Hangosbemondón mondták be: Rémhír terjesztésért börtön járhat

mmexport1580629704147
2020.02.08. 08:32
A kínai fővárosban nem okozott pánikot a koronavírus, áruhiány nincs, az emberek pedig vagy a munkáltató által elrendelt, határozatlan idejű szabadságukat töltik, vagy dolgozhatnak otthonról – erről beszélt az Indexnek egy Pekingben dolgozó magyar. Más városokban élő olvasóink beszámolói alapján azonban nagy különbség lehet az egyes tartományok helyzete között. Az is látszik, hogy a kínai hatóságok szigorúan szankcionálják, ha valaki téves információkat terjeszt a járványról.

„Elbújtak az emberek”

– mondta kint lévő olvasónk, aki szerint alig vannak emberek a pekingi utcákon. Kína fővárosában továbbra is lehet taxival és tömegközlekedéssel utazni, de a megszokotthoz képest rendkívül kevesen vannak a járatokon. Szabolcs azt mondja, az autós forgalom is rendkívül gyér, csak néhány jármű van azokon a szakaszokon, ahol máskor „tengernyi autó" jár. Az emberek csak akkor mennek ki, ha nagyon muszáj, a koronavírus miatt nem akarnak kockáztatni.

A dolgozók jelentős részét határozatlan idejű szabadságra küldték, vagy akinek otthonról is végezhető munkája van, az home office-ban van. De a járvány elhúzódása miatt sokan még nem is érkeztek vissza a kínai újévkor aktuális rokonlátogatásból.

Szabolcs tapasztalatai szerint a fővárosban egyelőre nincs áruhiány, a boltok fel vannak töltve, étel van bőven, még kígyót és békát is árulnak. Szájmaszkot is lehet kapni, viszont az idősebb kínaiak körében vannak, akik nem hordják, holott a halálos áldozatok többsége közülük kerül ki.

Szerinte „mindenkinek, aki él és mozog” van WeChatje, a többség azon kommunikál, ott osztják meg egymással a közleményeket és egyéb információkat. Azt is ezen vitatják meg, hogy milyen szájmaszkot érdemes venni. Sokan sima orvosi maszkot hordanak, de olvasónk nem azt preferálja, mert szűk térben az nem garantálja a védelmet, hiszen az oldalán nem zár szorosan. Ő ezért egy másfajta, német gyártmányú maszkot vett.

Kínában van jelenleg? Az ön beszámolóját is szívesen fogadjuk.
Küldje el nekünk

Fertőtlenítés és ellenőrzés

Szabolcs egy magyar viszonylatban óriási, külvárosi lakóparkban él, ahol a betegség kitörése óta az öt kapuból már csak kettőt használnak. Ezeknél az őrök megmérik a visszaérkezők testhőmérsékletét, illetve a távolabbról hazatérőknek ki kell tölteniük egy papírt, hogy melyik régióban jártak a szabadságuk alatt. A lifteket néhány óránként hipóval fertőtlenítik, és törlőkendőket is elhelyeznek bennük, a gombokra pedig fóliát húznak, hogy csökkentsék a betegség további terjedésének esélyét. Az óvintézkedések mellett

a főbérlőjük küldött nekik egy online kérdőívet, amelyben például arról érdeklődött, hogy utaztak-e mostanában valamerre.

Szabolcs éjszaka jár edzőterembe, amikor még jobban kiürül a város. Szerinte a média egy kicsit túloz, nincs pánik, mindenki nyugodtan viseli a helyzetet. Persze ő a fővárosban él, és arról nem nagyon tud semmit, hogy vidéken, a kisebb városokban és falvakban mi lehet.

Nagy különbség lehet az egyes tartományok és városok között

Egy kisebb kínai városban élő olvasónk korábban arról beszélt, hogy jóval több koronavírusos beteg lehet Kínában, mint amennyit a kínai kormány és a helyi média közöl. A Pekingben dolgozó olvasónkhoz képest ő több fennakadásról beszélt, szerinte előfordul, hogy a kisebb településeket blokád alá vonják, nagyobb járművekkel, föld- és kőkupacokkal torlaszolják el az utakat. Információi szerint a kórházak rendkívül zsúfoltak, és a boltok polcai időnként kiürülnek, ráadásul védőfelszerelésből is hiány van.

Őt most újra megkérdeztük, kíváncsiak voltunk, hogy változott-e a valami. Azt mondja, hogy valamelyest romlott a helyzet, ahol ők laknak, ott már a lakótelepekről sem szívesen engedik ki az embereket.

Ha ki akarnak menni, akkor ki kell tölteniük egy nagyon részletes kérdőívet, le kell írniuk a személyes adataikat, az autó adatait, és jelezni kell, hogy pontosan hova akarnak menni, mit fognak ott csinálni, mikor jönnek vissza, stb.

