Irán elismerte: lelőtte az ukrán utasszállítót

000 1NJ3T2
2020.01.11. 07:46 Módosítva: 2020.01.11. 07:50

Elismerte Irán, hogy saját légvédelme semmisítette meg tévedésből a Teheránból Kijevbe tartó ukrán utasszállítót, fedélzetén 176 emberrel – derült ki az iráni fegyveres erők szombati közleményéből a CNN tudósítása szerint . A magyarázat szerint azonban nem egyszerűen rosszul azonosították a gépet: szerintük nem egészen a megszokott útvonalon haladt a repülő, túl közel került egy iráni katonai objektumhoz, ahhoz hasonlóan, ahogyan egy ellenséges gép tette volna. 

Az iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú vezetője pedig szombaton teljes felelősséget vállalt az ukrán utasszállító repülőgép lelövéséért. 

Az iráni televízióban sugárzott videofelvételen Amirali Hádzsizadeh, az iráni légtérért felelős parancsnok elmondta, hogy az ukrán utasszállítót pilóta nélküli repülőgépnek vélték, írja az MTI. A rendszert kezelőnek tíz másodperce volt a helyzet értékelésére. A gépet egy rövid hatótávolságú rakétával semmisítették meg. Hozzátette, nem akarták eltitkolni az esetet, de előbb vizsgálatot akart lefolytatni. Mint mondta,

"inkább meghalt volna, semmint szemtanúja legyen egy ilyen balesetnek".

A január 8-i tragédiát senki sem élte túl.

Részvétét fejezte ki az iráni külügyminiszter. Mohamad Dzsavad Zarif szerint emberi hiba okozta a tragédiát abban a kiélezett helyzetben, amelyet az Egyesült Államok felelőtlensége okozott.

Később az iráni elnök írt a Twitteren hasonló tartalmú üzenetet: 

„Az Iszlám Köztársaság mélységesen sajnálja ezt a katasztrofális és megbocsáthatatlan hibát. Együtt imádkozom az összes gyászoló családdal, és őszinte részvétemet nyilvánítom nekik” – idézte Haszan Róhánit az MTI. Az elnök részletesebb beszámolója a részvétnyilvánítás mellett kitért az Egyesült Államok felelősségére, mivel a feszült helyzet az Irán által hős mártírnak tekintett Kászim Szulejmáni amerikai likvidálása miatt alakult ki, végső soron rengeteg ártatlan ember halálát okozva – írta a CNN szerint az elnök.

A Fársz helyi félhivatalos hírügynökség közleményéről pedig az MTI számolt be, e szerint Irán vezetői péntek este döntötték el, hogy beismerik, hogy országuk légvédelme lőtte le tévedésből az ukrán utasszállító repülőgépet.. A szombati jelentésből kiderült: Irán vallási és politikai vezetője, Szajed Ali Hamenei ajatollah úgy döntött, hogy az ügyben sürgősen össze kell hívni az ország legfelsőbb nemzetbiztonsági tanácsát. A tanácskozáson született az a döntés, hogy szombaton jelentsék be, a repülőgépet az iráni légvédelmi rendszer lőtte le tévedésből.

Szajed Ali Hamenei ajatollah, Irán vallási és politikai vezetője pedig mindenféle gondatlanság, hanyagság, mulasztás felszámolására szólította fel az ország fegyveres erőit szombaton. Közleményében szorgalmazta, tegyenek meg minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy elkerüljenek egy hasonló balesetet. Hamenei őszinte részvétét nyilvánította a "megrázó baleset" áldozatai hozzátartozóinak.

Dróntámadás után

A történtek szoros összefüggésben vannak az iráni Forradalmi Gárda rendkívüli erőit vezető Kászim Szulejmáni amerikai likvidálásával . Az iráni kémfőnökkel dróntámadás végzett Bagdadban, ami után Irán válaszcsapást ígért. Erre került sor január 8-án hajnalban, amikor két tucat rakétát lőtt Irán két iraki amerikai bázisra. Ez azokban az órákban történt, amikor az ukránok Boeing 737-800-as gépe útnak indult Teheránból. (A gép egy órával később szállt fel a tervezetthez képest, állítólag túlterhelés miatt maradt el a felszállás időben.)

