Tömegsírokat ásnak Amazóniában koronavírus áldozatai miatt

2020.04.25. 09:15

Az összeomlás szélére került a koronavírus-járvánnyal küzdő brazil egészségügy, írja jelentésében az Associated Press hírügynökség, ami szerint a kórházak, halottasházak és temetők sem bírják a terhelést a járvány közepén.

Rio de Janeiro mellett még legalább négy nagyváros kórházai is annyira tele vannak, hogy egyetlen új beteget sem tudnak fogadni, a járvány csúcsa pedig még odébb lehet, miután a brazil kormány meglehetősen későn, és akkor sem megfelelő számban kezdte meg a tesztelést. Ezért szakértők szerint az eddig regisztrált 54 043 megbetegedés és 3704 halálos áldozat a valóságban sokkal több lehet.

Mindez viszont nem nagyon érdekli Jair Bolsonaro brazil elnököt, aki továbbra is azt hangoztatja, hogy a koronavírus egy enyhe lefolyású betegség, és nincs szükség komolyabb korlátozó és távolságtartó intézkedésekre miatta, egyedül a súlyosan veszélyeztetett rétegeknek, így az időseknek kell figyelniük a járványra. Bolsonaro ebben annyira nem értett egyet az egészségügyi miniszterével, hogy le is váltotta azt.

Eközben viszont Manausban, Amazonas állam legnagyobb Amazonasi városában – a korábbi Sao Pauló-i példához hasonlóan – alig bírják eltemetni a koronavírusba belehaló betegek holttestét, így tömegsírokat ásnak. Van, hogy napi 100 holttestet kell eltemetniük, ami háromszorosa a vírus előtti átlagnak.

Börtönlázadást okozott a vírus Argentínában

Lázadás tört ki pénteken az argentin főváros egyik börtönében, a rabok a Covid-19 járvány miatt alaposabb egészségügyi biztonsági intézkedésekre szólították fel a hatóságokat, és követelték, hogy a fertőzés által nagyobb mértékben veszélyeztetett rabok házi őrizetben tölthessék büntetésüket, írja az MTI.

A Buenos Aires Villa Devoto negyedében lévő börtön lakói csütörtök este kezdtek elégedetlenkedni, miután megtudták, hogy több társuk már koronavírussal fertőzött. Pénteken erőszakos cselekedetekbe csapott át az indulatuk, megszállták az intézmény két emeletét, majd a tetőre kimászva égő matracokat, üvegeket és köveket dobáltak a lent tartózkodó rendőrökre. A börtön falára kifeszítettek egy feliratot, amelyen az volt olvasható, hogy "Nem vagyunk hajlandóak börtönben meghalni". A fertőzéstől való félelmükben azt követelték, hogy a börtönvezetés biztosítson jobb egészségvédelmi feltételeket, továbbá az igazságügyi szervek engedélyezzék a veszélyeztetettebbek - főleg a betegek - házi őrizetét.