Spanyolország is bezárt, 47 millió ember reked az otthonában

2020.03.14. 23:12

Még szigorúbb intézkedések bevezetése követte Spanyolországban a pénteki szükségállapot elrendelését: szombati sajtótájékoztatóján azt jelentette be Pedro Sánchez miniszterelnök, hogy akinek nincs halaszthatatlan dolga, az ne hagyja el az otthonát.

A hétórás kormányülés után az országhoz szóló Sánchez elmondta, hogy a 15 napos szükségállapot ideje alatt csak az hagyhatja el az otthonát, aki

  • munkába megy,
  • bevásárlást intéz,
  • halaszthatatlan banki vagy biztosítási ügye van,
  • orvosi vizsgálatra, patikába vagy egészségügyi intézménybe megy,
  • vagy kiskorú, illetve idős ember gondozását kell ellátnia.

Ezeken felül csak trafikba, tisztítóba, benzinkútra mehetnek a lakosok, más esetben csak előre nem látott vészhelyzet miatt mehetnek ki az utcára.

A kényszerintézkedések az ország 47 millió lakosát érintik.

Ezzel egy időben a franciák szombati döntéséhez hasonlóan országszerte felfüggesztették az oktatást az óvodától az egyetemig, valamint minden sport- és kulturális rendezvény megtartását is. Zárva kell tartaniuk a vendéglátóhelyeknek, csak a házhozszállítási szolgáltatás működhet. Bezár minden olyan üzlet is, ami nem alapvető termékeket árul.

A rendelkezés idejére néhány kivétellel a felére csökken az országon belül a vasúti, a közúti, a légi és a vízi tömegközlekedési járatok száma.

A miniszterelnök kitért arra, hogy amíg a szükségállapot tart, az ország egész területén a központi kormány számít a kompetens hatóságnak, és minden területi rendfenntartó testület a belügyminiszter irányítása alá kerül.

A rendelkezés még szombat este érvénybe lép, miután megjelenik a hivatalos közlönyben, és 15 nap leteltével a parlament jóváhagyásával meghosszabbítható.

Egy célunk van, hogy legyőzzük a koronavírust. Mind ugyanabban a csapatban vagyunk

– mondta Sánchez.

A miniszterelnök szavai szerint a drasztikus intézkedéseket azért rendelték el, mert Spanyolországban is felgyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése. A szombati adatok szerint Spanyolországban 6391 fertőzöttje és 195 halottja van a járványnak, péntekről szombatra 1159-cel nőtt a fertőzöttek és 62-vel a halottak száma, ezzel  Európa második legjobban fertőzött országa Olaszország mögött .

(Index/MTI)