Ekkor a teheráni légvédelem az iraki amerikai bázisok ellen indított – halálos áldozatokat nem követelő, lényegében előre bejelentett – támadása miatt fokozott készültségben volt. A gép egyik utasának utolsó twitteres bejegyzése épp azon ironizált, hogy a háború pont az ő gépének indulása előtt törhet ki.

Túl sok volt a bizonyíték

Irán a kezdetektől tagadta, hogy légvédelmi rakétáinak köze lehetne a történtekhez, műszaki okokkal és a pilóta esetleges hibájával magyarázta a gép lezuhanását. Ezt előbb a légitársaság vonta kétségbe, a gép szinte új volt, a pilóták tapasztaltak és kipihentek, ráadásul a felszállás legkockázatosabb szakaszán már túl volt a gép, 2400 méterig emelkedett, úgy 20 kilométerrel elhagyva már a teheráni repülőteret.

Előbb egy jordániai lap említette meg, hogy az iráni légvédelem okozhatta a tragédiát, majd névtelen hírszerzői források hivatkozva jelentek meg információk a valódi okról. Az ukrán vezetés még a baleset napján levette hivatalos oldaláról azt a hírt, amely technikai okot jelölt meg lehetséges magyarázatként a balesetre. Ezután a New York Timeshoz jutott el egy felvétel, amelyen jól látható egy villanás ott, ahol abban az időben az ukrán gépnek kellett tartania.

Ezután a kanadai kormányfő – az ország érintettségét az magyarázza, hogy a 176 áldozatból csaknem hetvenen iráni származású kanadai állampolgárok voltak – közölte: pontos értesüléseik vannak arról, hogy a géppel légvédelmi rakéta végzett. A Justin Trudeau által megfogalmazott egyértelmű vád jelezte: valóban pontos értesüléseik és bizonyítékaik vannak a történtekre.

Irán ezt még pénteken is tagadta – mellé állt a Teheránt támogató Oroszország külügyminisztériuma is alaptalannak nevezve a vádakat –, egyértelműen kizárva, hogy a gépet rakéta semmisítette volna meg. Az iráni polgári légi hatóság vezetője szerint arra kell magyarázatot találnia a vizsgálatnak, hogy mi okozta a gépen a tüzet.

A beismerés

A szombati beismerés vélhetően az egyértelmű bizonyítékok hatása alatt történt, miközben Iránnal szemben az Egyesült Államok az iraki katonai bázisokat érő iráni légitámadás miatt újabb szankciókat vezetett be. Irán valójában Szulejmáni likvidálása után a vártnál is enyhébb csapással válaszolt, láthatóan rövidre akarta zárni az ügyet, ezt azonban lehetetlenné tette az utasszállító megsemisítése, amelynek beismerése nélkül Iránnak nem lett volna módja enyhíteni a feszültséget.

Ha nem is szép a reggel, de legalább az igazságra fényt derített – kommentálta az iráni bejelentést az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij – aki tegnapi bejelentése szerint fontos információkat kapott az ukrán gépről az amerikai külügyminisztertől – reményét fejezte ki, hogy ezután a vizsgálat már nem fog akadályokba ütközni és

  • Irán elismeri teljes felelősségét;
  • felelősségre vonja a tragédia okozóit;
  • hivatalosan is bocsánatot kér;
  •  közreműködik a holttestek hazaszállításában – az áldozatok között a 9 fős személyzet és két utas volt ukrán;
  • kártérítést ad az áldozatok hozzátartozóinak.

(Borítókép: Mentőcsapatok a lezuhant gép roncsainál Teheránban, 2020. január 8-án. Fotó: AFP)  • Tippek
  • Hírek