Ezután írásbeli engedélyt kapnak, ami 24 óráig érvényes, azt azonban nem tudják, hogy milyen következménnyel jár, ha nem érnek vissza addig. Egyébként a lakótelepek őrei itt is mindenkinek ellenőrzik a testhőmérsékletét, és itt is azonnal elszállítják, akinek láza van. 

Súlyos következményei lehetnek a rémhírek terjesztésének

A lakosságot továbbra is hangosbemondókon tájékoztatják. Legutóbb egy autó járt körbe a lakóparkban, a tetejére szerelt hangosbemondón pedig arra szólították fel őket, hogy ne terjesszenek rémhíreket, mert annak súlyos következményei lehetnek, a téves információk terjesztői börtönbüntetést is kaphatnak. Egyébként nem tudunk olyan konkrét esetről, amikor azért vittek el valakit, mert hamis híreket terjesztett, az azonban biztos, hogy eleinte pont azokat idézték be, akik a járvány hírének kirobbanása előtt próbálták felhívni az emberek figyelmét arra, hogy egy ismeretlen, halálos vírus kezdett el terjedni.

Olvasónk szerint a hangosbemondón azt is tanácsolják, hogy mindenki mindig viseljen maszkot, és ha nem muszáj, ne menjenek a lakótelepen kívülre.

Azt is hangsúlyozzák, hogy senkinek nem kell félnie, a hatóságok kontrollálják a helyzetet.

Rémisztő hírekből egyébként van bőven. WeChaten például elterjedt, hogy a háziállatok, a kutyák és a macskák is terjeszthetik a vírust, amiről persze sokan tudják, hogy nem igaz, de nyilván sokakat megtéveszthet a téves információ. Olvasónkat megrázta, hogy egyesek azt terjesztik, meg kell szabadulni az állatoktól. A házi kedvencek kapcsán olvasónk szerint arról kis beszélnek, hogy

Vuhanban több ezer állat pusztulhatott el, hiszen rengeteg embert kórházba szállítottak, karanténba zártak, ők pedig így nem mindig tudják ellátni az állataikat.

Valamelyik helyi TV-csatornán pedig egy olyan videó jelent meg, amelyben védőfelszerelésbe öltözött emberek erőszakkal hurcolnak el két embert. WeChaten az terjed, hogy olyan emberekről van szó, akiket egy ellenőrzésnél lázasnak mért a műszer, de nem akartak bemenni a kórházba. Nem lehet tudni, hogy ez igaz-e, mindenesetre több ehhez hasonló videó terjed az interneten.

A koronavírus idején terjedő egyik videó

Nagyon sok üzlet zárva van, az ajtóra pedig sok helyen ki van írva, hogy muszáj zárva tartaniuk, amíg nem kapnak arról hírt, hogy kinyithatnak. Szinte csak az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak vannak nyitva. Egyébként olvasónk azon kevesek közé tartozott, akik egészen mostanáig dolgoztak, most már azonban ő is otthon van, nem tudja, hogy mikor kell mennie legközelebb.

Jobb megelőzni a pánikot

Egy másik olvasónk Vuhantól 2 ezer kilométerre lakik kínai családjával, de a járvány hatásai ott is jól érzékelhetőek. Ők sem hisznek a hivatalos számoknak, szerintük a vuhaniak már régóta fertőzhették egymást tünetmentesen vagy enyhébb tünetekkel, és sokkal elterjedtebb volt a vírus, mint amilyennek állították az újév előtt. Az ugyanis nem lehet, hogy néhány tucat fertőzött vuhani pár nap alatt megfertőzi az egész országot. Valószínűleg amíg nem mutatták ki a koronavírust, addig hazaküldték a betegeket egy megfázássál, ők pedig terjesztették tovább a járványt. De szerintük helyes, hogy nem akarnak pánikot kelteni egy megbecsült fertőzöttszámmal, mert 

ha Kínában kialakul a pánik, akkor elszabadul a pokol

– írta levelében a Csinghongban élő magyar.

Mint azt korábban megírtuk, a New York Times szerint a kínai hatóságok heteken át titkolhatták a járványt, a vuhani orvosok karácsony óta próbáltak szólni, hogy baj van, de a politika közbelépett. Egyébként a világsajtóban és a közösségi médiában is felfokozott érdeklődés kíséri a járvány alakulását. A megnyilatkozások között vannak megfontoltabbak és kevésbé értelmesek, illetve nyíltan rasszisták is. A posztok közül szakmai megalapozottságát tekintve kiemelkedett Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont virológusának Facebook-bejegyzése. Vele beszélgettünk a TNT podcast különkiadásában.

(Borítókép: Olvasónk, Szabolcs)