Emma
-2 °C
6 °C

Trump megvétózta a fegyvereladást tiltó határozatokat

2019.07.25. 08:58

Donald Trump amerikai elnök megvétózta szerdán a Szaúd-Arábiának és az Egyesült Arab Emírségeknek történő fegyvereladások tiltásáról hozott kongresszusi határozatokat - számolt be az MTI. Az elnök azzal az indoklással vétózta meg a kongresszus mindkét háza által elfogadott határozatokat, hogy a fegyvereladások felfüggesztése "rosszul kigondolt erőfeszítés" az Egyesült Államok számára fontos partneri kapcsolatok aláásására.

Trump szerint a három határozat árt Washington fontos kapcsolatrendszerének, és meggyengíti az Egyesült Államok globális versenyképességét. A fegyvereladások korlátozása ártana a jemeni háború lezárását célzó erőfeszítéseknek is.

A képviselőház a múlt héten, a republikánus többségű szenátus pedig még júniusban fogadta el a határozatokat a két közel-keleti szövetségesnek szánt fegyvereladások megtiltásáról. A szenátusban republikánus politikusok is csatlakoztak a határozatokat megszavazó demokratákhoz. Azért tiltanák meg a fegyvereladást, mert Rijád az amerikai fegyvereket használja a civilek ellen a jemeni háborúban. Mindkét párt politikusai érvként hozták fel a Hasogdzsi-ügy tisztázatlanságát is.

Dzsamál Hasogdzsi rendszerkritikus szaúdi újságírót tavaly októberben gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli képviseletén, mint azóta kiderült, a szaúdi trónörököshöz közelálló tanácsadók irányításával. Szaúd-Arábiában vizsgálat folyik az ügyben, ítéletek is születtek, de Mohamed bin Szalmán trónörökös felelősségét hivatalosan nem vetették fel.

A kormányzat májusban hagyta jóvá a nyolcmilliárd dollár értékű fegyvereladásokról szóló döntést, mégpedig arra a ritkán alkalmazott törvénycikkelyre - a "sürgősségi felhatalmazásra" - hivatkozva, ami lehetővé teszi az elnöknek, hogy a kongresszus megkerülésével döntsön fegyvereladásokról. Trump az iráni fenyegetésre hivatkozva indokolta a sürgős döntést.

A törvényhozók már májusban jelezték: a kongresszus hatalmának korlátozásaként értékelik a Fehér Ház lépését, és annak ellenére, hogy az elnök kilátásba helyezte vétóját, mind a képviselőház, mind a szenátus elfogadta a fegyvereladásokat tiltó határozatokat.

22 különböző üzleti szerződésről van szó, amelynek keretében egyebek közt precíziós irányítású rakétákat szállítanak majd Szaúd-Arábiának és az Egyesült Arab Emírségeknek. A fegyvervásárlási üzletnek részese Jordánia is.