZB emberei pszichológiai nyomásgyakorlással kényszerítették vallomásra például Szerhij Cibizov, az az ukrán tengerész, akinek a vallomásáról készült videofelvételt hétfőn terjesztették szét az orosz médiában” – írta Facebook-bejegyzésében Anton Naumljuk ukrán újságíró, krími tudósító.

A kercsi incidens miatt Ukrajna az ország 10 megyéjére hadiállapotot hirdetett hétfőn.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek