Vazul
10 °C
25 °C

Chicagóban hűtőházat alakítottak át kétezer fős halottasházzá

GettyImages-1209294904
2020.04.09. 20:32 Módosítva: 2020.04.09. 22:38

New York államban már több mint 7000 az új típusú koronavírus-fertőzés halottainak száma – közölte Andrew Cuomo, az állam kormányzója a szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Cuomo szerint fájdalmas és szívszorító látni, hogy milyen sokan vesztik életüket az új típusú koronavírus miatt.

A kormányzó azt mondta, a járvány már négyezerrel több áldozatot követelt, mint a 2001. szeptember 11-én elkövetett terrormerényletek. „Most nem volt robbanás, de csöndes robbanás igen, amely ugyanúgy találomra végighasított a társadalmon.”

Szerdán legalább 799 ember vesztette életét az államban. A járvány kezdete óta New Yorkban több mint hétezer ember halt meg. Az Egyesült Államokban összesen 438 582 fertőzöttről és 15 744 koronavírusos áldozatról tudnak.

Jelenleg mintegy 18 ezer beteget ápolnak az állam kórházaiban, a legtöbbet New York városában. Az intenzív osztályokon ápoltak száma csökkenőben van. Ahogy pár nappal ezelőtt, most is azt mondta Cuomo, hogy laposabbá vált a járványgörbe, de nem szabad enyhíteni a korlátozásokon és a társadalmi távolságtartáson. 

A sajtókonferencián Cuomo munkatársa, Melissa DeRosa arról tájékoztatott, hogy az államban az elmúlt három hétben mintegy 810 ezren folyamodtak munkanélküli segélyért.

New Jersey után Chicagóban is megteltek a halottasházak. A városban beszereztek 14 hűtőtrélert, amelyet a kórházak mellé állítanak be, és átalakítottak egy óriási, hűtött raktárt halottasházzá, ahol egyszerre kétezer holttestet tudnak elhelyezni.

Anthony Fauci, a járvánnyal kapcsolatos kormányzati intézkedéseket összehangoló munkacsoport tagja, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet igazgatója csütörtökön a CBS televíziónak azt nyilatkozta: a kijárási korlátozásokat ugyan fent kell tartani, de az Egyesült Államok egyes vidékein a nyáron valószínűleg már feloldhatók ezek a korlátozások.

Közben a Guamnál állomásozó Theodore Roosevelt repülőgéphordozó hajón elvégezték a vírusteszteket, és kiderült, hogy a legénység több mint 400 tagja fertőződött az új típusú koronavírussal. Ez az a hajó, amelynek kapitánya, Brett Crozier levelet írt a feletteseinek, és segítségüket kérte a legénység kimenekítéséhez. A levél megjelent a San Francisco Chronicle című lapban, és ezt követően Crozier-t felmentették. Az ügy miatt azonban a héten le kellett mondania Thomas Modlynak, a haditengerészet vezetőjének, mert ostobának nevezte a kapitányt. Roosevelt mellett még másik három haditengerészeti hajóról jelentettek kisebb járványt. 

Sajtóinformációk szerint Donald Trump amerikai elnök újabb munkacsoportot kíván létrehozni, amely kizárólag a járvány okozta gazdasági visszaeséssel foglalkozik majd.

Jerome Powell, az Egyesült Államokban a központi bank szerepét betöltő szövetségi tartalékrendszer (Fed) vezetője gyors gazdasági talpra állásra számít. A Fed elnöke erről a Brookings Intézet videókonferenciáján beszélt csütörtökön. Hangsúlyozta azonban, hogy a gazdaság újraindításának megkezdése attól függ, hogy a koronavírus-járvány mikor lanyhul.

(MTI, CNN)

(Borítókép:  Zbigniew Bzdak/Chicago Tribune/Tribune News Service via Getty Images)