Bergamo: szinte háborús állapotokra kell készülni

2020.03.20. 14:37

Jelenleg Olaszországban a legsúlyosabb a koronavírus miatti helyzet Európában, szerdáról csütörtökre 5322 új beteget és 427 halottat regisztráltak, az országban pedig már 3405 halottja van a járványnak, több, mint a járvány kiindulását jelentő Kínában.

Az olasz egészségügy az összeomlás szélén, a kórházakban megfelelő eszközök nélkül, túlhajtott orvosok és nővérek próbálják felvenni a harcot a járvánnyal. Bergamóban már szinte minden kórházban kénytelenek a folyosón is elhelyezni a betegeket, mert nincs hely, a halottak szállításához pedig már a katonaság segítése kell.

A katasztrofális helyzetben az angol Sky News stábja elsőként bejutott az egyik leginkább leterhelt bergamói intézménybe, a XXII. János pápa kórházba az olasz gócpont közepén. A letaglózó nem is igazán jó szó a szinte háborús időkre emlékeztető körülmények leírására.

A kórházi termek zsúfolásig tele emberekkel, akik mind láthatóan súlyos problémával küzdenek, levegőért kapkodnak, a mellkasukat markolják, miközben lélegeztetőgépek pumpálják a levegőt az oxigénért éhes tüdejeikbe.

Amikor a Sky riportere arról kérdezte a kórházi sajtóst, hogy milyen kórteremben járnak, azt a választ kapta, hogy valójában egy váróteremben, de már azt is át kellett alakítani, mert tényleg nincs hova tenniük a betegeket.

Hasonló állapotok vannak a sürgősségi fogadó részlegén, ami már úgy néz ki, mint normál esetben az intenzív osztály, az intenzív ugyanis a kórház többi részéhez hasonlóan teljesen megtelt.

Amikor új beteg érkezik, őrült gyorsasággal veszi körbe egy csapat az ellátás megkezdéséhez, azonnal lélegeztetőgépre, infúzióra, megfigyelőmonitorokra kapcsolják őket, ezek nélkül ugyanis gyorsan romlana az állapotuk. Hihetetlenül gyorsan – írja cikkében a Sky.

Azok, akiket a váróból átalakított teremben látnak el, mind kivétel nélkül az intenzíven elérhető kezelésre szorulnának, de egyszerűen nincs elég kapacitás se helyben, sem eszközben, sem emberben. A határvonal, ami alapján válogatniuk kell, sokkoló:

csak az jut be az intenzívre, aki szó szerint élet-halál között van, a súlyos, kritikus állapotú betegek egy ilyen világjárványban már annyival jobb szintet képviselnek, hogy nekik a váróban kialakított kezelő jut.

A stáb nem véletlenül jutott be először a leterhelt kórházba: a város kérte meg őket, hogy mutassák meg, milyen állapotok uralkodnak a koronavírus-járvány közepén, hogy a világ is lássa, mi vár rájuk, mire kell készülni, mit kell még időben, minden lehető eszközzel megelőzni.

Felejtsék el, hogy olyan, mint az influenza

A kórház sürgősségi osztályát vezető dr. Roberto Cosentini azt mondta a Sky stábjának, hogy életében nem tapasztalt még hasonló állapotokat, és szeretné a világ összes országának – főleg Nagy-Britanniának – felhívni a figyelmét arra, hogy mi ér el hozzájuk is hamarosan. Azt mondja, mindenkinek el kell felejtenie azt, hogy a járvány olyan, mint egy erősebb influenza.

Ez egy nagyon súlyos tüdőgyulladás, ami komoly terhet jelent minden egészségügyi ellátórendszernek. Napi 50-60 tüdőgyulladással küzdő ember kerül a sürgősségire itt, és a nagy részük már olyan súlyos állapotban van, hogy óriási mennyiségű oxigénre van szükségük. 

A kórházban dolgozó dr. Lorenzo Grazioli korábban évekig Leicesterben dolgozott, egykori angol kollégái folyamatosan hívják, hogy arról érdeklődjenek, mire is készüljenek. Grazioli egyetlen dolgot tanácsol nekik: minden lehetséges eszközzel próbálják elérni, hogy az Egyesült Királyság is kövesse Kína és Olaszország példáját, és minél előbb zárja le az országot. Ez az egyetlen esély a vírus lelassítására, a megállítással úgyis elkéstek.

Életemben nem voltam még ennyire stresszes helyzetben, pedig az intenzíven dolgozom, szóval hozzászoktam a váratlan, idegőrlő helyzetekhez és a nehéz döntésekhez. Itt viszont minden nap életről és halálról kell dönteni, mert aki nem kap kezelést, az meghal. És amikor eljutsz erre a szintre, belátod, hogy kevés vagy

– mondta Grazioli.

A bénító helyzetet egyszerűen csak apokalipszisként jellemzik a helyiek, zárja beszámolóját a Sky, tolmácsolva a bergamóiak egyértelmű üzenetét: Legyenek készen!

 ...

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport