Valér
-1 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Bolívia gyorsan lezárná a Morales-korszakot, új választások lesznek

2019.11.15. 06:05

Új választásokról állapodott meg csütörtökön a bolíviai átmeneti kormány a lemondatott államfő, Evo Morales pártjának parlamenti képviselőivel, írja az MTI.

A bolíviai szenátus késő éjszakába nyúló ülése után a Twitteren jelentette be, hogy egyhangúlag elnökké választotta a Morales pártjából való Eva Copa Murgát, első helyettesévé egyik párttársát, második helyettesévé pedig a Demokratikus Egység nevű ellenzéki párt képviselőjét, miután a szenátus előző vezetői lemondtak.

Eva Copa Murga megválasztása után közölte, hogy „mielőbb új választásokat kell tartani, hogy visszatérjen a béke az országban, és megvédjék a demokráciát”.

A magát az ország ideiglenes államfőjévé nyilvánító Jeanine Ánez közben további lépéseket tett, hogy megszilárdítsa saját helyzetét: csütörtökön felesketett öt új minisztert, miután előző napon 11 tárcavezetőt iktatott be hivatalába. Ánez sajtótájékoztatóján egyértelművé tette, hogy a Morales vezette Mozgalom a Szocializmusért nevű pártnak minden joga megvan ahhoz, hogy részt vegyen a majdani elnökválasztáson, neki is láthat egy új jelölt keresésének, de Morales nem lehet negyedik ciklusban elnök, és ugyanez vonatkozik a volt alelnökére, Álvaro Garcíára is.

Evo Morales vasárnap kényszerült lemondani az elnöki posztról. A rendőrség és a hadsereg vezetője is távozásra szólította fel azt követően, hogy az Amerikai Államok Szervezete súlyos szabálytalanságokra derített fényt az októberi elnökválasztáson, és az eredmény megsemmisítésére szólította fel La Pazt. Morales lemondása után Mexikóban kapott menedéket, de bejelentette, hogy kész a lehető leghamarabb hazatérni.